Campanie pentru demiterea lui Plahotniuc

http://tribuna.md/wp-content/uploads/2012/04/Vlad-Plahotniuc1.jpgJURNAL de Chișinău a început campania de colectare a semnăturilor pentru demiterea vicespicherului Parlamentului

Plahotniuc, rechizitoriul presei 

Cafeneaua Guguță, din centrul capitalei, al cărei preț estimativ este de 2 milioane de euro, a fost cumpărată de „Finpar Invest” SRL, o firmă ce se presupune că ar fi a lui Vlad Plahotniuc, cu doar trei sute de mii de euro. Insulele din parcul „La izvor”, cu o suprafață de 1,5 ha, vor fi atribuite unui restaurant al firmei „Finpar Invest” S.R.L. Acestea sunt doar câteva cazuri în care s-a vehiculat numele vicespicherului Plahotniuc. Alte numeroase scandaluri aflându-se în centrul unor dosare dubioase şi nerezolvate.

„Codrule, codrule drag”

În anul 2008, în urma unei licitații dubioase, complexul hotelier Codru, cu o suprafaţă totală de 12.600 de metri pătraţi, a fost privatizat de compania Daranian Holdings Limited din Cipru, care a plătit 50,3 milioane de lei. Preţul de vânzare ar fi fost de câteva ori mai mic decât valoarea reală a bunului. Presa a scris că în spate ar sta VP, pe atunci un om de afaceri apropiat familiei liderului comunist Vladimir Voronin.

Top atacuri raider marca Plahotniuc

În vara anului 2011, asupra a patru bănci din Moldova (MAIB, Victoriabank, Univesalbank, Banca de Economii), dar și companiei ASITO, s-au efectuat atacuri raider de preluare frauduloasă de acțiuni. Încă atunci, prim-ministrul Vlad Filat ceruse demisia lui Valeriu Zubco, procurorul general. În urma acestor atacuri, cinci investitori europeni de la Moldova Agroindbank au fost deposedați de 27,5% din acțiunile băncii ori echivalentul a 30 de milioane de dolari. Totuși, acționarii și-au recuperat pachetul de acțiuni. În urma atacului asupra Universalbank, 78% din acțiunile băncii au trecut în proprietatea unei companii off-shore din statul Panama. BEM-ul a pierdut 16,5% din acțiuni în favoarea unei firme off-shore din Noua Zeelandă. Un grup de acţionari de la Victoriabank a fost deposedat de un pachet de 5% de acţiuni ale băncii. În cazul ASITO, o firmă off-shore a primit 40% din acţiunile acesteia.

Dubla cetăţenie, dubla identitate

Desigur, Vlad Plahotniuc nu va recunoaște niciodată apartenența la aceste acţiuni dubioase. Avocaţii săi care au făcut demersuri în Cipru și Marea Britanie au spus: angajatorul lor nu este urmărit de Interpol, e curat ca lacrima! Dacă Plahotniuc este un om onest, de ce a avut nevoie de dublă identitate? De ce în paşaportul moldovenesc purta numele Plahotniuc, iar în cel român – Ulinici? După ce informația a ajuns în vizorul presei și al opiniei publice, Plahotniuc a refuzat identitatea Ulinici, cu atât mai mult cu cât o persoană cu dublă cetăţenie încalcă legislaţia internaţională.

Menţionăm că Vlad Plahotniuc este proprietarul hotelului de lux „Nobil”, al posturilor TV 2Plus, Canal 3, Prime TV, Prime FM.


Jurnal de Chișinău    Contactați autorul petiției