Delta Dunării – Ultimul capitol

IMG_20200712_111730.jpgDelta Dunării – Ultimul capitol

Domnule Prim-ministru,

    În ultimii 30 de ani am asistat la o degradare continuă a Deltei Dunării. Mediul este alterat, pește nu mai este, numărul bărcilor a crescut până la ordinul miilor, iar așa-zisul turism - turismul sălbatic, nu face decât să accelereze acest fenomen.

   Expectativa și neputința autorităților, corupția și interesele unora sunt factori agravanți în această ecuație a devălmășiei. Singura logică este aceea a jafului, a exploatării până la epuizare a resurselor Deltei, indiferent de forma acestora, în folosul personal.

   Legislația, cea care ar fi trebuit să traseze o viziune și o conduită cu privire la acest loc unic nu este decât o amestecătură de acte normative, de multe ori desuete sau fără noimă, cârpite cu interesele meschine ale unora sau altora. Oricine poate observa acest lucru, sunt zeci de exemple printre textele absurdului!

   Ministere, instituții, agenții și ONG-uri guvernamentale, academicieni și paznici, sute de oameni ai statutului au grijă în fiecare zi de Deltă. De fapt, au grijă să nu se întâmple nimic, fiecare cu fotoliul său, fiecare cu sajocul său!

   Peștele și managementul peștelui - o poveste a grotescului! Ca și vestita Bursă de Pește!

    Braconajul a atins limite înfiorătoare. Pescuitul electric și pescuitul cu scule interzise face măcel, iar pescarii corecți nu-și mai găsesc locul, nu-și mai pot întreține familiile. Pentru că nu mai e pește, este furat, de multe ori în cârdășie cu autoritățile!

    Încet-încet apa se transformă într-un deșert ud. Incredibila capacitate de regenerare a Deltei Dunării este sufocată, suprimată! Peste sistemul distructiv al cherhanalelor s-a mai produs o maladie, pensiuni care fac același lucru, cumpără și vând pește, de cele mai multe ori ilegal, la negru!

    Domnule Prim-ministru, cele câteva cuvinte de aici nu pot zugrăvi nici pe departe un tablou oricât de mic al realității de fapt. Dar nu întrebați pe nimeni, mai ales pe subalternii dumneavoastră, vă vor minți, se pricep bine la asta. Verificați obiectiv, aici! Știm, este greu, de durată, necesită resurse, dar trebuie pornit de undeva! Iar dacă nu sunteți convins, atunci când veți vedea peștele acela sub dimensiunea legală în magazine, să știți că este din Delta Dunării, poate ultimul!

   Alături de cei ce vor semna această scrisoare, îmi îndeplinesc obligația morală de a trage acest semnal de alarmă care sper să fie auzit.

Ovidiu Ghionu - Hoinar prin Deltă


Ovidiu Ghionu - Hoinar prin Deltă    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnare, autorizez pe Ovidiu Ghionu - Hoinar prin Deltă să-mi predea semnătura către persoanele care au autoritatea necesară.


SAU

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Vă rugăm să rețineți că nu puteți confirma semnătura dvs. răspunzând la acest mesaj.
Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...