Demisia Episcopului Ignatie Trif din funcția de episcop ortodox al Hușilor

Prin prezenta petiție, noi, credincioșii istoricei eparhii a Hușilor, solicităm cu fermitate demisia episcopului Ignatie Trif din funcția de episcop al Hușilor, pentru lipsa de acțiune și implicare în rezolvarea abuzurilor comise în cadrul Seminarului Ortodox din Huși după preluarea funcției și pentru protejarea clericilor care aveau cunoștință de aceste abateri de morală creștină.

În speță, episcopul Ignatie i-a păstrat în funcție pe clericii care aveau cunoștință de abuzurile sexuale comise de tandemul Cornel Onilă și Sebastian Jitaru, pe care i-a păstrat în funcții ale aparatului administrativ episcopal pentru mai bine de trei ani de la preluarea funcției.

De asemenea, lipsa de fermitate a episcopului Ignatie, care nu a investigat sub nicio formă, ca lider bisericesc al eparhiei, cazurile istorice de abuz sexual și pe cei care aveau cunoștință de acestea, sunt semnele evidente ale unei mușamalizări și complicități tacite, în defavoarea victimelor abuzate.

În conformitate cu investigațiile detaliate prezentate de echipa de presă “Să fie lumină” și prezentate pe larg la adresa https://www.facebook.com/notes/s%C4%83-fie-lumin%C4%83/orbul-chiliilor/2623695297848796, episcopul Ignatie i-a păstrat în funcții și protejat pe preotul Andrei Zăgan (directorul Seminarului Ortodox din Huși), pe preotul Cosmin Gubernat (purtător de cuvânt al Episcopiei Hușilor chiar și în prezent), pe preotul Giani Paul Răriță (consilier personal al episcopului Hușilor) și pe numeroși alții, cu toate că aceștia aveau cunoștințe detaliate legate de abuzurile sexuale comise în cadrul Seminarului Ortodox din Huși de către Cornel Onilă și Sebastian Jitaru.

Întrucât episcopul Ignatie are capacitatea decizională absolută în Episcopia Hușilor, investigarea cazurilor de abuz și pe cei care aveau cunoștință de acestea sau au profitat de pe seama lor trebuia să constitute o prioritate absolută în demararea unui proces de reformare serioasă a Episcopiei și a Seminarului Ortodox, atunci când acesta a preluat funcția de episcop al Hușilor, în anul 2017.

Pentru lipsa de fermitate și acțiune în demascarea abuzurilor sexuale săvârșite în cadrul Seminarului Ortodox din Huși și pentru protejarea celor care aveau cunoștință de aceste fapte, solicităm ca episcopul Ignatie să își prezinte demisia Sfântului Sinod în ședința proximă a acestui for administrativ.

Pentru a evita perpetuarea unor astfel de comportamente pe viitor, solicităm de asemenea înființarea unei Comisii Sinodale de investigare a abuzurilor sexuale din Episcopia Hușilor, formată din clerici și mireni cu o conduită morală ireproșabilă, care să investigheze în amănunțime și cu deplină obiectivitate abuzurile sexuale ce au avut loc în cadrul Seminarului Ortodox din Huși și care de asemenea să ia toate măsurile necesare pentru redresarea spirituală a Episcopiei Hușilor.

Considerăm că numai după o asemenea investigație poate fi numit un nou episcop la Huși, care să nu tolereze sub nicio formă abuzurile din trecut și să fie ferm în a-i sancționa pe cei care le-au comis.

Prin semnare, autorizez pe Husenii să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.