Noi suntem și ne numim "Tătari"!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Noi suntem și ne numim "Tătari"!

Tătaru

#1

2015-06-02 00:59

Nu înţeleg de ce cuvântul "musulmană" nu își are locul. Există cumva tătari in România care poartă cruce la gât și se simt exteriorizaţi de "cuvântul" musulmană? Asta mă face pe mine să dau înapoi de la semnare deși sunt de acord cu toate celelalte puncte.


Musafir

#2

2015-06-02 21:13

men tarman

Musafir

#3

2015-06-03 05:24

Modestia si cinstea respectul fata de semenii nostri ne caracterizează ca natiune de tătari.
Melek Feizula

#4 Despre petitie

2015-06-03 13:26

Denumirea uniunii a fost aleasa in urma cu 25 de ani de catre cei care au fondat uniunea. Printre fondatori se numara istorici, profesori si intelectuali tatari. Scopul acestei petitii aduce confuzie printre tatari. Identitatea noastra de tatari nu este afectata de denumirea uniunii ci de actiunile bazate pe un nationalism fals. Amenintarea este chiar de la tatarii care au tradat principiile si traditiile tataresti: onestitatea si respectul.


Musafir

#5

2015-06-03 13:46

Intr.adevar, este una din marile noastre (ale tatarilor) probleme. Insa consider ca cea mai mare problema suntem tot noi insine. Am incuviintat, datorita altruismului tatarilor, intercalarea altor factori in obiceiurile si traditiile noastre fara insa a apara,promova si sustine propriile caracteristici. De aici a mai fost doar un pas pana la a disparea aceste obiceiuri, in zonele urbane chiar definitiv, pana la a confunda/asocia chiar si noi insine tatarii cu turcia, pana la a invata limba turca excesiv din considerente total incorecte si de ce nu, pana la a uita sa mai vorbim in tatareste, sa socializam "tatareste" sau sa invatam pe altii (copii,nepoti etc) limba tatara. Personal m.am resemnat cu aproape toate aceste probleme, doar de 2 ori pe an incercand sa nu inghit gustul amar al limbii turcesti graita de inaltpreamaiestuosii ogi la slujbele de sfintele sarbatori, bayram, fara reusita, bineinteles. Multumesc!
Aidin Ablez

#6 Cine vrea sa nu fim musulmani?

2015-06-03 13:57

Cine a propus așa ceva? Noi suntem musulmani ci credința noastră ne-a ținut uniți si ne-a ajutat sa supraviețuim. Dacă nu ești musulman înseamnă ca ești convertit la alta credința sau nu ai credința. Suntem tătari dar suntem musulmani. Si de ce nu mai vreți cuvântul democrat? Va deranjează democrația? Va place dictatura? Deci care este scopul acestei petiții ca nu are treaba cu tătarii adevărați. Poate cu aia care nu prea au cultura si respect pentru propria credința. 


Musafir

#7

2015-06-03 19:55

Men Tatarman, anamda, babamda tatarlar, biz uide tatarsha konishamiz, ama balalarimiz tatarsha bilmiler, koylerdede kishkene balalarda unutkanlar tilimiz! Aytamiz nushun? birinci mekteplerde tatar tili yok!!! okitmaylar, turuk tili okitalar, ana tili dep, andan sonra camilerde tatarsha yok, turukshe bola, boni anladim ama az! bir mevlut bolsa kurandi turukshe aytalar, pitin cemat tatarda bolsa hocalar turukshe kurandi aytalar, soradom ocalardi, ama onlarda bilmiler hem istemiler tatarsha bolsin, aytalar tatar tilinde sozler yok dep? andan sonra bir birilerimiz tabishsak romence konishamiz! nishun? yalamizma ya tilimizdi unuttik? kerekmi, unutsak tilimiz pitti! bo kerekmi, men olgeshek tilimdi unutmam hem menim kizima her wakitta oniman tatarsha konishaman, nenesinde hep tatarsha oniman!
TatarMan
Autorul acestei petitii

#8 Re: Cine vrea sa nu fim musulmani?

2015-06-04 10:30

#6: Aidin Ablez - Cine vrea sa nu fim musulmani? 

 Ati inteles fix nimic! In aceasta petitie nu este vorba de credinta sau politica ci despre faptul de a mai fi tatar sau nu, de natie! De a fi tatar sau turc, de a fi tatar sau turco-tatar, de a fi tatar sau turco-musulman! Ar trebui sa invatati sa faceti diferenta intre a fi TATAR si a fi MUSULMAN. Sa stiti in primul rand ce inseamna sa fiti musulman(am sa ma interesez in privinta dvs si am sa revin). Prin astfel de remarci aberante faceti de rusine inteligenta consacrata a tatarilor. Credinta este spiritualitate, nu sta in inscrisuri pe denumiri de organizatii. Pe piatra de mormant nu scrie "aici odihneste un musulman". Daca esti intr-adevar credincios si nu te minti singur, credinta nu ti-o pierzi in cazul ca ea nu figureaza pe hartii, insa identitatea ta si pe a celor ce vin dupa tine o poti pierde daca accepti ca in mod repetat cineva sa te indoctrineze ducand o propaganda de deruta, spunandu-ti intotdeauna ca esti ceea ce de fapt nu esti. Spre exemplu tu esti "turco-musulman"? Ce inseamna "turco-musulman"? Unde ai mai auzit tu sintagma asta? Nu d-le, daca esti, esti tatar, de religie islamica, si nu are nici in clin nici in maneca radacina ta nationala cu religia ta, cu a fi musulman, cu a fi democrat sau nu.
Revenind, in aceasta petitie este vorba despre identitatea nationala, pastrarea, propasirea, perpetuarea ei. Iar identitatea noastra, nationalitatea noastra este TATARA! Uniunea, singura care ne reprezinta ca TATARI, SI CARE A FOST CREATA PENTRU A REPREZENTA INTERESELE TATARILOR (nu a musulmanilor), trebuie sa ne poarte numele si trebuie sa reprezinte absolut toti tatarii, INDIFERENT de afinitatile religioase sau politice personale! Interesele religiei islamice sio a credinciosilor ei, musulmanii, sunt aparate si promovate de Muftiatul Cultului Musulman, deci nu ne putem da "orfani".
Asadar, daca credinta voastra sta in inscrisuri pe "fațade", mi-e mila de sufletul vostru! La fel si cu democratia...nu stiam ca daca nu umbli cu ea tatuata pe frunte esti adept al dictaturii!.
Revizuiti-va gandurile oameni buni! Din cauza ca nu stim ce suntem si ce vrem, nu stim incotro sa o apucam si unde ne este locul! Suntem in deriva de atata timp, nu stim ce se intampla cu noi, apoi ne miram ca se alege praful! Cand e vorba de natia noastra ne certam intre noi ca de fapt suntem turci! Punem in discutie natia noastra si viitorul ei dar ne certam ca noi de fapt suntem musulmani! Exista cineva intre noi care sa nu stie ca este musulman? Insa cati dintre noi alterneaza intre a fi tatar sau turc? De ce? Pentru ca vin unii si le baga in cap ca bunicii nostri ar fi fost tampiti cand se numeau tatari. Pai si atunci despre ce trebuie sa vorbim aici?
In incheiere trebuie sa stiti ca Uniunea primeste bani de la buget nu pentru faptul ca noi suntem musulmani ci pentru faptul ca suntem MINORITATEA TATARA!
Semnati petitia!

 
 
 
 
Sunai Septar
Musafir

#9

2015-06-07 14:38

 Observ ca unele persoane nu fac diferenta dintre cetatenie si nationalitate. La nationalitate s-au declarat romani cand de fapt trebuia tatara.

  Mai fratilor tatari, sunteti cetateni romani de nationalitate tatara...


Musafir

#11

2015-06-08 21:01

Sunt etnic român, dar sunt un iubitor al culturii și civilizației tătare, de aceea am semnat această petiție, fiind totuși, destul de sceptic că acest lucru va avea vreo șansă de reușită. Consider poporul tătar ca fiind asemănător celui turc, însă distinct din foarte multe puncte de vedere. În România, nu există nicio acțiune de conservare a culturii și tradiției tătare, astfel că, aceasta tinde să se identifice, dacă nu, chiar să fie absorbite de cultura turcă, ceea ce este păcat. Citind celelalte comentarii, nu aș putea spune că văd ca ofensivă scoaterea termenilor „musulman” și „democrat” din titulatura uniunii. Consider că „Uniunea Tătară din România” este un nume ușor de reținut, însă existența acestei uniuni este pur și simplu inutilă, în condițiile în care nu se demarează acțiuni de sprijinire și conservare a culturii tătare.

Musafir

#12

2015-06-10 15:40

Pentru a nu ne pierde identitatea ca etnie

Musafir

#13

2015-06-11 15:25

Mă deranjează denumirea UDTTMR. E mult mai simplu să se numească Uniunea Tătarilor din România

Musafir

#14

2015-06-11 20:07

.in anul 1997 am incercat cu un grup de tatari la conferinta din acel an sa supunem la vot in cadrul acelei sedinte schimbarea acestei denumiri din udttmr in ceea ce sugerati dvs.acum...nu sa dorit nici atunci,toate conducerile ce au urmat au fost neputincioase,nu sa dorit...nici astia care sunt la putere si sau batut cu caramida n piept ca o vor face nu vor...au alte preocupari cu plimbarile prin strainatate ...poate vor reusi urmasii nostrii...
TatarMan

#15 Re:

2015-06-11 21:11

#14: -  

 Puneti umarul la petitia asta si o vom face.  Nu va putea nimeni sta impotriva unui numar mare de semnaturi.

 

 
 
 
 
Gurhan ( care se simte tatar din inima)

#16 Fiti tatari din inima, apoi din gandire

2015-06-14 22:46

Selam alekim. Ca o scurta precizare la nume . Cred cu tarie ca observati faptul ca Uniunea este a tatarilor si in cadrul numelui. Este chiar antetul ei, si in toate hartiile oficiale. O sa repet - Uniunea Democrata a TATARILOR Turco-Musulmani din Romania. Faptul ca oamenii asociaza cu turco-tatarilor, este din slaba informare ( pot spune lacune de citit si retinere) Dar numele este " a TATARILOR " . cat se poate de clar. Putem insa sa recomandam folosirea culorii rosii pe antet cand se scrie " a TATARILOR" ca sa fie usor de observat . Mergand acum pe alta idee , daca le luam pe rand cele 2 cuvinte considerate in plus si neimportante, Turco , si Musulman, pot doar sa spun cateva cuvinte (restul tine de istorie, si aici avem personalitati de la care putem invata- trebuie doar sa ii intrebam, nu sa facem pe desteptii ca stim tot) Turco face referire la radacinile noastre, si asta poate nu va dati seama, dar eliminarea prezinta un risc major de afectare din perspectiva istoriei noastre - simplu fapt ca noi renuntam la radacinile noastre de familie turcica este o oportunitate de defaimare a celor care nu ne suporta ca natie (stiti voi cine) . Doar ca sa ne fie noua mai usor, stricam imaginea viitoarelor generatii. Doar ca ne este lene sa pronuntam acele cuvinte, tinerii care vor dori sa cunoasca istoria vor fi in imposibilitatea de a lega de radacini. Iar cuvantul Musulman este foarte simplu. Totusi, sa spun si aici ceva, tot cu ideile unei gandiri de lemn ( sau de balta) ne aruncam in oala cu toti tatarii, intre care daca stiti, sunt si crestini - ceea ce iarasi este o ""invitatie la ingroparea"" radacinilor noastre , de catre cei care nu sufera natiunea tatara ( din nou stiti voi cine ) . Ganditi in perspectiva -ganditi in viitor - viitorul nu este maine, sau peste o saptamana- viitorul este peste cateva generatii. Cei care au pus acest nume au avut o constiinta puternica, s-au luptat sa fim parte a unei radacini ( nu ratacitori) . Iar cei care se opun acestei denumiri, doar din pura lejeritate ( le este lene sa mai spuna doua cuvinte) calca in picioare gandirea oamenilor cu studii universitare , Aceste persoane care doresc lejeritate, au fost obisnuiti cu lejeritate. MIntea care aduna cunostinte ( studii universitare si obligatoriu cercetare continua ) , nu este lejera . Aceasta minte care aduna cunostinte este in continua dezvoltare si asumare a viitorului. Mintea lejera se gandeste doar la propria persoana si a celui de langa, evitand responsabilitatea pentru generatiile care vor veni.. Ca o simpla precizare, de la inceput daca in acest nume ar fi fost doar cele trei cuvinte (lejere dealtfel) , ati mai fi stiut ca etnia tatara este parte a marii familii de limba turcica? Sau daca Musulman ar fi ramas doar in mintea celor de atunci care au pus bazele Uniunii, informatia ca suntem inruditi cu cei din Crimeea si cu tatarii stabiliti in Turcia ar mai fi fost inradacinata in constiinta de tatar de acum? Am spus, si o sa ma repet , asta de final - ganditi in viitor. Incercati sa construiti , fara sa daramati. Incercati sa apropiati toti tatarii, evitand risipirea lor ( risipirea pe baza gandirii ma refer - nu toti sunt de acord cu schimbarea, doar ca sunt mai tacit pentru ca...- mai bine ii intrebati personal ) . Fiti TATARI intai din inima, apoi din minte . Pentru ca cine este din ininma, isi va gasi mereu pe cel apropiat, cine va fi din gandire, va fi mereu unic. ( Unicitatea inseamna pieire)

 
 
 

Musafir

#17

2015-06-14 23:19

In cinstirea memoriei stramosilor tatari, sprijin comunitatea tatara pentru pastrarea idenditatii si a limbii tatare.
Gurhan ( care se simte tatar din inima)

#18 Re: Re: Cine vrea sa nu fim musulmani?

2015-06-14 23:19

#8: TatarMan - Re: Cine vrea sa nu fim musulmani? 

 Selam alekim TatarMan, As dori sa aduci si raspunsurile la acele intrebari pe care le-ai lansat mai sus. De fapt la toate.  Pentru ca in lipsa unor informatii sigure pe care le ai, asta nu sunt decat niste PETARDE pentru a lua ochii oamenilor.  Ai facut mai sus o ciorba, care este de fapt la origine de legume dar are si carne   si paste fainoase, deci o ciorba fara nume.

Partea de inceput imi arata clar cat de limitata la o singura idee este perspectiva ta, in conditiile in care judeci oamenii cand spui, te citez ,  "" Ati inteles fix nimic! "" . 

Mergi pe calea informarii oamenilor aducand argumente obiective, evitand cele subiective de genul , te citez ,  ""Prin astfel de remarci aberante faceti de rusine inteligenta consacrata a tatarilor. ""  . In conditiile in care esti pus pe fapte mari, si esti convins ca este chiar acum, dar chiar acum , nevoie de aceasta schimbare, este recomandabil din partea mea sa ii faci pe oameni sa isi deschida ochii, evitand cu desavarsire  aruncarea de  "praf in ochi" folosind termeni care te ating la suflet, ca de exemplu tatar.

O alta perspectiva pe care  o recomand cu mare caldura este aceea de a analiza care ar fi rezultatele pe termen cel putin mediu, si  important pe termen lung, a acestei schimbari.  Ce va aduce si nu in ultimul rand cum va fi primita aceasta schimbare de catre partile exterioare cu care tatarii se inteleg bine.    Poate ca vei folosi ideea ca ne priveste doar pe noi acest lucru, si restul sa ne accepte, ai dreptate. si in acest caz tin sa te asigur ca traim printre oameni care au nevoie de noi, si noi de ei.  Si daca folosesti cuvintele de mai sus rostite de mine, atunci te rog frumos sa te duci la manastire sa vezi cum este in pustietate si izolare, vii si ne povestesti ce anume ti-a adus benefic, si atunci vei intelege ca daca gresim in aceste momente , celelalte natii cu care convietuim  vor accepta ce vrem noi, dar ne vor izola  mult, pana la total. 

De ce spun asta cu izolarea?  Ma repet, e mai bine asa. Pentru ca traim printre oameni, si deciziile se iau in ziua de azi de cele mai multe ori pe subiectivism, daca suntem placuti si ne integram, avem parte de atentie si alte beneficii. Daca nu suntem placuti, vom primi ( ca asa e legal sa primim) doar resturi.  Si referirea este foarte putin la partea materiala. Eu fac referire la resturi cand vorbesc de recunoastere, integrare, acceptare, ajutorare. 

Cum am mai spus si in comentariul de mai sus, gandeste in perspectiva - gandeste in viitor.

Ai capacitatea intelectuala sa faci o balanta intre avantaje si dezavantaje.

 

SUCCES

 

P.S.  Daca esti cu adevarat tatar, fi corect cu noi toti si semneaza-te cu adevaratul nume. Doar cei lipsiti de tatarism au fost "incognito", adica cei care nu sunt tatari.  Esti tatar- inseamna ca ai nume de tatar

 
 
 
dogan

#19 turc tatar musulman

2016-02-13 15:17

inainte de a face remarci ar fi bine sa va informati in amanunt in detaliu tatarii sunt de origine TURCICA cu voia domniilor voastre de religie islamica musulmana pe cind mongolii erau budisti

dogan

#20 turc tatar musulman

2016-02-13 15:24

turci tatari NICI O DIFERENTA rog din suflet incetati cu astfel de instigari SUNTEM FRATI cu aceleasi origini


Musafir

#21 Re: Fiti tatari din inima, apoi din gandire

2016-02-17 01:39

#16: Gurhan ( care se simte tatar din inima) - Fiti tatari din inima, apoi din gandire  

Cel  mai bun comentariu ,clar ,obiectiv si in cunostinta de cauza

dogan

#22 turc tatar musulman

2016-02-18 18:34

Tatarlar oz be oz TURKTUR   Kirim turklerinin kullandigi dil de kipcak turkcesidir  www bilinmeyen turk tarihi.com. www balkanlar.net .www birlikturan.tr.99/tatarlar kimdir  

/dogan

#23 turk tatar musulman

2016-02-18 19:45

Apropo de ce nu ai scris manifestul in limba materna ?nu sti alfabetul ?   DILDE FIKIRDE, ISTE BIRLIK unutma kardesim altfel peste citeva generatii vom FI AMINTIRE  multumesc de intelegere.

istoric turc tatar

#24

2017-12-25 21:28

fratilor va rog frumos nu va hazardati in tot felul de comentarii care nu ne ajuta la nimic cititi ultima darte a prof nuretin ibram,suntem o minoritate care se autodistruge se asimileaza incet incet.....Istoria e clara nu aia facuta de diversionisti pro-rusi ce au urmarit nici mai mult nici mai putin distrugerea musulmanilor din crimeea Limba tatara este o limba turcica cu voia domniilor voastre nu avem un alfabet tatar ....dar si mai simplu cautati pe youtoube TATAR TURKLERI ve kokenleri  Avem aceleasi origini avem aceeasi limba ....CRIMEEA a fost pamant turcesc ...etc etc APROPO VA ROG SA SPECIFICATI IN COMENTARIILE VOASTRE DE UNDE VINE NUMELE DE ,,TATAR,, sau TATARMAN ? 

Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Facebook