Domnule Preşedinte Iohannis, OPRIŢI NUMIREA NECONSTITUŢONALĂ A GUVERNULUI DĂNCILĂ!

CĂTRE PREŞEDINTELE ROMÂNIEI, DOMNUL KLAUS-WERNER IOHANNIS procetatean@presidency.ro

Subsemnaţii, semnatari ai prezentei petiţii, vă solicităm, cu respect, SĂ CONSTATAŢI CĂ PRIM-MINISTRUL DESEMNAT, VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ, A DEPĂŞIT TERMENUL CONSTITUŢIONAL ÎN CARE PROGRAMUL DE GUVERNARE ŞI ÎNTREAGA LISTĂ A GUVERNULUI AR FI PUTUT SĂ FIE SUPUSE VOTULUI DE ÎNCREDERE AL PARLAMENTULUI ROMÂNIEI.

În consecinţă, vă rugăm să vă exercitaţi atribuţiile constituţionale şi SĂ NU ACCEPTAŢI DEPUNEREA JURĂMÂNTULUI DE CĂTRE MINIŞTRII PREZENTAŢI PE LISTA GUVERNULUI de către prim-ministrul Dăncilă şi SĂ NU NUMIŢI GUVERNUL VOTAT CA URMARE A PROCEDURII ÎNCEPUTĂ ÎN DATA DE 18.01.2018 (conform rectificării nr.55 din 17 ianuarie 2018, referitoare la Decretul nr.55/2018 privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru, publicată în Monitorul Oficial nr.55 din 18 ianuarie 2018).

Prim-ministrul desemnat, V.V. Dăncilă, NU A RESPECTAT art.103 alin.(2) din Constituția României!!!

Conform acestei prevederi constituţionale, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului TREBUIA CERUT ÎN TERMEN DE 10 ZILE DE LA DESEMNAREA PRIM-MINISTRULUI DĂNCILĂ: Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

V.V. Dăncilă a fost desemnată ca prim-ministru, PRIN DECRET PREZIDENȚIAL, în data de 17 ianuarie 2018, DECRET RECTIFICAT la data de 18 ianuarie 2018. În ipoteza în care se consideră că termenul de 10 zile a început să curgă din data de 18.01.2018, conform calculului termenelor făcut ÎN DREPTUL PUBLIC, în raporturile între autorităţi, termenul de 10 zile CALENDARISTICE S-A ÎMPLINIT ÎN ZIUA DE SÂMBĂTĂ, 27.01.2018, LA ORELE 24. Nefiind aplicabile prevederile Codului de Procedură Civilă, împrejurarea că termenul s-a împlinit într-o zi nelucrătoare NU ARE RELEVANŢĂ, ceea ce înseamnă că acesta NU SE PRELUNGEŞTE până în prima zi lucrătoare care urmează.

În data de 29 ianuarie 2018, în comisiile parlamentare, au loc AUDIERILE MINIŞTRILOR PROPUŞI de către prim-ministrul desemnat, Dăncilă, PE LISTA GUVERNULUI.

Parlamentul României a fost convocat pentru data de 29 ianuarie 2018, în sesiune extraordinară, pentru acordarea votului de încredere asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, deci abia în a 12-a zi a termenului calculat de la data desemnării prim-ministrului Dăncilă, TERMENUL CONSTITUŢIONAL FIIND DEPĂŞIT CU 2 ZILE.

ÎN DREPTUL PUBLIC TERMENELE SE CALCULEAZĂ PE ZILE CALENDARISTICE, nu pe zile libere, conform Codului de Procedură Civilă!!!

PREVEDERI CONSTITUŢIONALE INCIDENTE:

DREPTUL DE PETIŢIONARE - ARTICOLUL 51

(1) Cetăţenii au dreptul să se adreseze autorităţilor publice prin petiţii formulate numai în numele semnatarilor.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI ROLUL PREŞEDINTELUI - ARTICOLUL 80

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) PREŞEDINTELE ROMÂNIEI VEGHEAZĂ LA RESPECTAREA CONSTITUŢIEI ŞI LA BUNA FUNCŢIONARE A AUTORITĂŢILOR PUBLICE. În acest scop, PREŞEDINTELE EXERCITĂ FUNCŢIA DE MEDIERE între puterile statului, precum şi ÎNTRE STAT ŞI SOCIETATE.

NUMIREA GUVERNULUI - ARTICOLUL 85

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

ACTELE PREŞEDINTELUI - ARTICOLUL 100

(1) În exercitarea atribuţiilor sale, Preşedintele României emite decrete care se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa decretului.

ÎNVESTITURA - ARTICOLUL 103

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

JURĂMÂNTUL DE CREDINŢĂ - ARTICOLUL 104

(1) Primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul de la articolul 82. (2) Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

CALCULUL TERMENELOR CE PRIVESC RAPORTURILE ÎNTRE AUTORITĂŢI a fost explicat într-un material publicat sub semnătura fostului judecător al CCR, dl. Tudorel Toader, actual ministru al justiţiei: https://www.ccr.ro/uploads/Publicatii%20si%20statistici/Buletin%202010/toader.pdf

Domnul Tudorel Toader şi-a bazat explicaţiile pe Decizia CCR nr.89 din 26 ianuarie 2010 (https://lege5.ro/Gratuit/geztemjwgq/decizia-nr-89-2010-asupra-obiectiei-de-neconstitutionalitate-referitoare-la-legea-privind-abilitarea-guvernului-de-a-emite-ordonante), asupra obiecţiei de neconstituţionalitate referitoare la Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, publicată în Monitorul Oficial nr.115 din 19 februarie 2010, prin care CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A STATUAT ASTFEL:

«Procedura premergătoare trimiterii legii spre promulgare este reglementată prin Legea nr. 47/1992, care stabileşte, prin dispoziţiile art.15 alin. (2) şi (3), următoarele: "(2) În vederea exercitării dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale, cu 5 zile înainte de a fi trimisă spre promulgare, legea se comunică Guvernului, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi Avocatului Poporului şi se depune la secretarul general al Camerei Deputaţilor şi la cel al Senatului. În cazul în care legea a fost adoptată cu procedură de urgenţă, termenul este de 2 zile.     (3) Data la care legea a fost depusă la secretarii generali ai Camerelor se aduce la cunoştinţă în plenul fiecărei Camere în termen de 24 de ore de la depunere. Depunerea şi comunicarea se fac numai în zilele în care Camerele Parlamentului lucrează în plen."

În acelaşi sens, dispoziţiile art.133 alin. (3)-(5) din Regulamentul Camerei Deputaţilor prevăd că: "(3) Legea adoptată de Camera Deputaţilor cu privire la care Senatul s-a pronunţat ca primă Cameră sesizată ori, după caz, în calitate de Cameră decizională pentru unele prevederi, semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi de preşedintele Senatului, se comunică, cu 5 zile înainte de a fi trimisă spre promulgare, Guvernului, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi Avocatului Poporului şi se depune la secretarul general al Camerei Deputaţilor şi la secretarul general al Senatului, în vederea exercitării dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale. Dacă legea este adoptată în procedură de urgenţă, termenul este de două zile.     (4) Data la care legea adoptată a fost depusă la secretarul general al Camerei Deputaţilor se comunică deputaţilor, în termen de 24 de ore de la depunere.     (5) După împlinirea termenelor prevăzute la alin. (3) legea se trimite, sub semnătura preşedintelui Camerei Deputaţilor, Preşedintelui României în vederea promulgării."

Cu privire la MODUL DE CALCUL AL TERMENELOR PE ZILE prevăzute de textele legale citate, CURTEA CONSTITUŢIONALĂ S-A MAI PRONUNŢAT ÎN JURISPRUDENŢA SA, într-o cauză similară, statuând, prin Decizia nr.233 din 10 decembrie 1999, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 638 din 28 decembrie 1999, că acestea "SUNT TERMENE CARE PRIVESC DESFĂŞURAREA RAPORTURILOR CONSTITUŢIONALE DINTRE AUTORITĂŢILE PUBLICE ŞI, prin urmare, în măsura în care nu se prevede altfel în mod expres, NU SE CALCULEAZĂ PE ZILE LIBERE". DISPOZIŢIILE art. 101 DIN CODUL DE PROCEDURĂ CIVILĂ, potrivit cărora "termenele se înţeleg pe zile libere, neintrând în socoteală nici ziua când a început, nici ziua când s-a sfârşit termenul", invocate în cuprinsul memoriului, NU SUNT APLICABILE ÎN DREPTUL PUBLIC, SUPUS REGULII ÎN VIRTUTEA CĂREIA TERMENELE, ÎN ACEST DOMENIU, SE CALCULEAZĂ PE ZILE CALENDARISTICE, ÎN SENSUL CĂ SE INCLUDE ÎN TERMEN ŞI ZIUA ÎN CARE EL ÎNCEPE SĂ CURGĂ ŞI ZIUA CÂND SE ÎMPLINEŞTE.

Urmărind fişa referitoare la derularea procesului legislativ de adoptare a Legii nr.9/2010 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, precum şi stenogramele şedinţelor Parlamentului, se constată că această lege a fost adoptată de Senat în data de 6 ianuarie 2010, iar de Camera Deputaţilor în 11 ianuarie 2010.     În data de 11 ianuarie 2010, legea a fost depusă la secretarul general al Camerei Deputaţilor pentru exercitarea dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale. Acest aspect a fost adus la cunoştinţa deputaţilor în şedinţa din 11 ianuarie 2010. De asemenea, depunerea legii la secretarii generali ai Camerei Deputaţilor şi Senatului, în vederea exercitării de către deputaţi şi senatori a dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale, a fost adusă la cunoştinţa deputaţilor şi senatorilor în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 12 ianuarie 2010.     În data de 14 ianuarie 2010, legea a fost transmisă Preşedintelui României pentru promulgare, fiind promulgată prin Decretul nr. 11 din 14 ianuarie 2010 şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 30 din 14 ianuarie 2010.

Se mai constată că, întrucât legea examinată a fost adoptată prin procedură de urgenţă (astfel cum rezultă atât din fişa referitoare la derularea procesului legislativ, cât şi din stenogramele şedinţelor Parlamentului), termenul de păstrare a legii, în vederea exercitării dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale, este de DOUĂ ZILE. Chiar şi ÎN IPOTEZA ÎN CARE SE CONSIDERĂ CĂ ACEST TERMEN A ÎNCEPUT SĂ CURGĂ DIN DATA DE 12 IANUARIE 2010, când s-a comunicat în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului depunerea legii la secretarii generali ai Camerelor, în vederea exercitării dreptului de a sesiza Curtea Constituţională, CONCLUZIA ESTE CĂ TERMENUL DE DOUĂ ZILE prevăzut de art.15 alin. (2) teza finală din Legea nr. 47/1992 S-A ÎMPLINIT LA SFÂRŞITUL ZILEI DE 13 IANUARIE 2010. Prin urmare, trimiterea legii spre promulgare în data de 14 ianuarie 2010 şi promulgarea acesteia în aceeaşi dată s-au făcut cu respectarea dispoziţiilor legale aplicabile. Decretul nr.11 pentru promulgarea legii a fost publicat, conform prevederilor art.100 alin.(1) din Constituţie, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 30 din 14 ianuarie 2010, împreună cu textul legii. Prin urmare, sesizarea formulată de cei 52 de deputaţi pentru controlul constituţionalităţii legii, depusă la secretarul general al Camerei Deputaţilor în ziua de 14 ianuarie 2010 şi înregistrată la Curtea Constituţională în 15 ianuarie 2010, este inadmisibilă spre a fi examinată pe fond de către Curtea Constituţională, conform prevederilor art. 146 lit. a) din Constituţie.»

La paragraful 43 din DECIZIA CCR nr.612 din 3 octombrie 2017 (https://www.ccr.ro/files/products/Decizia_612-2017.pdf), referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea  Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, publicată în Monitorul Oficial nr.922 din 23 noiembrie 2017, Curtea Constituţională a explicat, din nou, căÎN DREPTUL PUBLIC TERMENELE SE CALCULEAZĂ PE ZILE CALENDARISTICE, astfel că ACEST TERMEN DE DOUĂ ZILE AR PRESUPUNE CĂ LEGEA SE VA TRANSMITE CURȚII CEL TÂRZIU A DOUA ZI”:

«43. În schimb, STABILIREA UNUI TERMEN DE DOUĂ ZILE în care Parlamentul să trimită legea către Curtea Constituțională nu își găsește nicio justificare în procedura urgentă ce caracterizează controlul de constituționalitate al legii de revizuire, care trebuie exercitat, potrivit art.23 alin.(1) din Legea nr.47/1992, în termen de cinci zile de la data adoptării proiectului legii de revizuire. Este adevărat că ÎN DREPTUL PUBLIC TERMENELE SE CALCULEAZĂ PE ZILE CALENDARISTICE, astfel că ACEST TERMEN DE DOUĂ ZILE AR PRESUPUNE CĂ LEGEA SE VA TRANSMITE CURȚII CEL TÂRZIU A DOUA ZI, dar, în economia controlului de constituționalitate exercitat, în acest caz, din oficiu de instanța constituțională, asupra legii de revizuire a Constituției, prezintă importanță utilizarea eficientă a întregului interval de cinci zile pe care Legea nr.47/1992 îl oferă Curții Constituționale în acest scop. Or, în redactarea preconizată, art.6 alin.(3) din Legea nr.3/2000 ar permite Parlamentului să amâne trimiterea legii de revizuire până la finalul termenului de două zile, ceea ce ar conduce la diminuarea timpului de care Curtea Constituțională dispune pentru verificarea legii adoptate de Parlament, cu posibila consecință a efectuării, sub presiunea timpului, a unui control de constituționalitate lipsit de substanță. Chiar dacă procedura prevăzută pentru exercitarea acestui tip de control este urgentă, Curtea Constituțională trebuie, totuși, să dispună de un interval de timp rezonabil pentru a se putea pronunța. În caz contrar, controlul de constituționalitate ar fi pur formal, Curtea fiind în imposibilitatea de a-și exercita în mod real această atribuție. (..)»

REFERITOR LA EMITERE ŞI PUBLICAREA ÎN MONITORUL OFICIAL A DECRETULUI DE DESEMNARE A PRIM-MINISTRULUI VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ: Decret semnat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis 17 ianuarie 2018 http://www.presidency.ro/ro/media/decrete-si-acte-oficiale/decret-semnat-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis1516206559 «Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 17 ianuarie a.c., decretul privind desemnarea doamnei Viorica Dăncilă  în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată. *Administrația Prezidențială a transmis joi, 18 ianuarie a.c., către Monitorul Oficial o rectificare a Decretului, având următorul conținut: “În articolul unic se va scrie doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, în loc de doamna Viorica Dăncilă”. »

«DECRET nr.55 din 17 ianuarie 2018, privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru

EMITENT:     PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 48 din 17 ianuarie 2018

Data intrarii in vigoare : 17 ianuarie 2018

În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1), ale art. 100 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituţia României, republicată,     Preşedintele  României  d e c r e t e a z ă:     ARTICOL UNIC     Se desemnează doamna Viorica Dăncilă în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI                     KLAUS-WERNER IOHANNIS

Bucureşti, 17 ianuarie 2018.     Nr. 55.»

«RECTIFICARE nr.55 din 17 ianuarie 2018, referitoare la Decretul nr. 55/2018 privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru

EMITENT:     PREŞEDINTELE ROMÂNIEI

PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 55 din 18 ianuarie 2018

Data intrarii in vigoare : 18 ianuarie 2018

La Decretul nr. 55/2018 privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 48 din 17 ianuarie 2018, se face următoarea rectificare:     -  la articolul unic, în loc de: „… doamna Viorica Dăncilă…“ se va citi: „… doamna Vasilica-Viorica Dăncilă…“.»

Vă rugăm să faceţi demersurile necesare pentru respectarea prevederilor constituţionale.

UPDATE: Chiar dacă am reuşit, în timp util, să trimit petiţii Preşedintelui Iohannis şi unor parlamentari, parlamentarii NU au contestat Hotărârea Parlamentului, prin care a fost ÎNVESTIT GUVERNUL DĂNCILĂ (aşa cum le solicitasem inclusiv prin mesaje pe e-mail, WhatsApp şi Facebook), iar Preşedintele Iohannis a a semnat DECRETUL pentru NUMIREA GUVERNULUI DĂNCILĂ http://www.presidency.ro/ro/media/decrete-si-acte-oficiale/decret-pentru-numirea-guvernului-romaniei1517244713

PROCEDURA NECONSTITUŢIONALĂ prin care a fost NUMIT GUVERNUL DĂNCILĂ, este dovedită prin ACTE OFICIALE PUBLICATE ÎN MONITORUL OFICIAL, ceea ce confirmă  "BLATURILE" ÎNTRE POLITICIENI, România fiind, în continuare, „Ţara lui Merge-Şi-Aşa”.

MONICA PETRUŢ    Contactați autorul petiției