Cadastrarea la Lupșa= Lupșenii cu proprietățile și liniștea furate!

 Consiliului Local al Comunei Lupșa, Jud. Alba, Domnului Primar al comunei Lupșa, Ec. Radu Penciu  

Subsemnații,  cetățeni proprietari sau posesori ai unor suprafețe de teren din cadrul Comunei Lupșa, prin prezenta vă  aducem la cunoștința domnillor voastre următoarele aspecte:

1.      Urmare a efectuării unei cadastrări, care s-a făcut fără ieșire în teren și fără identificarea suprafețelor la nivel de planuri parcelare, a avut loc suprascrierea unor cărți funciare, rezultate din așa-zisa cadastrare sistematică peste cărțile funciare existente, dintre care unele existente chiar în sistemul de coordonate din aplicația ETERA. Ce este îngrijorător, este faptul că aceste suprapuneri  sunt justificate de către cei care au responsabilități în realizarea cadastrării, prin adeverințele dublate eliberate de către Primăria Comunei Lupșa. Mai precis, OCPI ALBA, se prevalează de acest fapt pentru a justifica ceea ce nu s-a făcut în cadastrare;

2.      Urmare a neieșirii în teren, a avut loc trasarea unor hărți care încă din etapa de depunere a cererilor de rectificare ”au fost desenate pe principiul liniilor roșii”. În acest fel CUPRUMIN SA, contrar documentelor de proveniență s-a pomernit cadorisită cu o suprafață care este aproape egală cu cea pe care o deține în virtutea decretelor de expropriere. În lipsa unor documente care să ateste proveniența, pentru CUPRUMIN SA, a suprafețelor în plus dobândite, în cadastrare, acele suprafețe revin de drept UAT Lupșa, constutuind proprietatea publică a UAT Lupșa (Unității Administrativ Teritoriale Lupșa);

3.      Din aceleași motive, rezultate din simulacrul de cadastrare, persoane fizice din Comuna Lupșa, se pare, au profitat și s-au împroprietărit cu importante suprafețe de teren agricol, dar mai ales suprafețe împădurite, cu toate că acele suprafețe nu le-au aparținut și pentru care, în trecut, nu au dovedit că s-ar fi comportat ca buni proprietari. În lipsa documentelor suport și a exercitării anterioare a calității de buni proprietari, așa cum prevede legea, și în aceste cazuri, suprafețele, conform legii ar trebui să revină de drept UAT Lupșa;

4.      Până acum nu avem cunoștinșă despre modul în care public, cu transparență și în interesul comunei, Consiliul Local și Primăria au acționat pentru asigurarea legalității, dat fiind faptul că adeverințe eliberate sunt invocate de către cei care au atribuții în cadastrarea sustematică ca fiind una din cauzele haosului creat la Lupșa. Nu avem cunoștinșă despre eventuale demersuri pe care Primăria sau Consiliul Local să le fi întreprins pentru intrarea suprafețelor atribuite cu încălcarea legii altor persoane fizice sau juridice, în patrimoniul public al Comunei Lupșa, conform legii;

5.      Cetățeni ai Comunei Lupșa riscă actualmente, urmare a haosului creat prin cadastrare să piardă finanțările aferente propriilor ferme și suprafețe de teren, cadastrarea, viciată, punându-ne în situația unei neconcordanțe flagrante între suprafeșele declarate și cele care rezultă din noile extrase CF, disponibile și singurele la acest moment pentru care se pot elibera adeverințe.

6.      Totodată există numeroase situații în care terenuri dobândite legal, care au la bază înscrisuri, inclusiv extrase CF emise în sistem vechi sau nou sunt atribuite altor cetățeni, alții decât proprietarii de drept. Noua realitate juridică, contrară celei de facto, din teren, permite posesorilor de imobile înstrăinarea acestora sau exploatarea în defavoarea proprietarilor reali;   Pornind de la starea de fapt descrisă anterior, în virtutea legi 544 din 2001, privind liberul acces la informațiile publice și în acord cu prevederile Legii 554 din 2004, privind contenciosul administrativ, 

                                  VĂ SOLICITĂM RESPECTUOS

să ne  precizați în scris:

1.      Care sunt măsurile întreprinse de către Primăria Lupșa și Consiliul Local Lupșa pentru evitarea înstrăinării frauduloase a unor suprafețe către CUPRUMIN SA și persoane fizice?

2.      Dacă ați eliberat CUPRUMIN SA documente care să le servească cadastrării pentru suprafețele  excedentare celor deținute de către această societate în virtutea exproprierilor ca urmare a decretelor de expropriere. Dacă da, vă solicităm respectuos să ne remiteți o copie a acestor documente. Dacă nu, vă solicităm respectuos să ne indicați care sunt motivele pentru care nu ați acționat, până acum, pentru intrarea în patrimonoiul UAT Lupșa a suprafețelor pentru care CUPRIMIN SA nu deține drept de folosință în virtutea unor decrete de expropriere, dat fiind faptul că domniile voastre aveați la cunoțtință că această societate a fost constituită pe seama unui proces de naționalizare a unor suprafețe de teren semnificativ mai mici decât cele atribuite în urma procesului de naționalizare?;

3.      Care sunt decretele de expropriere și suprafețele aferente CUPRUMIN, existente la data începerii cadastrării sistematice, pentru care această societate a plătit impozit. Vă solicităm respectuos să ne puneți la dispoziție decretele de expropriere în virtutea cărora CUPRUMIN SA a dobândit terenurile în patrimoniu.

4.      Care este suprafața cadastrată în favoarea CUPRUMIN la zi, în urma cadastrării sistematice? Vă solicităm să indicați care sunt documentele emise de către UAT Lupșa care stau la baza cadastrării CUPRUMIN SA pe suprafețe semnificativ mai mari decât cele atribuite în trecut, prin procesul de naționalizare.

5. Să precizați dacă, după demararea procesului de cadastrare, Primăria comunei Lupșa a încasat retroactiv, de la persoane fizice sau juridice impozite, în perioada de prescripție fiscală, în virtutea acestor fapte, ulterior eliberându-se adeverințe sau alte înscrisuri care au servit în procesul de cadastrare a suprafețelor/imobilelor pentru care s-a făcut plata impozitelor. Dacă da, vă solicităm respectuos să ne indicați care sunt aceste persoane fizice sau juridice aflate în această situație.

6. De ce considerați că un cadou făcut CUPRUMIN SA, este mai avantajos pentru UAT Lupșa decît un contract de concesiune pentru suprafețe care să le fie puse la dispoziție pentru exploatare (dar care să aparțină proprietății publice a comunei) contra unei redevențe încasate la bugetul local, aferent suprafețelor pentru care această societate nu are decrete de expropriere, anterioare cadastrării sistematice?

7. Dacă, pentru acelați imobil Primăria comunei Lupșa a eliberat adeverințe sau alte înscrisuri unor persoane fizice diferite care au condus la suprapuneri între suprafețe, acelați imobil fiind atribuit total sau parțial la două sau mai multe persoane.

8. Dacă ați eliberat adeverințe sau alte înscrisuri care au putut servi persoanelor fizice sau juridice din comuna Lupșa, în virtutea unor declarații pe propria răspundere date de către solicitanții acestor înscrisuri.

9. Dacă ați eliberat adeverințe/ alte înscrisuri, în folosul unor persoane fizice sau juridice, care să stea la baza notării posesiei în cartea funciară, prin cadastrarea siistematică, în urma achitării retroactive a unor impozite, pentru perioada de prescripție fiscală, pentru imobilele pentru care s-au solicitat și emis aceste înscrisuri.

10.      Dacă au fost eliberate înscrisuri de natura adeverințelor unor persoane fizice și/ sau juridice diferite, pentru aceeași suprafață de teren pentru mai mult de o persoană fizică sau/și juridică, în vederea notării, prin cadastrarea sistematică, a dreptului de posesie în cartea finciară;

11. Care sunt documentele pe care le-ați semnat, în numele Consiliului Local al Comunei Lupșa, sau în numele Primarului/primăriei Comunei Lupșa, privind cadastrarea sistematică. Mai precis, vă rugăm punctual să detaliați următoarele aspecte:

a. Dacă primarul comunei Lupșa a desemnat persoane, din aparatul de specialitate al Primăriei, care să identifice proprietarii,  posesorii sau alți deținători ai imobilelor. În  caz afirmativ să menționeze care sunt persoana/ persoanele desemnate, suprafețele identificate, modul de identificare a acestora și documentele tehnice întocmite, cu precizarea imobilelor și a posesorilor/ proprietarilor cărora le aparțin. Prin ce metode au fost identificați propriatarii și imobilele care le aparțin?

b. Dacă au fost sau nu contrasemnate documentele tehnice- cadastrale de către primar sau de către persoana desemnată, anterior verificării și recepției acestora de către personalul de specialitate al OCPI Alba. Vă solicităm respectuos să ne furnizați aceste documente.

c. Dacă Primăria Comunei Lupșa a avut reprezentanți desemnați în Comisia de soluționare a cererilor de rectificare,  în caz afirmativ, vă solicităm respectuos să identificați persoana desemnată. În perioada Decembrie 2021-Februarie 2022, în afara persoanei desemnate, în ce a constat implicarea altor persoane din cadrul Primăriei Lupșa, în preluarea cererilor de rectificare și în identificarea suprafețelor terenurilor, în aceeași perioadă.

d. De ce a avut loc concomitent, în perioada depunerii cererilor de rectificare Decembrie 2021-Februarie 2022, atât identificarea terenurilor de către proprietari, fără ca anterior acestora să le fie identificate suprafețele, în teren, cu depunerea cererilor de rectificare?

e. De ce nu au fost atribuite cererilor de rectificare numere de înregisrare a solicitărilor  proprietarilor, în procesul de depunere a cererilor de rectificare la sediul Primăriei Lupșa, în condițiile în care, astăzi, constatăm că cererri de rectificare depuse nu au fost procesate?

f. Cine a participat din partea Primăriei Lupșa la identificarea suprafețelor atribuite prin cadastrare în favoarea Cuprumin SA sau cele care revin altor operatori economici sau instituții publice, inclusiv cele care revin UAT Lupșa? Vă rugăm respectuos, dacă Primăria a participat la un asemenea demers să ne comunicați copii ale documentelor întocmite.

12. Care sunt documentele care atestă cadastrarea drumurilor din Comuna Lupșa. Dacă aceste drumuri au fost asumate prin hotărâri ale Consiliului Local Lupșa ca făcând parte din patrimoniul public al Comunei. Pentru cele din intravilanul localității, dacă, în urma cadastrării lor au fost întocmite procese-verbale de vecinătate între UAT ca proprietr/posesor al drumurilor și proprietarii vecini de terenuri, riverani la aceste drumuri. Vă solicităm respectuos să ne puneți la dispoziție documentele care atestă preluarea drumurilor în patrimoniul UAT, respectiv procesele verbale de vecinătate, după caz.

13.   Care sunt măsurile pe care le veți lua pentru intrarea în legalitate atât a marilor proprietari, spre exemplu CUPRUMIN SA cât și a persoanelor fizice care au cadastrat pe numele lor suprafețe pentru care nu au acte de proveniență și nu și-au exercitat calitatea de buni proprietari anterior cadastrării;

14. Cine va suporta finanțările pe care locuirtorii comunei le vor pierde, ca urmare a cadastrării defectuoase, dacă se va dovedi că înscrisuri din Primăria Lupșa au stat la construirii unei alte realități juridice, diferită de cea de facto;

15.   Care suntmăsurile în contencios, pe cale civilă sau penală pentru stoparea efectelor cadastrării sistematice, înclusiv anularea acesteia, întrucât, la zi, constatăm că singurele efecte de netăgăduit constau în prejudicierea proprietății publice a UAT Lupșa și a proprietății private a posesorilor/proprietarilor de terenuri sau alte imobile din comuna noastră, prin încălcarea dreptului de proprietate și accesul la finanțare prin APIA sau prin alte scheme de finanțare de matura granturilor.

16.  Care este conținutul contractului de finanțare și al contractului de prestări servicii în virtutea cărora a avut loc cadastrarea sistematică a comunai Lupșa;

17. Care a fost persoana desemnată de către Primăria Comunei Lupșa pentru a face parte, conform legii, din comisia de soluționare a cererilor de rectificare din perioada Decembrie 2021-Februarie 2022. Totodată, în afara persoanei desemnate, în ce a constat implicarea altor persoane din cadrul Primăriei Lupșa, în preluarea cererilor de rectificare și în identificarea suprafețelor terenurilor, în aceeași perioadă.  

Vă asigurăm, domnilor consilieri și domnule Primar, de întregul nostru sprijin, fiind convinși că domniile voastre împreună cu noi putem stopa un proces de cadastrare care este derulat împotriva locuitorilor cinstiți ai comunei noastre și împotriva proprietății publice a UAT Lupșa. Totodată, domnilor consilieri și domnule primar, vă aducem la cunoștința domniilor voastre că nu numai acțiunea dar și inacțiunea pot constitui, amândouă, forme ale faptei prejudiciabile, așa cum aceasta este definită în Codul Penal. Facem această precizare pentru a vă aduce la cunoștință faptul că, inclusiv prin tăcere, prin inacțiune sau prin tardivitate  pot fi întrunite condițiile atragerii răspunderii civile și/sau penale, după caz. Pe lângă răspunderea juridică, domnilor consilieri și domnule primar, răspunderea de onoare este cea care nu trebuie să vă lase să nu acționați în folosul celor care v-au trimis, prin voturile lor, în funcțiile de demnitate și responsabilitate publică pe care, astăzi, le ocupați. Textul petiției, împreună cu semnăturile exprimate online și olograf(pe liste care vor circula în Lupșa și Mușca), precum și adresa de corespondență vor fi depuse la Primăria Comunei Lupșa. Împuternicim pe domnul Popa Irimie Emil să indice toate coordonatele pentru corespondență.  

Lupșa,                                  Proprietarii/posesorii de imobile din UAT Lupșa 12 02 2022

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Irimie Popa să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...