Asigurarea condițiilor de acces la infrastructura socială

Noi, Grupul de voluntari ai Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, îndemnăm societatea civilă să ne susțină prin semnarea petiției de mai jos, care va facilita asigurarea condițiilor de acces la infrastructura socială pentru persoanele cu dizabilități și populația cu mobilitate redusă.

 

PETIȚIE pentru asigurarea condițiilor de acces la infrastructura socială

pentru  persoanele cu dizabilități și populația cu mobilitate redusă.

 

Către: Președintele Republicii Moldova.

Prim-ministrul Republicii Moldova.

Președintele Parlamentului.

Consiliul Guvernamental pentru Problemele Persoanelor cu Dizabilităţi.

Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Inspecția de Stat în Construcții.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

Instituțiile și autoritățile de stat și de drept.

 

Prin această petiție, NOI, un grup de voluntari format din tineri (cu dizabilități și cu abilități depline) cu inițiativă din mun. Chișinău, creat de echipa Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova în cadrul proiectului „Acces pentru toți”, dorim să ne exprimăm îngrijorarea cu privire la lipsa condițiilor de acces arhitectural la infrastructura socială pentru persoanele cu dizabilități fizice din mun. Chișinău și întreaga Republică, inclusiv pentru alte categorii ale populației, ce fac parte din grupul de persoane cu mobilitate redusă.

Deși, Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a îmbunătăți condițiile de acces pentru persoanele cu dizabilități odată cu semnarea și ratificarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi[1] și prin aprobarea Legii nr.60 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități[2], la 2 ani de la intrarea în vigoare a Legii și 4 ani de la ratificarea Convenției ONU, situația în acest domeniu nu s-a schimbat. Din cauza barierelor arhitecturale, grupul de persoane cu mobilitate redusă, dintre care cele dezavantajate fiind persoanelor cu dizabilități fizice, continuă să ducă o viață închisă, lipsită de perspectivă și de posibilitatea de a se integra în societate, fiind privați atît de acces la servicii medicale și sociale, cît și elementar de acces la studii, locuri de muncă, activități de recreere, etc.

La nivelul Municipiului Chișinău, accesul în locurile / instituțiile publice pentru persoanele din grupul de mobilitate redusă (persoane cu dizabilități fizice ce utilizează scaune rulante, cadre de mers, bătrîni ce folosesc bastoane/ subcoate, mame cu copii mici și tinere femei însărcinate, etc) este îngrădit de:

- existenţa unui număr mare de clădiri, atât ale instituţiilor publice cât și private, ce nu permit accesul liber persoanelor cu mobilitate redusă, deoarece nu au amenajate rampe speciale pentru acces, bare de suport sau uşi  largi care să permită accesul liber atît a unei persoane în scaunul rulant cît și a unui mame cu carucior pentru bebeluși;

- totodată unele instituții sunt accesibilizate necorespunzător standardelor, deoarece rampa de acces fie are un unghi de înclinaţie prea mare, fie este prea îngustă, deseori este lunecoasă - fapt prin care devine extrem de periculoasă pe timp de iarnă sau de ploaie sau este construită din șine de metal (ce nu corespund standardelor);

- grupurile sanitare – neadaptate conform cerințelor. Servicii publice concentrate la etaje superioare, în clădiri unde lipsesc sau nu funcționează ascensoarele etc.

- mijloacele de transport în comun (doar troleibuze în număr redus) și taxi neadaptat necesităților;

- lipsa/ nemarcarea/ nerespectarea locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilități fizice;

- borduri înalte care fac ca pe trotuare și străzi practic să nu poată circula liber persoanele cu dizabilități, etc.

Date fiind aceste situaţii, NOI, membrii Grupului de voluntarii ai Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, Vă solicităm, respectărea și punerea în aplicare a prevederilor art.17-26 ale Legii nr.60 din 30.03.2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.

 

Din numele Grupului de voluntari ai Asociației „MOTIVAȚIE ” din Moldova,

Igor Meriacre,

Director executiv.

 



[1] Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 decembrie 2006,  semnată de Republica Moldova la 30 martie 2007, ratificată prin Legea nr. 166/09.07.2010, publicată în Monitorul Oficial al RM nr. 126-128/428 din 23 iulie 2010.

[2] LEGE Nr. 60  din  30.03.2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi. Publicat : 27.07.2012 în Monitorul Oficial Nr. 155-159.



Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova    Contactați autorul petiției