Demiterea de urgență a șefului Jandarmeriei Suceava

Solicităm premierului Viorica Dăncilă demiterea de urgență a inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, lt.col. Mihai Marian Lungu, pentru managementul defectuos care a favorizat producerea comportamentelor abuzive ale subalternilor săi în ultimele două săptămâni:

• Sâmbătă  6 iulie 2019, un echipaj de jandarmi din Broșteni a descărcat două încărcatoare de pistol într-un pui de urs al cărui cadavru a fost apoi "pierdut" inexplicabil.
  • IJJ Suceava a comunicat informații false cu privire la împrejurile care au dus la împușcare puiului de urs și a refuzat oferirea explicațiilor solicitate de mass-media cu privire la acest incident.
  • Vineri, 19 iulie 2019, un echipaj de jandarmi din Vatra Dornei a utilizat abuziv gaze lacrimogene în imediata apropiere a căilor respiratorii ale unei persoane fapt ce a dus la decesul persoanei respective. Jandarmii au încălcat grav procedurile legale privind imobilizarea persoanelor și au utilizat necorespunzător și abuziv mijloacele din dotare.

Jandarmeria Suceava a comunicat în mod fals presei că persoana care se află în comă ar fi fost de fapt "stabilizată" și apoi transportată la spital.

Pentru toate aceste motive, în lipsa unui ministru al Afacerilor Interne, solicităm direct premierului Viorica Dăncilă demiterea de urgență a șefului Jandarmeriei Suceava pentru management defectuos și pentru comportamentul abuziv al subalternilor.

Solicităm premierului Viorica Dăncilă să dispună Corpului de Control verificarea modului în care șeful Jandarmeriei Suceava a condus instituția și care au fost măsurile dispuse pentru că subalternii să cunoască și să respecte procedurile privind modul de intervenție în astfel de situații.

Prin semnare, autorizez pe Dinu ZARĂ să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.