Stop poluării din Brașov! Vrem aer curat!

1_(3).png

Un miros pestilențial de gunoi invadează zeci de mii de locuințe din Brașov, în special în cartierele Triaj și Craiter. Sute de reclamații au fost făcute și, deși confirmă problema, autoritățile ridică din umeri. Administratorii gropii de gunoi Fin-Eco susțin că nu există probleme.

Și totuși…

• Mirosul resimțit în Brașov este identic cu cel al hidrogenului sulfurat (H2S), unul dintre gazele emanate în urma descompunerii deșeurilor. Hidrogenul sulfurat este un gaz toxic, folosit în trecut drept gaz de luptă

• Groapa de gunoi Fin-Eco nu are un sistem funcțional de captare și de tratare a gazelor de depozit, acestea fiind emise în atmosferă în mod liber

• Celula numărul 1 a gropii de gunoi Fin-Eco, umplută încă din 2010, nu a fost închisă/anvelopată nici până în ziua de azi, aproape o treime din cantitatea totală de gaze ce vor rezulta în urma descompunerii ajungând deja în aerul pe care brașovenii îl respiră

• Dovada existenței unor probleme privind emisiile de gaze în atmosferă este dată și de incendiile repetate din ultimii ani, lucru inadmisibil la un depozit de deșeuri considerat conform

Cine trebuie să ia măsuri?

- Ministerul Mediului - nu a luat nici o măsură, deși recunoaște drept “cea mai probabilă” sursă a poluării ca fiind depozitul de companiei Fin-Eco

- Garda de Mediu - organ de control și de obligare la conformare cu prevederile Autorizației Integrate de Mediu, a dat răspunsuri vagi, dar care admit existența problemelor privind emisiile de gaze

- Primăria Brașov și Consiliul Local Brașov - organe de legiferare locală și de execuție care pot impune condiții mai restrictive în ceea ce privește autorizarea activităților generatoare de poluare

Ce putem face, împreună?

Trebuie să determinăm autoritățile de mediu să efectueze măsurători și determinări exacte din punct de vedere chimic al cauzei poluării olfactive, inclusiv studii de dispersie.

Trebuie să ne implicăm activ în procesul de autorizare, care a permis până acum desfășurarea unei activități ce a eliberat în atmosferă cantități semnificative de hidrogen sulfurat. Cetățenii au acest drept la implicare, atât din perspectiva consultărilor publice obligatorii în faza de autorizare/reautorizare, cât și din prisma dreptului constituțional la un mediu sănătos.

Semnează petiția pentru aer curat în Brașov!

Totodată poți intra pe  Pagina de facebook dedicată

ca să afli detalii și situația reclamațiilor noastre.

Problema mediului și a calității vieții este prioritară pe agenda USR, care militează pentru respectarea dreptului constituțional la un mediu sănătos și echilibrat ecologic (Art. 35 din Constituția României) pentru toți locuitorii țării.

Senatorul USR Brașov Allen Coliban a inițiat și a desfășurat, in calitate de Președinte al Comisiei pentru Mediu din Senat, o anchetă la scară națională pentru a documenta disfuncționalitățile și neconformitățile sistemului de management al deșeurilor. În urma neregulilor identificate în teren, la gropile de gunoi cu probleme precum Cluj-Pata Rât, Măldărești, Brașov, Mestecăniș, USR a inițiat un pachet de inițiative legislative în domeniul gestionării deșeurilor, printre care cele privind mărirea distanței depozitelor la 5 km față de localități și încurajarea reciclării prin instrumente precum amenajarea de spații de colectare selectivă la blocurile nou construite și introducerea taxării pentru incinerare.

Nu în ultimul rând, în scopul îmbunătățirii cadrului legislativ pentru asigurarea calității aerului, USR a propus Legea Mirosurilor, inițiativă susținută de către Guvern și care a fost adoptată în luna septembrie de către Senat, aflându-se în dezbatere la Camera Deputaților.