AVIOANE NOI SI DEZVOLTARE ECONOMICA PRIN OFFSET!

Petitie adresata catre: Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Economiei si Industriilor, Ministerul Finantelor, CSAT, Departamentul de Armamente si Inzestrare, Fortele Aeriene Romane, Comisiile de Aparare ale Parlamentului, Presedintele Romaniei.

Mai multe detalii aici:

http://www.rumaniamilitary.ro/petitie-pentru-avioane-noi-si-offset

Ultimele declaratii legate de achizitia de avioane multirol portugheze la mana a 2-a de catre Romania genereaza necesitatea unei dezbateri publice argumentate pe acest subiect, deoarece o astfel de decizie, prin sumele mari vehiculate, are consecinte pe termen lung asupra inzestrarii armatei romane, asupra a ceea ce a ramas din industria romaneasca de armament dar si asupra economiei romanesti. In plus, in acest moment nu exista transparenta in alegerea avioanelor, lucru sesizat si de Comisia Europeana, iar acest lucru poate fi usor incadrat la domeniul achizitiilor netransparente ale statului roman.

    Tot ceea ce doresc initiatorii acestei petitii este strangerea unui numar cat mai mare de semnaturi pentru deschiderea unei discutii cat mai largi pe aceasta tema, atragerea unui numar cat mai mare de oameni in jurul ideei de renastere industriala si militara prin folosirea parghiei offsetului. In spatele acestei petitii nu exista nici un partid politic, organizatie sau companie, este doar demersul unor oameni care nu sunt doar o masa inerta furnizoare de voturi, unor oameni carorar le pasa de viitorul lor, al copiilor lor, adica le pasa de viitorul Tarii lor!

Tocmai datorita faptului ca armata romana a atins unul dintre cele mai slabe niveluri de inzestrare din istoria sa, datorita unei invechiri in proportie de peste 90% a dotarilor, care genereaza  nevoia stringenta a unui plan de achizitii de aproximativ 15 miliarde de euro, iar industria militara de armament romaneasca a scazut de 10 ori in ultimii 20 de ani, o ultima solutie este dotarea bine gandita, in cadrul unui program pe termen mediu, cu echipamente de conceptie straina fabricate pe cat posibil in tara, acolo unde nu exista capacitati de productie autohtone, dar care pot genera investitii echivalente  prin offset de miliarde de euro in economia Romaniei. Iar o parte din acesti bani pot fi folositi in retehnologizarea industriei militare romanesti si achizitia de licente acolo unde exista inca expertiza si posibilitatea de a produce prin colaborari echipamente de lupta moderne.

    Offsetul pentru achizitii militare inseamna reintoarcerea banilor cu care statul roman achizitioneaza bunuri militare noi in economia romaneasca, prin investitii echivalente realizate de producatorii straini, de firmele partenere si uneori de statele carora apartin producatorii, totul negociat cu statul roman.

Aceasta este una dintre cele mai rationale modalitati pe termen mediu si lung pentru Romania de a-si dota armata la ultimul standard, de a crea zeci de mii de locuri de munca, iar pentru economie de a realiza o REINDUSTRIALIZARE a Tarii: privatizari, parteneriate intre firme romanesti si nume de referinta la nivel international, retehnologizare si transfer de licente de productie, investitii in infrastructura, agricultura, cercetare si educatie.  Si toate acestea intr-un moment in care responsabilii statului roman declara ca este foarte dificil pentru Romania de a crea locuri de munca iar investitiile straine au atins un minim al ultimilor ani.

Un element important pentru contractul de achizitie este obtinerea unui credit furnizor sau de stat la rate foarte avantajoase (2% – 5%), mult sub ceea ce Romania reuseste sa obtina prin imprumuturi externe, si perioada de gratie de 2-3 ani pentru ca offset-ul investit sa poata deveni productiv si sa genereze prin taxe si impozite incasari la buget care vor acoperi progresiv ratele anuale ale creditului. Acest tip de credit orientat catre dezvoltare si industrializare, alaturi de cele pentru investitii, in special pentru cofinantarea proiectelor europene, este singurul tip de imprumut pe care statul roman ar trebui sa-si permita sa-l faca in urmatorii ani!

Ideea noastra este, daca Romania tot se imprumuta anual cu cateva miliarde se euro pentru deficitul bugetar la rate de peste 6%, pe maxim 5 ani, de ce sa nu luam in loc un credit la rate mai bune pe 10-15% ani si cu el sa inzestram si armata dar sa cream si industrie si infrastructura prin offset care prin taxare sa acopere gaurile la buget astfel ca peste cativa ani sa ajungem la excedent bugetar ?!

Avionul de lupta constituie piesa cea mai importanta a acestui plan, o achizitie cu un credit si un offset pe masura putand ajuta economia romaneasca si mai ales industria romaneasca sa faca fata restului planului de inzestrare al armatei romane, generand in acelasi timp si crestere economica sustinuta si sanatoasa. Achizitia avionului reprezinta in acelasi timp proiectul pilot, piatra de incercare a programului de inzestrare, optiunea pentru un anumit tip si producator influentand si o parte insemnata a restului programului de inzestrare.

Resursele pentru a sustine o astfel de achizitie si maximizarea impactului economic se creaza prin studiu, licitatie, negocieri, legislatie si fiscalitate adecvate, asa cum s-a facut in cazul achizitiei de catre Polonia a 48 de avioane de lupta multirol. Un element ajutator dar esential al programului ar fi modificarea legislatiei romanesti astfel ca nivelul minim de offset sa urce de la 80% in prezent la 100% din valoarea programului de achizitie militara!

Achizitia unor avioane second-hand, chiar daca da impresia unui cost initial mai redus, este dezavantajoasa prin prisma urmatoarelor ratiuni:

  • banii cheltuiti nu se vor intoarce in economia romaneasca,
  • costul de exploatare si cel cu piesele de schimb vor fi sensibil mai mari decat la un avion nou, fiind necesara canibalizarea in timp a unei parti a parcului de avioane deoarece anumite piese pentru variantele vechi nu se mai produc
  • in plus, va necesita un program de modernizari care cumulate cu celelalte cheltuieli se vor apropia sau chiar depasi in cativa ani de exploatare costul unor avioane noi.
  • Romania nu va beneficia de o linie de credit mai avantajoasa decat conditiile actuale de imprumut extern.
  • Pilotii si personalul de deservire vor fi expusi unui risc mai ridicat de accidente decat la avioanele noi

    Datoria statului roman, in aceste conditii de criza economica, este de a cheltui cu maxima eficienta si transparenta orice banut iar un offset de cateva miliarde de euro ar genera singur zeci de mii de locuri de munca in maxim 10 ani, asigurand in paralel si o inzestrare corespunzatoare a armatei dar si o revigorare a economiei precum si investitii in cercetare, educatie, infrastructura. Iar acest credit nu este o piatra de moara a bugetului ci se va plati aproape de la sine prin taxele generate de investitiile prin offset! In paralel cu plata creditului, aceasta industrie si infrastructura puse pe picioare vor genera alte locuri de munca in ramuri secundare, prin efect de multiplicare, echilibrand bugetul pentru al carui deficit in prezent Romania se imprumuta de pe pietele externe si de la FMI sau BCE la rate superioare creditului furnizor.

    Ca romani, trebuie sa facem in asa fel incat Tara sa iasa din aceasta situatie grea, avand dreptul dar si datoria sa cerem guvernantilor, care lucreaza pe BANII NOSTRI, solutii bine gandite si, extrem de important, PENTRU VIITORUL NOSTRU SI AL COPIILOR NOSTRI!

Cu deosebit respect,

Colectivul RomaniaMilitary

EXEMPLE DE SOLUTII:

  1. Si daca tot vorbim de 500 mil.$ pentru intregul program de achizitie a 9 avioane F16 A/B la mana a 2-a, atat a costat acum 15 ani modernizarea a 110 MIG-21 la standard Lancer, ceea ce totusi inseamna o flota aeronautica militara, pe langa faptul ca acea suma a contribuit la locuri de munca in cadrul Aerostar Bacau si altor firme romanesti, alaturi de cele israeliene.
  2. Cazul Poloniei, cu achizitia in valoare de 3.5 mld dolari a 48 de aeronave de lupta identice cu ce dorim si noi sa cumparam, potrivit declaratiilor oficialilor romani, avea potentialul de a crea prin offset, pe o durata de 10 ani, 50.000-60.000 de locuri de munca in industrie de tehnologii inalte plus industria orizontala, de sprijin (furnizori), toate in Polonia. Pentru Romania , probabil ca la o suma echivalenta a investitiilor, numarul locurilor de munca ar trece de 50.000, iar acestea ar putea fi create in zonele cele mai defavorizate ale Romaniei. Foarte importanta este si contributia acestor locuri de munca de inalta calificare la PIB-ul Romaniei. Polonia a elaborat o legislatie de offset deoarece avea nevoie de dezvoltarea industriei sale, in special cea militara, accesul pe noi piete a produselor poloneze, transferul de tehnologie moderna, cresterea potentialului de export, incurajarea cercetarii, dezvoltarea universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare si crearea de noi locuri de munca, in special in regiunile cele mai afectate de somaj. Nu cred ca Romania are necesitati mult diferite!

http://rumaniamilitary.wordpress.com/2012/05/26/polonia-exemplu-pentru-competitia-avionului-multirol-si-offset-ului-militar/

 

  1. De asemenea Cehia, care nu a avut bani de achizitie, pentru un contract de leasing de 14 avioane JAS-39 Gripen C/D in valoare de 1 miliard de euro a finalizat in avans cu 2 ani (2014 in loc de 2012) receptia cu succes a investitiilor echivalente a 130% din valoarea contractului, pe domeniile: investitii directe, comenzi pentru industria aeronautica, dar si comenzi si investitii pentru alte industrii precum cele auto, energetic, medical, etc: http://rumaniamilitary.wordpress.com/2012/06/15/offset-ul-saab-in-cehia-cifre-oficiale/

 

 


Colectivul Romania Military    Contactați autorul petiției