Artistii si publicul meloman sustin noua conducere ONB!

Artiştii si publicul meloman ȋi sustin pe dirijorii Vlad Conta si Tiberiu Soare la conducerea Operei Nationale Bucuresti !

Aceasta petitie se adreseaza atat colectivului ONB, cat si artistilor care sustin valoarea umana si

profesionala a maestrilor Vlad Conta si Tiberiu Soare, si, nu in ultimului rand, publicului meloman!

Numirea dirijorilor Vlad Conta ( director general interimar ) si Tiberiu Soare ( director adjunct ) la

ȋnceputul lunii aprilie la conducerea Operei Naţionale Bucureşti este un lucru salutat de artistii si

publicul meloman!

Majoritatea artiştilor care lucrează şi colaborează cu ONB – muzicienii din orchestră, soliştii de

operă, corul, dirijorii, balerinii, scenografii, regizorii ş.a.m.d. - recunosc valoarea profesională şi

umană incontestabilă a dirijorilor Vlad Conta si Tiberiu Soare, care au demonstrat, ȋn decursul anilor,

integritatea,colegialitatea, dedicaţia lor pentru promovarea muzicii, a artiştilor şi muzicienilor ȋn

ţara noastră şi ȋn străinătate.

Artiştii de la ONB consideră că situaţia creată ȋn ultimele zile (evenimente exagerate şi deformate de

presă) ȋn urma corectării titulaturii domnului Kobborg pe site-ul Operei nu reflectă lipsa de respect

pentru munca artistului. Angajaţii ONB consideră că cel mai important lucru ȋn activitatea Operei din

Bucureşti este ca această instituţie să ofere publicului spectacole de calitate, nu spectacole mediatice.

Vlad Conta a studiat pianul şi dirijatul la Conservatorul din Geneva (Elveţia), la Accademia Musicale Chigiana din Siena (Italia) şi Universitatea Mozarteum din Salzburg (Austria) cu maeştri reputaţi: Louis Hiltbrand, Carlo Zecchi şi Franco Ferrara. Între anii 1983 şi 1985 a fost maestru corepetitor la Opera din Monte Carlo şi la Grand Théâtre din Geneva, iar între 1985 şi 1989 şef de orchestră la Teatrul Municipal din Biel-Bienne (Elveţia). Între 1989-1993, Vlad Conta a fost prim-dirijor invitat la Teatro Regio di Torino, Italia, iar între 1989 şi 1997 a fost director muzical la Regina Symphony Orchestra (Canada).

Vlad Conta este dirijor al Operei Naţionale Bucureşti din 2001. A fost distins cu: Medalia de Aur Katia Popova la Festivalul de Muzică de la Plevna (Bulgaria), cetăţeania de onoare a oraşului Fort Worth (Texas, SUA), medalia A 125 – a aniversare a Canadei pentru merite culturale deosebite, Premiul Ludovic Spiess al Forumului Muzical Român (2011). Din 2012 Vlad Conta este membru de onoare al Filarmonicii Moldova din Iaşi.

Pe lângă repertoriul de operă şi balet, Vlad Conta deţine de asemenea un vast repertoriu simfonic şi vocal-simfonic şi desfăşoară o carieră internaţională ca dirijor invitat la National Symphony Orchestra din Washington, Philharmonia Orchestra din Londra, Orchestra Naţională Rusă din Moscova, Orchestra Sinfonica Nazionale (Torino), orchestrele simfonice din Vancouver, Edmonton, Quebec (Canada), Orchestre de la Suisse Romande, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orchestra della Svizzera Italiana (Elveţia) precum şi alte orchestre din SUA, Franţa, Italia, Irlanda, Grecia, Bulgaria şi Turcia.

sursa: site ONB

Tiberiu Soare a dirijat orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară şi din străinătate,

realizând turnee în Ungaria, Israel, Polonia, China, Germania şi Elveţia. A colaborat cu artişti de prestigiu,

dintre care îi putem aminti pe Angela Gheorghiu, Eduard Tumagian, Viniciu Moroianu, Alexandre

Dubach, Daniel Kientzy, Pompeiu Hărăşteanu, Marin Cazacu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan

Suma, Mihaela Martin, Nobuko Imai, Alina Cojocaru, Daniel Magdal, Felicia Filip, Ophelie Galliard,

Teodora Gheorghiu şi mulţi alţii.

Repertoriul său este vast și divers, cuprinzând lucrări simfonice și vocal-simfonice. Spectacolele de operă

și concertele dirijate de Tiberiu Soare au fost primite cu mult entuziasm de critica de specialitate și de

către public deopotrivă. Cu o viziune dirijorală complexă, Tiberiu Soare este un neobosit promotor al

muzicii contemporane dirijând numeroase lucrări semnate de compozitori români și nu numai, în anul

2003 fiindu-i decernat Premiul Criticii Muzicale; revista Actualitatea muzicală i-a acordat, în anul 2006,

Premiul pentru cea mai convingătoare prestaţie a unui tânăr interpret. Totodată, în 2011, Tiberiu Soare

a primit Premiul Uniunii Artiștilor Interpreţi din România, în urma premierei unei noi montări a operei

Oedipe de George Enescu, eveniment desfășurat sub egida celei de-a XX-a ediţii a Festivalului

Internaţional George Enescu.

Tiberiu Soare este invitatul unor importante instituţii de cultură din ţară, efectuând turnee de concerte

în Elveţia, Bulgaria, Suedia, Ungaria, Germania, China, Israel etc. Alături de Orchestra Naţională Radio,

Tiberiu Soare a participat la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) și a fost invitatul unor importante

festivaluri, dintre care amintim Varna Summer Fest (2011), Shanghai Spring International Music Festival

precum și Balchik Classic Days (2013), World Summit on Media for Children – Kuala Lumpur, Malaezia

(2014).

În 2013 şi 2014, soprana Angela Gheorghiu, dirijorul Tiberiu Soare și Orchestra Naţională Radio au lansat

două albume ce cuprind colinde românești şi internaţionale cu Mediapro Music. Alte apariţii discografice

recente cu Orchestra Naţională Radio (Editura Casa Radio) sunt Simfonia a II-a, de Enescu (2014) şi

Simfonia Manfred, de Ceaikovski (2015).

Tiberiu Soare a fost dirijor al Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti (2007-2012) şi dirijor principal al

Orchestrelor şi Corurilor Radio (2012-2015), a dirijat prestigioase orchestre precum Royal Philharmonic,

London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga și a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu în cadrul

unor concerte ce au avut loc la Praga, München, Paris (Opéra Royal de Versailles), Viena (Konzerthaus).

Artistii Operei Nationale Bucuresti    Contactați autorul petiției