CONSTANTA NU E MAZARE O NOUA PETITIE

Spre stiinta: CONSILIULUI LOCAL AL MUNICIPIULUI CONSTANTA

Constanta bdul Tomis nr.51

Stimate Domnule Primar Radu Stefan Mazare,

Avand in vedere campania de consultare a cetatenilor Municipiului Constanta prin modalitatea strangerii de semnaturi pentru sustinerea demersului autoritatii locale de preluare a unui pachet suplimentar de actiuni la C.N. “Administratia Porturilor Maritime” SA Constanta, precum si de crestere a ajutorului pentru incalzirea locuintei in perioada sezonului rece si a numarului de persoane beneficiare a acestui ajutor,

Avand in vedere modalitatile reglementate de legislatia in vigoare, in ceea ce priveste procedura de consultare a cetatenilor in probleme de interes major pentru comunitatea locala, respectiv:

• INFORMAREA CETATENILOR, prin Informarea din oficiu si Informarea la cerere, astfel cum sunt reglementate prin dispozitiile art. 31 din Constitutia Romaniei si dispozitiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public;
  • CONSULTAREA CETATENILOR, prin Dezbateri publice (in modalitatea reglementata de Legea nr. 52/2003), Sedinte publice (in modalitatea reglementata de Legea nr. 215/2001, privind administratia publica locala si Legea nr. 141/2004, privind modificarea si completarea legii administratiei publice locale) si Referendum (in modalitatea reglementata de Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului);
  • PARTICIPAREA ACTIVA realizata prin Initiativa legislativa, in modalitatea reglementata de Legea nr. 189/1999 privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni si de Legea nr. 215/2001;

Deoarece modalitatea aleasa de Dumneavoastra pentru efectuarea formalitatilor de consultare a cetatenilor prin strangerea de semnaturi pentru sustinerea acestui demers al autoritatii locale NU SE INCADREAZA IN NICIUNA DINTRE FORMELE REGLEMENTATE DE LEGISLATIA ROMANA IN VIGOARE, aplicabila in mod obligatoriu pe intreg teritoriul Municipiului Constanta,

In temeiul Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu toate modificarile si completarile ulterioare, va solicitam sa ne comunicati urmatoarele informatii de interes public justificat:

1. Toate documentele/actele si/sau operatiunile adoptate si/sau efectuate de catre Consiliul Local al Municipiului Constanta, Primarul Municipiului Constanta si/sau aparatul propriu de specialitate al Primarului Municipiului Constanta, in vederea realizarii campaniei de consultare a cetatenilor Municipiului Constanta prin modalitatea strangerii de semnaturi pentru sustinerea demersului autoritatii locale.

Solicitam aceste informatii si/sau acte/documente deoarece institutia dumneavoastra nu si-a indeplinit obligatiile legale cu privire la asigurarea informarii cetatenilor in probleme de interes major pentru colectivitatea locala, actele/documentele si/sau informatiile solicitate prin prezenta nefiind publicate pe site-ul Primariei Muncipiului Constanta sau la sediul institutiei dumneavoastra.

In sensul celor de mai sus, va solicitam sa aduceti la cunostinta publicului Hotararea de Consiliu Localprin care a fost aprobat demersul de consultare a cetatenilor prin modalitatea strangerii de semnaturi, expunerea de motive care a stat la baza adoptarii acestei hotarari, orice alte referate si/sau avize din partea structurilor de specialitate care au stat la baza adoptarii unui astfel de demers, precum si orice alte dispozitii adoptate in vederea punerii in aplicare a respectivei hotarari.

1. 2. Avand in vedere demersul initiat de dumneavoastra – consultarea locuitorilor prin modalitatea strangerii de semnaturi – demers ce se desfasoara la momentul actual in mai multe zone ale Municipiului Constanta (ex. Pietele Tomis 3, Grivitei, Ciresica, Brotacei si supermarket-urile Maritimo, Carrefour, City Park Mall etc.), raportat la modalitatile reglementate de lege privind consultarea cetatentilor, va solicitam sa ne comunicati pentru care dintre aceste modalitati de consultare au optat Consiliul Local/Primarul Municipiului Constanta.

1. 3. In sensul celor de mai sus, va solicitam sa efectuati clarificarile necesare in ceea ce priveste natura juridica a procesului de consultare a cetatenilor initiata de dumneavoastra, avand in vedere faptul ca aceasta NUse circumscrie dispozitiilor legale in vigoare privind consultarea cetatenilor, neavand nicio finalitate juridica si constituind cel mult o interpretare fortata si defectuoasa a dispozitiilor Legii nr. 52/2003 (de reglementare a dezbaterilor publice) si a Legii nr. 3/2000 (de reglementare a referendumului).

1. 4. De asemenea, avand in vedere continutul formularului utilizat in aplicarea acestui demers, respectiv “Sunt de acord cu preluarea unui pachet suplimentar de actiuni la portul Constanta si utilizarea banilor obtinuti in calitate de actionar pentru cresterea ajutorului la incalzire si a numarului de persoane beneficiare”, fara a fi prevazuta nicio rubrica de observatii si/sau de exprimare a dezacordului cu privire la acest demers, va solicitam urmatoarele clarificari:

a) Durata demersului initiat de dumneavoastra, toate locatiile in care se va desfasura acest demers, precum si perioada de timp zilnica in care vor fi stranse aceste semnaturi;

b) Modalitatea prin care cetatenii municipiului Constanta isi pot exprima dezacordul cu privire la demersul initiat de dumneavoastra, avand in vedere obligatia dumneavoastra de a asigura accesul la consultarea cetatenilor tuturor membrilor colectivitatii noastre;

c) Procedura de desfasurare a consultarii cetatenilor, respectiv persoanele implicate in acest demers (daca au calitatea de salariati ai Primariei Constanta, daca sunt implicate structuri ale vreunor partide politice) si modalitatea de promovare a acestui demers (publicitatea demersului, modalitatea utilizata pentru convingerea persoanelor sa semneze tabelele puse la dispozitie de dumneavastra si argumentele aferente etc.);

d) Posibilitatea ca organizatiile din cadrul societatii civile sa poata participa, in calitate de observatori, la desfasurarea demersului initiat de dumneavoastra si la momentul centralizarii acestora;

e) Finalitatea juridica a unui astfel de demers, avand in vedere faptul ca transferul unui pachet suplimentar de actiuni de la C.N. Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta, este de competenta exclusiva a autoritatilor publice centrale, in speta Guvernul Romaniei, nefiind, astfel, relevant pentru justificarea unui interes public general (national).

Potrivit dispozitiilor art. 6, alin. 2, lit. c) din Legea nr. 544/2001, va solicitam ca raspunsul dumneavoastra la prezenta adresa, precum si copiile de pe documentele de interes public solicitate, sa fie comunicate la adresa de e-mail: cetateniiconstantei@yahoo.ro

Cu consideratie,

CETATENII CONSTANTEI    Contactați autorul petiției