Demiterea conducerii executive a Colegiului Psihologilor din Romania

“Drumul spre Iad este pavat cu intentii bune“

 

Subsemnatii, semnatari ai prezentei petitii, solicitam Consiliului Colegiului declansarea procedurii de convocare a Conventiei Nationale in vederea revocarii presedintelui si demiterii conducerii executive  a Colegiului Psihologilor din Romania, datorita  deserviciilor aduse profesiei de psiholog, incalcarilor grave ale  legislatiei, statutelor si normelor interne adoptate  in vigoare, lipsei de rezultate concrete in promovarea acestei profesii , izolarii legislative in care au impins comunitatea psihologilor din Romania .

 

   1. Discriminarea in randul membrilor CPR , promovarea preferentiala a membrilor    unor asociatii particulare sau in baza relatiilor personale.

·        Discriminarea in ce priveste expertiza juridica a psihologilor prin introducerea unor standarde  de asa zisa calitate a serviciilor psihologice (publicate in Mof. In alta forma decat cea adoptata de Comitetul Director) prin care absolvirea unor cursuri avizate de CPR – la Institutul de Psihologie Judiciara confera competente  cel putin egale, daca nu superioare (fiind eludata durata de studiu ) , celor obtinute prin masterat, doctorat, experienta profesionala acumulata. Avizarea acestora se face de catre  CPR unde presedintele si membrul fondator al IPJ detine functia de director juridic, membru al conducerii executive a CPR si avizeaza juridic cercetarile disciplinare ale Comisiei de Deontologie profesionala.

·        Asimilarea termenului de psiholog celui de psiholog cu drept de libera practica , a celui de psiholog angajat cu cel de psiholog ca profesie liberala contrar art. 6 din Legea 213/2004. Introducerea obligativitatii obtinerii dreptului de libera practica la psihologul angajat nu este urmata firesc  si de accesul acestuia la piata ce ar trebui sa fie libera a serviciilor psihologice de vreme ce parcurg procedurile de atestare aceleasi cu ale psihologilor cu drept de libera practica. Termenul inexistent in Legea 213/2004 si Normele de aplicare ale acesteia si inventat pt. psihologii angajati este cel de “structura” pe care contrar legii in mod arbitrar l-au impus prin Hotararea 1/2006 a CPR si au impus acestora acelasi parcurs de avizare ca si formele liberale de exercitare a profesiei – cabinete, individuale, asociate, societati civile profesionale.

·        Discriminarea psihologilor din cadrul structurilor acestea fiind tratate diferentiat -  cele din cadrul MAI, MApN  neavand obligatia obtinerii avizului de functionare de la CPR.

 

2.      Totala lipsa de transparenta financiara si decizionala,

Prezenta de-a lungul intregului mandat trecut al presedintelui CPR si continuata si in cel actual, intarita de absenta unei comisii interne de cenzori  ca si a auditului extern prevazut anual de Legea 213, Art. 30 lit. e ridica serioase suspiciuni asupra gestionarii fondurilor membrilor cotizanti. Asociatii similare profesionale din tarile cu traditie in profesii liberale au aceste bilanturi financiare afisate pe site-ul oficial.

Ipotecile in valoare de 340.000 euro pe sediul CPR contractate de presedinte si achitate cu putin timp inaintea Conventiei Nationale din 2013 nu au fost explicate nici inainte nici dupa degrevarea de sarcini a cartii funciare a sediului CPR. Au avut ele aprobarea Comitetului Director, a Consiliului Colegiului ? In ce scop au fost folositi banii ? Sunt intrebari legitime puse la acea vreme si ramase fara un raspuns si astazi !

Incalcarea repetata a NOF-ului si ulterior a prevederilor ROF de afisare a documentelor supuse aprobarii in sedintele reunite ale CD si CC al CPR , ca si cele de la Conventia Nationala din 2013 cu 10 zile inainte spre a fi cunoscut continutul lor , nemaivorbind de exercitiul dezbaterii publice inexistent pe site-ul www.copsi.ro

3.      Ineficienta in promovarea profesiei de psiholog

Risipita in motiuni , luari de pozitie sterile si tardive  conducerea CPR a  ratat pe rand mai toate parghiile sustinerii acestei profesii.

·        Esuarea negocierilor cu Ministerul Sanatatii si CNAS - serviciile psihologilor clinicieni, consilierilor psihologici si psihoterapeutilor fiind considerate in continuare servicii conexe celor ale medicilor , neputand fi  incheiate contracte direct cu CNAS , fiind limitate si decontate indirect ( prin intermediul medicilor).

·        Pierderea sustinerii legislative a Ministerului Muncii si a Ministerului Sanatatii prin modificarea HG 355/2007 cu HG 1169/2011 prin care psihologii organizationali nu au mai fost inclusi in procesul de autorizare pe functii decat la indicatia medicului de medicina muncii.

·        Pierderea competentei de autorizare in Psihologia Transporturilor a formelor de exercitare a profesiei de catre CPR in favoarea Ministerului Transporturilor , adica una din putinele facilitati pe care le-a oferit membrilor cotizanti.

·        Subminarea membrilor CPR atestati ce detin competente in psihologia clinica prin luari de pozitie oficiale ale CPR fata de unele instante judecatoresti si alte institutii ale statului care urmareau promovarea discriminatorie a membrilor unei asociatii private, fondata si coordonata de directorul juridic al CPR, intr-o specializare inexistenta in legea 213/2004 creand confuzie si blocaj in piata serviciilor psihologice.

 

4.      Abuzurile in functie au fost repetate in perioada mandatelor actualului presedinte CPR.

 

·        Publicarea NOF-ului in Monitorul Oficial in 2010 fara a fi aprobat in Conventia Nationala asa cum prevede Legea 213 – Art . 27 a

·        Publicarea dispozitiei 1/2012 cunoscuta ca “dispozitia timbrelor” prin incalcarea Art. 30 a si Art. 51 (1) fara acordul Comitetului Director sau Consiliului Colegiului care a bulversat activitatea psihologilor atat a celor angajati cat si a celor cu libera practica , retrasa la presiunea CC.

·        Nepublicarea deciziilor statutare ale Consiliului Colegiului – aprilie 2012 - in legatura cu dispozitia 1/2012 prin blocarea accesului acestui for de conducere superior la site-ul oficial si la stampila institutiei.

·        Incalcarea de catre presedintele Colegiului a Art 41 (b) prin incheierea unui contract cu Posta Romana fara aprobarea Comitetului Director.

·        Angajarea unei case de avocatura - Constantinof & asociatii din banii membrilor CPR pt sustinerea unei decizii abuzive luata fara consultarea forurilor de conducere.

·        Impiedicarea accesului in profesie si a dreptului constitutional la munca al absolventilor de psihologie prin nerecunoasterea voluntariatului, legiferat finalmente si la noi in tara,  prin conditionarea accesului la supervizare de prezenta unui contract de munca (greu de obtinut in conditiile in care acesta detine treapta practicant in supervizare) sau de infiintarea unei forme liberale de exercitare a profesiei pentru acest demers absolventul fiind considerat suficient de “experimentat” pentru ca ulterior urmeaza cursuri de formare avizate de acelasi CPR - dispozitia CPR din 11.10.2011.

 

 

 

Stimate Coleg deschide ochii si priveste aceasta asociatie profesionala pe care o finantezi. Cu ce drept te examineaza ? Cu ce drept isi avizeaza formari profesionale coordonate chiar de ei ? Cu ce drept isi aroga competenta de a aviza formari profesionale universitare ? Cu ce drept isi aroga competenta de a aviza o anumita metodologie, un anumit instrument elaborat de cercetatori , universitari ? Cu ce drept te taxeaza si re-taxeaza. Cu ce drept te umileste pe banii tai ?! E timpul sa redescoperim sensul acestei asociatii si promovarea onesta a profesiei , e timpul sa redevenim colegi , nu stapani si sclavi !


george radulescu    Contactați autorul petiției