APEL DE SOLIDARITATE ÎNTRE ARHITECȚII DIN ROMÂNIA

___________________________________

PROTEST (Scrisoare deschisă)    

   În ultima perioadă corpul profesional al arhitecților se confruntă în practica investițională din România cu o diminuare evidentă a calității proiectelor pentru construcțiile civile.

   Una din cauzele majore este diminuarea recunoașterii importanței și complexității profesiei de arhitect prin asumarea de către unele persoane cu diverse profesii a atribuției de șef de proiect. Dorim să reiterăm că profesia de arhitect este cunoscută de peste 4.500 de ani, iar până în prezent, arhitectul a fost creatorul și șeful de proiect pentru construcțiile civile, acesta fiind coordonatorul tuturor specialităților care concură la realizarea unui proiect: rezistență, instalații sanitare, termice, electrice, sistematizare verticală, sonorizare, decorație interioară și exterioară,  peisagistică etc.

   Arhitectul trebuie pregătit să fie dirijorul, șeful de orchestră care conduce instrumentiștii. Această atribuție a fost cunoscută în toate forurile, un „tabu”, o problemă mai pre-sus de orice discuție.

   Este evident că pentru alte lucrări cu specific sectorial șeful de proiect trebuie să fie specialistul pregătit în acea specialitate astfel: pentru consolidări – inginerul de rezistență, pentru  drumuri și poduri – inginerul drumar, pentru lucrări de rețele edilitare – inginerul instalator etc. și nicidecum arhitectul.

   Noi, semnatarii acestei scrisori deschise pentru apărarea demnității și autorității profesiei de arhitect protestăm față de discreditarea acesteia și solicităm tuturor autorităților având calitatea de avizatori sau beneficiari  să ne trateze cu respectul cuvenit, neacceptând sub nicio formă impostura.

 ____________________________________________________

 

APEL DE SOLIDARITATE ÎNTRE ARHITECȚII DIN ROMÂNIA

Prezentare context

   S.C. GENERAL CONCEPT S.R.L. este o firmă de proiectare, cu vechime neîntreruptă de 26 de ani, având alături de mine, arh. MITIȘOR DORIN, încă trei arhitecți. În anul 2016, urmare unei selecții făcute prin sistemul S.E.A.P. am contractat cu Primăria Buftea realizarea Studiului de Fezabilitate pentru  CONSTRUIRE PARC INTEGRAT PENTRU RECREERE, SPORT ŞI AGREMENT.

    Lucrare foarte complexă pe o suprafață de 7,3 ha, având 53 de obiecte, printre care un complex sportiv, un pavilion de expoziție, un amfiteatru pentru 400 de locuri, patru pavilioane deschise pentru odihnă, turn de belvedere, birouri, vestiare etc., pe lângă evident amenajările specifice parcului, alei, fântâni arteziene, ambientalizări peisagistice și de asemenea, toate dotările edilitar gospodărești, alimentare cu apă, energie electrică, gaze, canalizare, sonorizare, supraveghere video, irigații etc.

   Proiectul a ajuns la valoarea de investiție de 4.200.000 € și a primit aprobarea de cofinanțare cu fonduri europene prin programul POR, măsura 5.2. La acest proiect, evident „șef de proiect” am fost eu, Mitișor Dorin, „un arhitect”. Pentru a aprecia, vă rog să accesați linkul 

https://www.facebook.com/firma.proiectare/videos/2198232027082474/

 Prezentare situație actuală – Discriminarea profesiei de arhitect

     În luna mai, în acest an (2019) această investiție s-a scos prin sistemul SEAP la licitație pentru proiectare (P.Th. + D.E.) + execuție. STUPOARE!!! – în documentația de atribuire, în caietul de sarcini – criterii de atribuire se condiționează ca expertul cheie „ȘEF DE PROIECT” să fie specialist în domeniul ingineriei civile, specializarea construcții civile și industriale.

     DECI, ARHITECȚII DIN ROMÂNIA NU AU VOIE SĂ PARTICIPE LA LICITAȚIE ÎN CALITATEA DE „ȘEF DE PROIECT” pentru elaborarea fazelor Proiect Tehnic și Detalii de Execuție.

    Am solicitat prin sistemul S.E.A.P. clarificări și ia priviți ce răspuns am primit (colegi arhitecți, pentru a evita o comoție cerebrală vă rog să vă așezați): „În cadrul Studiului de fezabilitate Arhitectul a stabilit soluții arhitecturale (considerăm că sunt creative, inedite și surprinzătoare), care se potrivesc în peisajul urbanistic al localității și valorifică la maximum suprafața de teren pe care se edifică parcul, respectiv a stabilit toate soluțiile tehnice necesare realizării și funcționării obiectivului.

    Astfel, în etapa la care ne aflăm (elaborare proiect tehnic) rolul arhitectului este unul minor, deoarece proiectul tehnic se realizează respectând întocmai datele din Studiul de fezabilitate (soluțiile tehnice sunt deja stabilite, fiind interzisă modificarea soluțiilor din SF) iar specialistul în domeniul inginerie civilă, specializarea construcții civile și industriale este cel care are rolul principal, respectiv activitatea pe care o desfășoară are o influență majoră și răspunde de adaptarea soluției tehnice cu impact semnificativ în rezultatul final al contractului (pentru proiectare).”

    Ei, ce mai aveți de spus?? Este evident că niște incompetenți profesionali (ageamii, în limbaj neaoș), ajunși în niște poziții de decizii, care probabil au o „agendă proprie”, cu cea mai crasă inepție discreditează profesia de arhitect cu argumente aberante, dar cu o nemărginită impertinență. Prin această decizie a autorității contractante, Primăria Buftea restricționează dreptul de a fi șef de proiect pentru toți arhitecții din Uniunea Europeană.

    Vă rog să conștientizați că „pentru ca răul să triumfe este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic!”

    Stimați colegi, vă solicit  să vă mobilizați pentru a mă sprijini în acțiunea mea de a contesta această restricționare a arhitecților de a fi șefi de proiect în favoarea inginerilor constructori (culmea, în cazul concret chiar și pe propriul proiect elaborat în faza S.F.). Pentru aceasta vă rog să postați pe facebook sau pe adresa de e-mail pozițiile dvs. față de  acest sacrilegiu, necinstire a profesiei de arhitect, vă rog să o faceți în termeni mai profesionali, pentru ca ulterior să le pot publica.

    De asemenea pentru a face o acțiune cu aplicabilitate mai mare vă propun să semnăm acest protest- scrisoare deschisă pe care să o comunic în mass-media, să o înaintez la M.D.R.A.P., la C.N.A.P. (Consiliul Național pentru Achiziții Publice), I.S.C. (Inspecția de Stat în Construcții) și la Consiliile județene, precum și la primăriile orașelor, capitalelor de județ.


Arh. Mitișor Dorin    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Arh. Mitișor Dorin să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.








Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...