Cere parlamentarilor PSD si PNL sa deblocheze proiectul de lege pentru interzicerea comercializarii petardelor catre persoane neavizate (coalitia PSD-PNL sustine importurile, o mare parte ilegale)

"Și nu l-au înlăturat pentru că ar avea probleme, ci dimpotrivă, tocmai pentru că ar trece!
PNL și PSD nu pot accepta acest proiect pentru ca industria importurilor de materiale pirotehnice este de milioane de euro. Iar majoritatea petardelor pe care le găsiți pe străzi, vândute la negru, vin în țara prin firme cunoscute și protejate. Doar anul trecut s-au confiscat materiale pirotehnice în valoare de aprox. 4 milioane de lei, iar asta reprezintă cam 30% din valoarea produselor ilegale."

PL-x nr. 472/2022

Proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive

Iată mesajul inițiatorului la aflarea vestii ca un parlamentar PSD a blocat trimiterea la vot a legii, pe ultima suta de metri, după ce trecuse deja prin acea comisie, ceea ce este revoltător:

PSD și PNL vor să îngroape legea de interzicere a petardelor!
Erau șanse ca ea să treacă anul acesta și să nu mai auzim chiar atâtea bubuituri de sărbători, dar a fost retrimisă la comisie.
Se opun proiectului de reglementare a petardelor din simplu motiv că este un subiect prea popular acum, în perioada de maxim impact. Și pentru asta sunt dispuși să accepte zeci de accidentări umane și mii de traume animale.
Legea “Stop Petarde” avea încă de acum două săptămâni toate avizele și rapoartele necesare. Trecuse cu bine prin furcile caudine ale Parlamentului și mai urma doar să fie adoptată în plen și promulgată de președinte. Însă PSD a decis în ultima secundă retrimiterea proiectului la comisii.
Tocmai de aceea PSD avea în trecut un proiect care legaliza achiziționarea a pana la 100 de kg de petarde de către un singur om și scădea vârsta de folosire la 12 ani! Iar acum AUR susține exact același proiect.
Dar lumea e deja sătulă și îngrozită de petarde și pocnitori. Părinți, bunici, proprietari de animale și activiști așteaptă cu sufletul la gura intrarea în legalitate a propunerii noastre. Iar statisticilor IGSU arată că au avut loc peste doua sute de accidentari cu raniri de persoane doar în ultimii ani 3 ani. Și 84% sunt cauzate de ceea ce numim “petarde”, iar majoritatea victimelor sunt copii și tineri, fără sa fie contabilizate zecile de incendii, distrugeri de proprietate și de bunuri.
Iar pe lângă accidentele umane contabilizate, au loc mii de traume fizice sau psihice în rândul animalelor. Deși rănirile directe sunt cele mai vizibile, sunetele puternice lasă animalelor traume pe termen lung. Numărul acestor accidente nu-l regăsim în statistici, însă petițiile cu zeci de mii de semnături prezintă o imagine tristă.
Este revoltător și dovedește încă odată că PNL și PSD sunt dispuși să sacrifice oameni de dragul profitului.
Ne vom lupta în continuare pentru această lege și pentru ca ea să ajungă din nou la vot cât mai repede.

Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.