Cerem reabilitarea urgenta si extinderea Podului Constanta


Cerem reabilitarea urgentă  a Podului Constanţa şi evaluarea posibilităţii construcţiei unei pasarele pietonale peste calea ferată în această zonă
   

Principala rută de comunicaţii între centrul oraşului şi cartierul Bucureştii, legătura dintre Calea Griviţei şi Bulevardul Bucureştii Noi sau Șoseaua Chitilei - podul Constanţa are nevoie imperios de reabilitare!  

 TROTUAR1.jpg

 

Situaţia actuală  

Podul Constanţa reprezintă practic punctul nodal al rutei de comunicaţii dintre centrul Bucureştiului şi zonele în continuă dezvoltare din nord-vestul oraşului – Străuleşti, Chitila şi Mogoşoaia.  

În prezent, pasajul rutier de sub Podul Constanţa are două linii de tramvai (una pe sens) și o bandă şi jumătate pentru autovehicule. Prin pasaj circula de asemenea și o linie de troleibuz, iar traficul este extrem de intens, pasajul fiind folosit de toate categoriile de autovehicule: TIR-uri și camioane, autobuze, tramvaie și troleibuze, autoturisme, motociclete, etc.  

În acest trafic circulația pietonilor este practic imposibilă deoarece trotuarul este îngust de aproximativ 50-70 cm și nu oferă absolut niciun fel de siguranță (nu exista balustrada sau alt tip de protecție pentru pietoni), existând  pericolul permanent şi real ca aceștia să fie acroșați de vehiculele din trafic. Același pericol se extinde și asupra bicicliștilor care trebuie să se strecoare printre vehiculele aflate în mișcare.  

Nu există nicio variantă de traversare a pasajului pe la suprafață, ambele laterale fiind inaccesibile, atât pietonilor, cât și bicicliștilor. Cei care nu doresc să riște traversarea prin pasaj fie iau pentru o stație un mijloc de transport în comun, fie își asumă riscul de a trece peste calea ferată printr-un loc neamenajat.  

Dimineața, între orele 7.00 și 9.00 și seara între orele 18.00-20.00, pasajul se aglomerează foarte mult blocând practic circulaţia în zonă deoarece nu poate prelua fluent numărul mare de vehicule ce au nevoie să-l traverseze.  

Pe lângă faptul că, datorită subdimensionării pentru condițiile actuale de trafic,  se creează constant blocaje de circulaţie, există și riscul de a se produce o catastrofă în zonă, datorită stării avansate de degradare în care se află pasajul. Dat în folosință în 1938, Podul Constanţa a fost reparat o singură dată în anii 80, în rest fiind doar „cârpit” din când în când, cu toate că a fost extrem de afectat în perioada construirii magistralei 4 de metrou, care trece doar la câțiva metri de el.  

 

Soluţia propusă de USR Sector 1 

Podul Constanţa are nevoie urgentă de reabilitare şi de mărirea capacităţii de trafic, atât auto, cât și pietonal și velo.

În plus, pentru înlesnirea traficului pietonal se poate studia și construirii unei pasarele pentru traversarea căii ferate, având în vedere că în prezent circulaţia pietonilor este foarte periculoasă prin pasaj.  

Având în vedere că Podul Constanţa se află în administrarea Primăriei Capitalei, este nevoie ca această instituţie să pună urgent acest obiectiv pe lista de priorităţi de investiţii pentru a fi consolidat şi reabilitat. De asemenea, este nevoie de implicarea Ministerului Transportului, în măsura în care traficul feroviar pe Podul Constanţa va trebui sistat temporar până la repararea şi modernizarea pasajului.

De asemenea, Ministerul Transporturilor, alături de Primăria Capitalei trebuie să contribuie la determinarea celei mai bune soluții de rezolvare a problemelor de trafic din această zonă.