CATRE PRESEDINTELE ROMANIEI, GUVERNUL ROMANIEI, MINISTERUL ECONOMIEI, ENERGIEI SI MEDIULUI DE AFACERI: S.O.S. turismul romanesc! - solicitam anularea articolului 13 alin. 3 din OUG nr. 2/2018

CATRE:

PRESEDINTELE ROMANIEI

GUVERNUL ROMANIEI

MINISTERUL ECONOMIEI, ENERGIEI SI MEDIULUI DE AFACERI

S.O.S turismul romanesc! - solicitam anularea articolului 13 alin. 3 din O.U.G. nr. 2/2018 privind anularea pachetelor turistice.

Agentiile de turism din Romania solicita anularea articolului 13 alin 3 care presupune urmatoarele: "(3) Prin excepție de la alin. (1), călătorul are dreptul să înceteze contractul privind pachetul de servicii de călătorie înainte de începerea executării pachetului, fără a plăti vreo penalitate de încetare în cazul unor circumstanțe inevitabile și extraordinare care se produc la locul de destinație sau în vecinătatea imediată a acestuia și care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinație."

Aplicarea acestui articol ne face raspunzatori in fata clientilor in orice fel de circumstante si ne obliga la returnarea banilor incasati de la clienti in avans. Acesti bani au fost achitati de catre agentii mai departe celorlalti furnizori (hoteluri, companii aeriene, transportatori interni si internationali), care la randul lor ofera in mare parte vouchere si sunt in imposibilitatea de a rambursa integral sumele primite.

Va solicitam sa emiteti o O.U.G. prin care sa se suspende aplicarea respectivelor prevederi din O.U.G. nr. 2/2018 in anul 2020 sau anularea acestora, iar obligatia de rambursare sa fie inlocuita de emiterea unui certificat/voucher, pe care clientii il pot folosi 12 - 24 de luni pentru achizitionarea de servicii turistice, dupa ce situatia va reveni la normal.

Astfel de masuri s-au luat deja in cele mai multe state europene si majoritatea companiilor aviatice – care nici ele nu ar putea face fata unui val de rambursari in numerar – folosesc deja acest sistem.

Va multumim!

Cristian Ciuciureanu agentia ITINERA VENUS TRAVEL    Contactați autorul petiției