Completari aduse la legea privind protejarea patrimoniului arheologic

1.Completarile la ordonanta 43/2000 privind protejarea patrimoniului arheologic cu articolul 5 alineatul13/2. Prin modificarea acestei legi se ingradeste libertatea de miscare a detectoristilor si monopolizarea acestei activitati.

2.(4) Autorii descoperirilor întâmplătoare, care au predat, în condiţiile prevăzute la alin. (1), bunurile descoperite, au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului, calculată în momentul acordării recompensei, iar, în cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepţională, se poate acorda şi o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea bunului.

Acest alineat este necesar pentru incurajarea predarii obiectelor descoperite de catre detectoristi.

Detalii: https://legeaz.net/legea-182-2000-protejarea-patrimoniului-cultural/art-49-regimul-juridic-al-bunurilor-arheologice-mobile-descoperite-intamplator-sau-prin-cercetari-arheologice