DA, pentru Atelierele de Inovare si Creativitate MaST

Ne aflam la o rascruce istorica a invatamantului in Romania.

Cele 3 variante de planuri cadru prezentate de ISE la sfarsitul anului 2015 au scos din nou la iveala faptul ca una declaram in documentele programatice, iar cand vine vorba de aplicabilitate, alta facem. Declaram ca dorim invatamant centrat pe competente, dar noi de fapt negociem numarul de ore al disciplinelor de invatamant. Punerea in discutie, in prim plan, a disciplinelor de invatamant este o cale de abordare perimata a problematicii curriculare. Este momentul sa facem primii pasi pentru schimbarea paradigmei: sa pornim de la competentele asupra carora societatea cade de acord ca trebuie sa le formeze copiilor/tinerilor si de abia dupa aceea sa discutam instrumentele prin care ne atingem obiectivele. Disciplinele de invatamant nu sunt, in prima instanta, decat niste instrumente in demersul educational.

Suntem convinsi ca socul ar fi mult prea mare daca am porni o schimbare radicala, fara sa tinem cont de conditiile socio-economice-culturale actuale din societatea romaneasca. Dar pe de alta parte situatia momentului ne arata ca exista o corelatie stransa intre ceea ce se intampla in educatie si evolutia economica, sociala si culturala a Romaniei.

In acest context, introducerea cu statut obligatoriu, a unui nou cadru de invatare pe care il putem numi Atelier de Inovare si Creativitate (impropriu numit disciplina), reprezinta, in opinia noastra, o solutie posibila/un prim pas spre un invatamant centrat pe competente.

 

Domnule Ministru,

Proiectul MaST Networking s-a derulat in perioada 2010-2013 in judetele Calarasi, Cluj, Iasi, Sibiu si Mehedinti (5 regiuni de dezvoltare), cuprinzand peste 7000 de elevii de gimnaziu si liceul si peste 1000 de profesori (incl. inspectori, directori) de specialitatile matematifica, fizica, chimie, biologie, informatica, educatie tehnologica. Prin forte proprii, parti din proiect se continua in toate judetele.
Produsul cel mai important al proiectului, ”perla coroanei”, il constituie conceptul de Atelier de Inovare si Creativitate MaST (AIC), pentru care facem pledoaria de faţă.
Atelierul de Inovare si Creativitate MaST reprezinta un mediu de invatare integrat, colaborativ si inclusiv.
 
Cele mai importante caracteristici ale invatarii in AIC:
- se muta accentul de pe invatarea centrata pe disciplina pe invatarea centrata pe dezvoltarea de competente;
- metoda de invatare: invatarea pe baza de proiect cu caracter interdisciplinar/multidisciplinar/transdisciplinar;
- participantii la invatare formeaza o echipa cu sarcini precise pentru fiecare individ, dupa abilitatile si aptitudinile fiecaruia;
- invatarea se realizeaza progresiv, prin cercetare individuala si de grup;
- apare satisfactia invatarii ca urmare a rezolvarii unor sarcini;
- in AIC-uri pot invata elevi din clase diferite si din ani de studiu diferiti, in functie de tema pe care doresc sa o rezolve prin proiect (intr-o etapa viitoare !);
- rolul profesorului se schimba fundamental: el face parte din echipa, este mentor si sfatuitor (nu este un simplu prestator de servicii educationale);
- intr-o echipa pot intra 2-3 profesori de specialitati diferite, platiti proportional;
- relatia profesor-elevi este una de colaborare pentru rezolvarea unui scop comun;
- fiecare membru al grupului este la fel de important si apare exercitiul responsabilizarii; neindeplinirea sarcinilor de lucru de catre un membru component poate duce la nefinalizarea proiectului;
- evaluarea scapa de formalism (sa evaluam pentru ca trebuie sa dam note !), evaluarea scoate in evidenta domeniile de competenta ale elevilor;
- fiecare copil/tanar isi poate creiona inca din scoala gimnaziala traseul educational viitor pentru ca are posibilitatea sa se descopere (de aceea trebuie introduse AIC urile inca din gimnaziu);
 
In cadrul Focus grupurilor realizate la nivelul celor 5 judete (Cluj, Iasi, Sibiu, Mehedinti, Calarasi), absolut toti elevii (100 de elevi) si toti profesorii (80 de profesori) au scos in evidenta avantajele invatarii in AIC-uri fata de invatarea traditionala, monodisciplinara.
 
Iata ce spune Corina, eleva in clasa a X-a din Calarasi:
“Așa ar trebui sa fie școala românească [precum în atelierele MaST]. Ar fi necesar să înceapă o nouă eră a învățământului nostru. Nu am fost dependenți de profesori, am descoperit singuri ce învățam.“                       
 
Avem toate dovezile ca elevii isi dorec sa invete, este fals ca elevii din ziua de azi nu vor sa invete, dar vor sa invete altfel.
Noi suntem obligati, prin responsabilitatea pregatirii noastre si a varstei, sa le cream un mediu de invatare corespunzator vremurilor de azi, adica sa "spargem"zidurile dintre discipline si zidurile dintre clase.
 
Putem sustine prin "vocile" elevilor ca ei asa isi doresc scoala, ca daca le cream o astfel de scoala vor veni cu placere la scoala. Oare nu este acesta si interesul nostru, al profesorilor, inspectorilor, decidentilor din minister ?
Avem zeci de ore de inregistrari, poze, filme cu realizarile elevilor, cu spusele elevilor si ale profesorilor mentor care demonstreaza "bucuria de a invata" in acete ateliere
 
CE PROPUNEM PENTRU INCEPUT:
* primul pas pentru o scoala a formarii competentelor
- pe baza experientei obtinute din implementarea proiectului MaST Networking introducerea in trunchiul comun obligatoriu: la gimnaziu a 1-2 ore de AIC-uri, iar la liceu a 2 ore.
 
DISPUNEM de baza metodologica si de proceduri, precum si de pachetul de cursuri de formare a profesorilor mentori
 
SUNTEM PREGATITI sa prezentam intr-o dezbatere, pe larg, solutia de invatare a MaST in AIC-uri.

Cu deosebita stima,

Klaus Nicolae Micescu

Presedinte al Asociatie Scolilor MaST Top


Klaus Nicolae Micescu    Contactați autorul petiției