DECLARAȚIA DE UNIRE a REPUBLICII MOLDOVA cu ROMÂNIA

În numele poporului Republicii Moldova (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut și Nistru, în puterea dreptului istoric și a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor de azi înainte și pentru totdeauna. Declarăm profunda noastră dorință de a ne reîntregi neamul și de a crea un stat unitar cu frații noștri din România așa cum au înfăptuit-o străbunii în actele istorice de unire ale înaintașilor noștri precum și în baza tuturor celorlalte principii ale declarației universale ale drepturilor omului.

Facem această unire ca reparație morală pentru a sfârși suferințele tuturor buneilor și părinților noștri smulși împotriva voinței lor de la trupul patriei istorice de voia lui Hitler și Stalin care au împărțit Europa și au supus neamul nostru execuțiilor, deportărilor și foametei. Iar noi cei de astăzi dorind să facem unirea cu toți cei de aceeași limbă și tradiție cu noi, pentru ca să scăpăm de greutățile pe care le trăim și pentru ca fii și nepoții noștri să se bucure de un viitor mai bun, de împlinirea dezideratelor pe care generațiile viitoare le au, pentru a munci și a fi alături de toate celelalte popoare ale Europei civilizate, pentru libertate, demnitate și onoare semnăm această declarație la baza cărora stau următoarele cerințe:

1. Parlamentul actual al Republicii Moldova și cel al României să voteze prin vot majoritar această declarație iar toate celelalte state ale Uniunii Europene să recunoască la nivel internațional și să ratifice acest act.

2. Republica Moldova (Basarabia) să își păstreze autonomia, având organe locale și administrative proprii alese pe viitor prin vot universal, egal,  secret și liber exprimat.

3. În competenţa Parlamentului R. Moldova să intre: a) votarea bugetelor regionale și locale; b) controlul tuturor organelor de stat, orășănești și sătești; c) numirea tuturor funcţionarilor administraţiei locale și regionale.

4. Armata și organe de ordine proprii, numite în principiu pe baze teritoriale.

5. Legile în vigoare şi organizaţiile administrativ-teritoriale existente să rămână aceleași până la alegerea unei noi componențe al Parlamentului Român din care să facă parte și deputați aleși pe principiul regional al autonomiei.

6. Respectarea drepturilor minorităţilor din R.Moldova (Basarabia)

7. Toți reprezentanţii guvernului autonom al R. Moldova (Basarabia) să intre în componența Guvernului Român.

8. R. Moldova să aibă în Parlamentul Român un număr de reprezentanţi proporţional cu populaţia, aleşi pe baza votului universal, egal, secret și liber exprimat.

9. Toate alegerile pe teritoriul R. Moldova, inclusiv cele parlamentare să fie făcute în baza votului universal, egal, secret și liber exprimat.

10. Toate libertățile politice, economice și sociale, libertățile cetățenești de religie, de rasă, de gen, drepturile fundamentale ale omului și principiile dreptului internațional să fie garantate prin Constituţie.

Trăiască unirea R. Moldova (Basarabia) cu România!

Așa să ne ajute Dumnezeu!