Cerem revenirea la denumirea de Cinematograful REPUBLICA Iasi NU "Trianon"

In anul de gratie 2017, mai marii Iasului s-au gandit ca este mai bine sa schimbe denumirea vechiului Cinematograf REPUBLICA in "Trianon". Prin prezenta petitie cerem celor responsabili cu problemele culturale ale orasului sa revina la denumirea anterioara de REPUBLICA. Sunt cateva motive pentru care initiem aceasta petitie:

  • In primul rand, in memoria recenta a iesenilor acest cinematograf s-a intiparit cu aceasta denumire. Chiar daca in ultimele doua decenii, cinematograful a decazut mult sub patronajul "eficient" al RADEF aici inca mai rulau filme valoroase. Inca si mai important, de-a lungul timpului si in special in perioada comunista Cinematograful REPUBLICA a gazduit sute si sute de proiectii care au hranit imaginatia si au colorat viata a mii de spectatori. De multe ori cinematograful era singura evadare din cenusiul cotidianului ceausist. Cinematograful REPUBLICA este pentru multi ieseni o dovada vie ca trecutul recent a avut si insulele sale de lumina. A priva iesenii de aceasta legatura cu trecutul lor palpabil este o barbarie.
  • In al doilea rand, intoarcerea la denumirile de la inceputurile secolului XX este o dovada de politica nostalgica contraproductiva. Pentru cati dintre noi realitatile interbelicului mai spun ceva? Este frumos desigur sa ne intalnim in cadrul unor simpozioane stiintifice si sa evocam trecutul, dar in privinta realitatilor contemporane e bine sa le lasam asa cum sunt ele fara a le cosmetiza inutil. In plus denumirea de "Trianon" prezinta o serie conotatii cu adanc caracter nationalist si este de natura sa trezeasca in minoritatea maghiara resentimente fata de orasul nostru. In spiritul unei adevarate reconcilieri nationale ar fi de dorit evitarea acestei denumiri.
  • In al treilea rand cerem autoritatilor locale clarificarea situatiei cinematografelor din oras. Odata cu preluarea lor anul trecut (2017) acestea au fost inchise fara a se anunta o data concreta legata macar de inceperea unor lucrari de reparatii. Acum doua decenii si jumatate s-a procedat in mod similar cu Cinematograful Copou, inchis si apoi vandut (ilegal) unor privati. Apropos, nimeni nu mai stie care e soarta acelui cinematograf, un alt punct de referinta pe harta Iasului recent.

In concluzie cerem autoritatilor sa fie mai atente cu trecutul recent si cu ale sale cladiri inca functionale si sa paraseasca festivismul pagubos al re-aducerii la lumina a unor aspecte ce nu mai au demult legatura cu realitatile orasului