Nu doar fotbalul este sport!

Această petiție este adresată instituțiilor decidente din România în domeniul sportului, respectiv Ministerul Tineretului și Sportului, Direcțiile de Sport și Tineret la nivelul județelor, prefectiilor și tuturor celor care, într-un fel sau altul, pot să influențeze soarta sportului românesc și modul în care acest domeniu, foarte relevant pentru societatea noastră, este administrat.

Pe parcursul acestei pandemii am remarcat o atitudine discriminatoare a forurilor de conducere ale sportului românesc privitor la sporturile de contact și la alte feluri de sport care, din păcate, nu se bucură de privilegiile oferite fotbalului, evident este cel mai comercial și comercializat sport. Sporturile de contact nu beneficieaza de finanțarea corespunzătoare și de susținerea pe care sportivii noștri o merită, cu toate că acestea din urmă, Taekwondo, Savate, Karate, celalte discipline ale sportului de contact și nu numai, au sportivi de mare valoare și cu un foarte mare potențial. La fel se întâmplă şi în cazul atletismului, înotului, Volleyball, Rugby, etc. Riscăm astfel să rămânem în urmă întregii lumi din cauza faptului că nu se investește în sport, iar din păcate această stare a lucrurilor a devenit deja un clişeu în România. Măsurile care împiedică răspândirea virusului SARS-COV2 luate în domeniul sportiv nu au în vedere bunul mers al competițiilor sportive.

Provocările sportivilor reflectă provocările societății noastre și denotă faptul că autoritățile sunt deconectate de la realitățile socio-economice, provocările omului de rând. Sportul este un mijloc prin care omul își poate depăși condiția, un mijloc prin care omul ajunge să se cunoască atât pe sine, cât și societatea în care trăiește. Sportul oferă, pe lângă sănătate, o minte deschisă și disciplinată și cel mai important: educație. Nu putem vorbi de copii educați, în absența sportului și trebuie să acordăm antrenorilor și sportivilor noștri toate resursele pentru că aceștia să poată performa în continuare.

Noi considerăm că aceste competiții sportive ar putea să își reia cursul normal, ar putea să aducă prestigiu României, ar putea fi puse pe făgașul normal pentru a da respectful cuvenit sportivilor care au adus, aduc şi vor aduce glorie României purtând flamura ţării pe cele mai înalte podiumuri.

Nu putem rămâne simpli spectatori la ceea ce se întâmplă în sportul românesc, în special în această perioada dificilă pe care, din păcate, o traversăm cu toții.

Dorim reluarea circuitului competițional, în primul rând pentru sporturile de contact şi a altor sporturi. Asemenea fotbalului și noi merităm egalitate de tratament și în viitor, ne așteptăm de la toți decidențîi la egalitate de șanse.

Pentru moment, petiția această se adresează instituțiilor decidente, exclusiv în vederea redeschiderii sezonului competițional pentru atletism, înot, Savate,Judo, Kick-boxing, Taekwondo, Box, celelalte discipline ale sportului de contact.

Va rugăm să semnați această petiție ținând cont că o societate nu poate să fie sănătoasă decât dacă sportului îi este dat locul de cinste care i se cuvine și doar dacă autoritățile se vor apleca asupra problemelor pe care acesta din urmă le îndură de prea mult timp.

Marius-Vasile Niță    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Marius-Vasile Niță să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.