FELHÍVÁS ÖSSZEFOGÁSRA A „MAROSVÁSÁRHELY METROPOLISZ ÖVEZET 2030” PROGRAMTERV FELVÁLLALÁSÁRA ÉS MEGVALÓSÍTÁSÁRA

Marosvásárhely és metropolisz övezetének üzletemberei, összefogásra szólítják fel, Marosvásárhely és metropolisz övezetének önkormányzatait, vállalkozóit, civil szféráját és polgárait a „MAROSVÁSÁRHELY ÉS METROPOLISZ ÖVEZET 2030” programterv felvállalására és megvalósítására.

A projektcsomaggal alátámasztott programterv fő célja Marosvásárhelyt és környékét visszaemelni a régió nagy gazdasági központjainak sorába, korunknak megfelelő életkörülményeket és fejlődési lehetőséget biztosítva a lakosság számára!

E cél megvalósítása érdekében, az ajánlott programterv projektcsomaggal alátámasztva, megnyitja Marosvásárhelynek és metropolisz övezetének a folytonos fejlődés lehetőségét a következő évtizedekre, áthidalva a harminc éves lemaradást, visszaadva Marosvásárhelynek az eredeti „vásári” jellegét.

Vállalkozói és gazdasági szempontból felépített programterv fő pillérei az alábbi infrastrukturális és oktatási beruházások, amelyek elengedhetetlenek a Marosvásárhely Metropolisz Övezete nagy léptékű, de kiegyensúlyozott növekedéséhez, egyaránt segítve az ipar, a szolgáltatások, a mezőgazdaság és a turizmus ágazatait is.

A dinamikus fejlődés legszükségesebb és elengedhetetlen feltétele az infrastrukturális fejlesztés:

-        Közlekedés és áruforgalom infrastruktúra – gyorsforgalmi körgyűrű kiépítése, ami csatlakozik a megépített és tervezett autópályákhoz, de a nemzetközi repülőtérhez is, ahol egy multimodális közlekedési csomópont alakul ki. A gyorsforgalmi körgyűrű nyomvonala megnyitja a metropolisz övezet településeinek a gazdasági fellendülés valós lehetőségét és lakosságának a biztonságos, gyors közlekedés lehetőségét.

-        Digitális, hi-tech, csúcs technológiákat alkalmazó kutatáshoz és gyártáshoz infrastruktúra –  „tudáspark” létesítése, ami biztosítja a korunk tudományainak, de főként gyógyászati tehnologiáinak megfelelő szintű feltételeket, nagyteljesítményű adatközpontot, prototípus gyártáshoz szükséges építményeket, megfelelően tiszta és biztonságos környezetet, de jelentősen hozzájárul a helyi önkormányzatok teljes digitalizálásához is.

-        Felsőfokú oktatás fejlesztésének és bővítésének infrastruktúrája -csúcstechnológiák régiónkban való kifejlesztése és alkalmazása– építőipari, mechanikai, elektronikai és számítástechnikai ágazatokban való magasszintű képzés, amely szakembereket biztosít térségünk ipari beruházóinak. A cél, megduplázni a technikai felsőfokú végzettséggel rendelkezők számát régiónkban.

-         „Gazdasági központ - vásár” infrastruktúra– multifunkcionális vásár, -kiállító, - és rendezvényközpont (a fentebbi „tudáspark” területén) építése, ami nemzetközi „vonzásközpont” lenne üzleti rendezvények, vásárok szervezésére, de ugyanakkor lehetőséget nyújtana kulturális és sport rendezvények szervezésére is.

A régió vállalkozói által összeállított fejlődési pillérek csak egységesen, egészében megvalósítva érhetik el, hogy a szellemi értékek elvándorlását megfordítva és a kiáramló anyagi termékek hozzáadott értékét jelentősen megnövelve, biztosítsa azt a szükséges tőkebeáramlást Marosvásárhely metropolisz övezetébe, ami biztosítani tudja úgy az önkormányzatoknak, mint a lakosságnak, azt a jövedelem növekedést, ami szükséges a környezet, a közbiztonság és az életszínvonal minőségének jelentős javításához.

A Programterv és projektcsomag megvalósítása, csak mindannyiunk összefogásával valósulhat meg és érheti el célját, köz- és magánegyüttműködés által, ami keretén belül az önkormányzatok, vállalkozók, civilszféra és lakosság együttes erőfeszítése és támogatása képezi az elkövetkezendő nemzedékek jövőjének megalapozását.

Kérjük, Marosvásárhely és metropolisz övezetének önkormányzatait, vállalkozóit, civilszféráját és polgárait támogassák aláírásukkal felhívásunkat, civil kezdeményezésünket, régiónk és környezetünk felvirágoztatásáért!

ASOCIAȚIA SMART THINK THANK és ST.GEORGIUS MANAGER CLUB    Contactați autorul petiției

Prin semnare, autorizez pe ASOCIAȚIA SMART THINK THANK és ST.GEORGIUS MANAGER CLUB să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.