Folosirea animalelor exotice la circul Las Vegas in Timisoara

Exploatarea animalelor salbatice in circuri sau diverse spectacole nu este o problema recenta. Multe tari (Romania inclusiv!!!) au luat masuri legale pentru a preveni aceasta cruzime. (Includ mai jos legile in vigoare din Monitorul Oficial al Romaniei.)

Cu toate acestea, circul "Las Vegas", prezent in Timisoara in perioada 23 martie- 1 aprilie 2018 , dispune de o menajerie ce cuprinde animale precum camile, dromaderi, iak, zebu, zebra, lame si un cangur, conform posterului postat pe pagina de Facebook.

Este demn de mentionat faptul ca in perioada 23-25 martie, in Timisoara au fost ninsori, conditiile climatice fiind, astfel, total nepotrivite animalelor exotice, care sunt tinute in custi de metal stramte si sunt neprotejate de intemperiile vremii.

Prin prezenta petitie, se doreste atragerea atentiei primariei Timisoarei asupra faptului ca ajutorul acordat circului, prin intermediul autorizatiei de functionare, reprezinta un act de complicitate la infractiune, care poate fi pedepsit penal. De altfel, petitia se adreseaza conducerii Circului "Las Vegas", care este rugata ca pe cat de curand cu putinta sa renunte la numerele in care sunt implicate animalele. 

Conform unui articol ( http://www.vremeanoua.ro/circul-las-vegas-in-vaslui-acrobatii-jonglerii-echilibristica-si-dresura-de-animale-exotice) , circul dispune de " aviz DSV" pentru animale. Folosirea lor este interzisa, insa, in spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare (vezi legea citata mai jos). 

Exista o multitudine de circuri artistice, printre care prestigiosul Cirque du Soleil sau Cirkus Cirkör (care a avut recent prestatii in Timisoara), care nu utilizeaza animalele si au mare cautare. Se poate altfel! Publicul roman nu va tolera exploatarea animalelor!

 

Animalele sunt suflete, nu $!

 

Legislația în România

În Monitorul Oficial al României  nr. 576 din 19 iulie 2017, a fost publicată Legea nr. 171/2017 pentru completarea legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, lege care interzice exploatarea animalelor în circuri pe teritoriul țării noastre.

În continuare, vom prezenta modificările aduse Legii nr. 205/2004 prin Legea nr. 171/2017.

Noua reglementare Art. 17 alin. (2) și (3) din Legea nr. 205/2004 (modificată prin Legea nr. 171/2017):

La art. 17, după primul alineat, se introduc două noi alineate, alin. (2) și (3).

Potrivit noii reglementări, art. 17 alin. (2) și (3) dispune următoarele:(2) Se interzice folosirea animalelor aparținând subîncrengăturii vertebrate indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare.(3) Fac excepție de la prevederile alin. (2) caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore și animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii și animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiții și expoziții de profil organizate și autorizate conform legii”.

Noua reglementare Art. 25 alin. (1), lit. g) din Legea nr. 205/2004 (modificată prin Legea nr. 171/2017):

La art. 25 alin. (1), după lit. f), se introduce o nouă literă, lit. g).

Potrivit noii reglementări, art. 25 alin. (1), lit. g) dispune următoarele:

(1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:„g) folosirea animalelor aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare”.

(2) În cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute la alin. (1), instanța poate dispune ca pedeapsă complementară interdicția de a deține animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Alte prevederi relevante din Legea nr. 171/2017:

Potrivit art. II al respectivei legi, animalele aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, aflate în responsabilitatea unor instituții publice sau private, vor fi relocate prin grija acestora, în rezervații, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare a respectivei legi, respectând prevederile art. 17 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor, republicată, cu completările aduse prin respectiva lege.


Pasca Laura Bianca    Contactați autorul petiției