EXIT POLL-urile TREBUIE SĂ INFORMEZE, NU SĂ MANIPULEZE

Difuzarea rezultatelor exit poll-urilor la închiderea urnelor de vot, în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European desfăşurate duminică 25 mai 2014, raportate la cifrele reale comunicate de Biroul electoral central B.E.C., ridică foarte mari semne de întrebare în legătură cu informarea corectă a publicului şi, în egală măsură, cu posibilitatea de manipulare a membrilor secţiilor de votare. Aşa cum şi presa a semnalat, o posibilă consecinţă a acestui subiect este chiar fraudarea alegerilor pe parcursul începerii numărării voturilor.

În calitate de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, vă invit să susţineţi modificarea Deciziei C.N.A. nr. 220 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, în sensul completării articolului 71 cu un al 5-lea alineat, după cum urmează:

“Radiodifuzorii publici sau privaţi pot difuza rezultatele exit poll-urilor numai la o oră după închiderea oficială a votării, cu respectarea obligaţiilor menţionate la art. 71 alin. 1 din prezenta Decizie.”

Consider că, pe de o parte, amânarea difuzării exit poll-urilor dau posibilitatea institutelor de sondare a opiniei publice să îşi încheie acţiunea, astfel încât rezultatele publicate să conţină cifre de la închiderea urnelor şi nu cifre care reflectă o situaţie a votului cu două ore în urmă. Pe de altă parte, această amânare a difuzării rezultatelor nu ar mai putea influenţa membrii secţiilor de votare spre a înclina balanţa în favoarea unui competitor electoral. De asemenea, eventualele diferenţe mari între exit poll-uri şi cifrele oficiale ale B.E.C. nu vor mai putea fi justificate de "ultimul val de alegători din ultimile două ore de vot".


Valentin-Alexandru JUCAN    Contactați autorul petiției