Dorim Campanii de Sterilizare Gratuita a Cainilor in Focsani

PETITIE adresata primariei Focsani

in care solicitam organizarea de Campanii de Sterilizare Gratuita a cainilor cu/fara stapan din oras si imprejurimi

Prin aceasta petitie, dorim sa ne alaturam milioanelor de cetateni civilizati pentru care viata are un pret si care cred cu putere ca problema cainilor fara stapan se poate rezolva eficient, prin metode neviolente.

In Focsani nu ploua cu caini, cainii nu cresc in pomi, cainii nu emigreaza in Focsani pentru ca e raiul pe pamant, ci cainii de pe strazile orasului sunt nascuti in casele si curtile vrancenilor si apoi abandonati pe domeniul public! Lege 258/2013, articolul 13, alineatul 2 spune ca sterilizarea TUTUROR cainilor fara valoare chinologica este OBLIGATORIE!

Desi are 5 ani vechime aceasta lege este aplicata trunchiat si sterilizarea generalizata, mai ales a cainilor cu stapan de unde provin noile generatii de caini abandonati, NU S-A FACUT!  S-a tratat doar efectul, fara a fi atacata CAUZA, eutanasierea nefiind o solutie eficienta deoarece nu stopeaza inmultirea necontrolata si abandonul animalelor.

Nu dorim caini pe strada, dar, in acelasi timp, nu putem fi de acord cu eutanasierea lor, care, asa cum se dovedeste statistic (chiar din inregistrarile administratiei locale) nu rezolva problema cainilor fara stapan, ne dorim orase/sate curate si sigure. Diferenta este ca iubitorii de animale, implicit oamenii cu o gandire rationala, doresc ca gestionarea situatiei acestora sa fie facuta civilizat, eficient si vizionar, pentru ca intr-un timp relativ scurt sa fie rezolvata problema inmultirii necontrolate, a abandonului, a violentei si a abuzului asupra animalelor.

Cu totii stim ca exista obligativitate prin lege, ca fiecare proprietar de caine sa il sterilizeze, dar avand in vedere puterea financiara a omului de rand, avand un salariu sau o pensie mediocra, iar costul sterilizarii unui caine ajungand undeva la suma de 250-350 de lei, e de inteles imposibilitatea acestora de a se conforma legii.

Primaria are posibilitatea financiara si legala (HOTĂRÂREA nr.1059/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân Art. 41. - (1) Consiliile locale pot subvenţiona total sau parţial sterilizarea câinilor (…). (2) Deţinătorii de câini de rasă comună care doresc să beneficieze de subvenţionarea sterilizării câinilor pe care îi deţin, depun o solicitare în acest sens la consiliile locale…) de a organiza Campanii de Sterilizare Gratuita, costul sterilizarii cu o organizatie de profil este de 25 de euro/animal ( Dog Rescue, Romania Animal Rescue etc.) sau primaria Focsani poate angaja un doctor veterinar (cu experienta), sa ii puna la dispozitie o locatie (salariu si costul auxiliarelor) si zilnic acesta sa sterilizeze animalute, obligatorie fiind si microciparea cainilor cu stapan conform legii 258/2013.

Un simplu calcul matematic: 40 de animale sterilizate pe saptamana /160 animale pe luna/ 1920 animale/an…..19.2000 animale nenascute!!! doar intr-un an).

Speram ca administratia orasului Focsani sa ia in considerare si dorinta cetatenilor sai si nu numai!

In conformitate cu legea nr. 544/2001 art.7(1), termenul legal si normal de raspuns la o cerere scrisa este de 10 zile sau in cazul in care este invocata complexitatea informatiei cerute (dificultatea cautarii sau volumul documentelor) se poate intarzia furnizarea informatiilor pâna la 30 zile, cu conditia obligatorie de a notifica acest fapt in termen de 10 zile de le depunerea cererii. Conform art.20, alin.4 din Hotararea Guvernului nr.123 din 7 februarie 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, ,,cererile formulate in scris, pe suport de hartie sau pe suport electronic (e-mail), inclusiv cele prevazute la alin.(3), se inregistreaza la structurile sau la persoanele responsabile de informarea publica directa, care elibereaza solicitantului o confirmare scrisa continand data si numarul de inregistrare a cererii”.