ȘCOALA FĂRĂ PRESIUNI pentru elevi și profesori!

Petitie pentru școală fără presiuni și restricții

Către,
Ministerul Educației

În atenția DOMNULUI MINISTRU
SORIN CÂMPEANU,

"Coalitia pentru educatie si justitie", asociație constituită pentru promovarea și apărarea drepturilor elevilor și părinților din România, în contextul ședinței ce se va desfășura vineri, 20.08.2021 pentru stabilirea cadrului general în care se va asigura deschiderea anului școlar 2021 - 2022, vă aduce la cunoștință următoarele aspecte :

✅ Legat de impunerea purtării măștii de protecție în școli, indiferent de statutul vaccinal al elevului, ne exprimăm dezacordul, întrucât numeroase studii, pe care le voi insera argumentativ în final, atestă nu doar faptul că acestea nu protejează eficient în privința transmiterii virusului Sars-cov2, dar pot pune sănătatea și dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor în pericol. Ca propunere de echilibrare a situației, având în vedere că am efectuat un sondaj de opinie pe un eșantion consistent de părinți, considerăm că, în spiritul echității și al interesului protejării sănătăţii copiilor, după criteriul de responsabilitate al părinților, să abordați purtarea măștilor ca pe un act OPȚIONAL. Acest fapt se poate realiza printr-un acord simplu al părinților implicați și va reprezenta formula optimă pentru armonizarea curentelor de opinie divergente din rândul întregului ansamblu al societății civile. Suntem de acord și le găsim suficiente, în raport cu stresul la care putem supune elevii, putem conchide cu măsurile sanitare ce presupun igiena riguroasă, aerisirea încăperilor și distanțarea fizică, precum și cu faptul că s-a stabilit clar că elevii ce prezintă febră, nu se prezintă la cursuri - sunt motive suficiente pentru a argumenta această opțiune. De altfel, la redeschiderea școlilor, în luna mai-iunie 2021, doar un număr de 227 elevi, din totalul de 2,7 milioane (0,01%) au dezvoltat simptome de boală, ceea ce atestă matematic, că, sub nicio formă, școlile nu reprezintă focare de infectare, nici pentru elevi, dar nici pentru profesori.

✅ Legat de amplasarea centrelor de vaccinare a copiilor în școli, considerăm că această măsură, copiată din țări precum: Franța, Anglia și Germania, nu își are rostul în economia faptelor, din România. Există suficiente centrelor de vaccinare pe teritoriul național, bugetate din fondurile MS, în contextul în care părinții, pe baza informațiilor la care au acces, să poată decide și sa operaționalizeze acest act medical. În contextul instalării centrelor de vaccinare în școli, după un an în care efectele negative ale nefrecventarii cursurilor cu prezența fizică și-au pus amprenta iremediabil pe dezvoltarea psiho-emoțională a elevilor, această măsură nu va face decât să îi panicheze pe copii, mai mult decât este necesar.

✅În același context, am luat la cunoștință despre efectele adverse ale vaccinurilor pentru copii si siguranța pe care acestea le pot oferi, din informațiile pe care le furnizeaza EMA, care a adăugat o noua avertizare pentru Cominarty, în data de 11.08.2021, la cele deja existente : miocardite, pericardite și inflamații cardiace în rândul copiilor și adolescenților, fapt ce ne face să cântărim atent raportul beneficiu-risc în cazul copiilor. Nu se cunosc efectele adverse ale vaccinurilor pentru copii pe termen mediu și lung asupra sănătății fizice suficient, acestea fiind autorizate de urgență, fiind în studiu clinic pana în 2024. Raportate la o mortalitate zero înregistrata pe teritoriul național din cauza virusului, conform INSP, afectarea copiilor sub 18 ani la un procent de 2%, cu forme ușoare și medii, din surse datelazi, toate acestea ne conduc la faptul că, în proporție copleșitoare, din cifrele oficiale din România, copiii nu dezvolta forme grave, nu sunt afectați și nici nu reprezintă vectori de transmisie, deci nu sunt expuși bolii. În contextul apariției Delta, consideram că lipsesc datele certe de natură a ne îngrijora și de a accelera presiunea pe vaccinarea copiilor, în școli, la apariția variantelor sau tulpinilor noi, pe segmentul de vârstă sub 18 ani, pe plan național.

✅Până la 18 ani, deciziile sunt încuviințate de către părinți, iar oferirea unor bonificații, de orice natură, pentru îndeplinirea unui act medical, ce ar trebui liber consfințit, pe baza informațiilor clare, corecte și complete nu fac decât sa atragă atenția asupra ineficientei vaccinului, eventual. Orice bonificație disponibilă ar trebui directionată spre creșterea standardului de educație și pregătire, eventual!

✅Nu putem produce o categorisire a vaccinaților și a nevaccinatilor, în condițiile în care CDC a admis ca și vaccinații pot transmite virusul și se pot infecta. Dreptul la educație trebuie asigurat, indiferent de opțiunea personală a elevului/părintelui de a se vaccina sau nu, el nu poate fi condiționat pentru ca premisele transmiterii virusului sunt identice, în ambele cazuri.

✅Aceasta măsură presupune costuri suplimentare, pe care MS le solicita din fondul de rezervă al Guvernului României, dar fără a avea un studiu de impact și fezabilitate în rândul celor vizați sau interesați de vaccinare, aceștia pot fi considerați bani risipiți. În condițiile în care însăși CCR a dispus mărirea alocațiilor copiilor, iar Guvernul a motivat că nu există fonduri pentru punerea în acord cu legea, propunerea de bugetare a campaniei de vaccinare a copiilor poate fi considerată atât neetică, cât și nefundamentată economic.

✅ Milităm pentru desfășurarea anului școlar cu prezența fizică. De reținut este faptul că efectele școlii on-line sunt devastatoare, în plan concret. Studiile psihologilor au demonstrat că depresia, anxietatea, acutizarea problemelor de inadaptare, precum și tendințele suicidale în rândul copiilor și tinerilor sunt alarmante.
Consideram ca un număr de 600 000 de elevi din mediul rural, care nu au beneficiat de infrastructura și dispozitivele aferente sunt rupți de realitățile mediului educational. Dacă ar fi bani de investit, aici ar trebui directionati: în reducerea discrepanței ce s-a produs între urban și rural, după un an pandemic. Raportul Comisiei Europene pentru educația românească în pandemie arată că săracii au devenit mai săraci, bogații mai bogați, din păcate.

✅Legat de impunerea unor presupuse presiuni asupra personalului didactic pentru vaccinare sau testare, ne exprimăm dezacordul, ca reprezentanți ai societății civile, iar orice decizie pe care acestea le pot lua sunt decizii asumate, liber consimțit și de responsabilitate personală. În niciun caz, părinții nu trebuie să transforme un act medical ce îi privește strict pe profesori într-un instrument de ingerință asupra drepturilor de care acestea dispun, conform Constituției, Legii educatiei, Codului Muncii - contractului de munca și Legii pacientului.

✅Conform art. 32, alin.4 din Constituție - învățământul de stat este gratuit, conform legii. Legea 53/2003, art. 175 stipulează că angajatorul are obligația să asigure sănătatea și protecția salariaților in toate aspectele legate de muncă, astfel, orice echipament, dispozitiv, inclusiv mască de protecție conformă, certificată/avizată de catre MS - trebuie pusă la dispoziție tuturor unităților școlare.

✅Legat de chestionarul care a suferit diferite interpretări și controverse în spațiul public, pe care Ministerul Educatiei intenționează să-l ofere părinților, la începutul anului școlar pentru exprimarea intenției de vaccinare a copiilor, propunem ca acesta să fie anonimizat, relevanța sa să fie doar ca procent numeric, iar nu ca intenție nominală, întrucât datele personale de sănătate nu pot fi divulgate în orice împrejurare, pentru respectarea prevederilor GDPR și a secretului medical.

✅Legat de forme necesare și utile de asigurare a dreptului la sănătate, dar și la educație a copiilor din România, vă propunem următoarele abordări:

⬆️ Investiții urgente în asigurarea fiecărei unități școlare cu minim un consilier psiholog, dat fiind efectele pandemiei asupra sănătății psihice și mentale a elevilor izolați de colectivitate

⬆️ Efectuarea de programe gen test- pilot în vederea obținerii unui răspuns pe cale naturală în privința contagiozității și ratei de infectare în rândul elevilor (o săptămână fără mască /concluzii și propuneri concrete, alternativ cu mască/concluzii și propuneri: este relevantă masca in combaterea și prevenirea virusului!?... Asemenea grafice s-au efectuat în state federale din SUA, iar rezultatele au fost în mare măsură, identice. Le așteptăm și noi! )

⬆️ Propunem ca, împreună cu Asociatia Pediatrică din România și alți specialiști în virusologi, epidemiologie, etc să găsiți cele mai bune mijloace de a preveni apariția unor focare, în cazul apariției unui caz de infectare la nivelul unei CLASE, în următoarea perioadă. Constituie discriminare, conform Constituției, ca doar elevii vaccinati să desfășoare activitatea în școală, în mod fizic, iar ceilalți on-line. Testarea poate fi utilă, în ultima instanță, doar dacă testele sunt non-invazive și asigurate de stat, ca măsură de prevenire, doar cu acordul scris al părinților, în contextul existentei unui caz confirmat la clasa respectivă, dar nu eliminarea tuturor din actul educațional, ci strict a celui care prezintă simptome.

⬆️ Propunem ca să intensificați, prin curricula școlară, activități de creștere a imunității copiilor - ore de sport în aer liber, suplimentarea lor, ore de educație sanitară, programe de nutriție sănătoasă și oferirea zilnic, de fructe și legume proaspete, în contextul coșului zilnic echivalent "lapte și corn".

⬆️ Realizarea acestor deziderate nu trebuie să rămână, nici pentru noi, ca reprezentanți ai societății civile și părinți implicați, dar nici pentru dumneavoastră, ca reprezentanți ai autorităților ce trebuie să garanteze dreptul la educație și sănătate al beneficiarilor contractului educațional un liant iluzoriu, în acest context, vă preanunțăm intenția de a organiza o dezbatere publică cu reprezentanții parintilor, asociațiilor de resort, specialiștilor în medicina și psihologie școlară, la care ne dorim să luați parte, ca un partener implicat și atent la nevoile mediului educațional, în general.

⬆️Studii atașate:

Covid-19-vaccine-safety-update-comirnaty-11-august-2021_en.pdf

Cu respect,
"Coalitia pentru educatie si justitie"

Coaliția pentru educație și justiție    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Coaliția pentru educație și justiție să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.