AER CURAT

  • Urmare a multiplelor plângeri ale cetățenilor din orașul Popesti-Leordeni, Ilfov, lansăm această Petiție către Garda de Mediu pentru a verifica dacă emisiile emanate de Greenglass Recycling S.A se încadrează in normele impuse.
  • Vrem sa se facă o verificare temeinica, ca mai apoi sa comandam un studiu independent și să putem compara datele.

 Vă rugãm distribuiți!
Mai jos aveti textul inițiativei. Hai in echipă!

INITIATIVA CETATENEASCA, AER CURAT.

1. CONTEXTUL EUROPEAN

 

In Europa, emisiile multor poluanti atmosferici au scazut substantial in ultimele decenii, determinand o imbunatatire a calitatii aerului in regiune. Cu toate acestea, concentratiile poluantilor atmosferici continua sa fie foarte mari, iar problemele legate de calitatea aerului persista. O proportie semnificativa a populatiei Europei locuieste in zone, in special orase, unde apar depasiri ale standardelor de calitate a aerului: poluarea cu ozon, dioxid de azot si pulberi in suspensie (PM) induce riscuri grave pentru sanatate. Pulberile in suspensie, dioxidul de azot si ozonul de la nivelul solului sunt recunoscuti in prezent drept cei trei poluanti care afecteaza cel mai grav sanatatea umana. Expunerile pe termen lung si cele maxime la acesti poluanti variaza ca gravitate si impact, de la efectele minore asupra sistemului respirator pana la decesul prematur. Aproximativ 90% din locuitorii oraselor din Europa sunt expusi la poluanti in concentratii peste nivelurile de calitate a aerului considerate daunatoare pentru sanatate. De exemplu, pulberile fine in suspensie (PM2,5) din aer reduc speranta de viata in UE cu peste opt luni. Benzopirenul este un poluant cancerigen din ce in ce mai ingrijorator care, in mai multe zone urbane, in special din Europa centrala si de est, este prezent in concentratii care depasesc pragul stabilit pentru protectia sanatatii umane. Efectele prafului de siliciu, pneumoconiozele sunt pneumopatii fibroase, cronice, cauzate de praful de carbune, precum si alte substante inerte sau silicati aspirat pe caile respiratorii. Pneumoconiozele cauzate de inhalarea unor materiale inerte sunt de obicei asimptomatice si se caracterizeaza prin aparitia unor infiltrate nodulare. Acest praf fin, format din particule microscopice, se depune in bronhii si in parenchimul pulmonar.

Cea mai frecventa pneumoconioza este silicoza cu grade diferite de imbolnavire. Datorita frecventei mari, Comitetul de Sanatate European a cuprins toate pneumoconiozele sub denumirea de „silicoza”.

Forma maligna, cu o fibroza avansata, ceea ce inseamna ca parenchimul pulmonar este inlocuit cu tesut conjunctiv. Dupa natura prafului care a determinat imbolnavirea, boala e numita silicoza (siliciu).

 

Obiectivul UE pe termen lung este de a atinge niveluri ale calitatii aerului care sa nu afecteze sau sa induca riscuri inacceptabile pentru sanatatea umana si mediu. UE actioneaza pe mai multe niveluri pentru a reduce expunerea la poluarea aerului: prin legislatie;prin cooperarea cu sectoarele responsabile cu poluarea aerului, precum si cu autoritatile internationale, nationale si regionale, cu organizatiile neguvernamentale si prin cercetare. Politicile UE au scopul de a reduce expunerea la poluarea aerului prin reducerea emisiilor si prin stabilirea limitelor si a valorilor tinta pentru calitatea aerului. Inca din anul 2013, Comisia Europeana a adoptat Pachetul pentru calitatea aerului, care cuprinde noi masuri de reducere a poluarii aerului.

 

2. CONTEXTUL REGIONAL: BUCURESTI-ILFOV

Poluarea aerului in regiunea Bucuresti Ilfov are un caracter specific, datorita in primul rand conditiilor de emisie, respectiv existentei unor surse multiple, inaltimi diferite ale surselor de poluare, precum si o repartitie neuniforma a acestor surse, dispersate insa pe intreg teritoriul , si mai ales in municipiul Bucuresti.

SURSE DE POLUARE A AERULUI

Concentrarea industrial - urbana a regiunii 8 Bucuresti Ilfov cu larga sa diversitate de activitati antropice prezinta si dezavantajele generate de poluarea habitatului ca efect secundar al acestor activitati.

Sursele de poluare a aerului se pot clasifica astfel:

surse fixe: sunt sursele industriale, de obicei concentrate pe mari platforme industriale, dar si intercalate cu zone de locuit intens populate (cu dezvoltari preponderent pe verticala) . Gama substantelor evacuate in mediu din procesele tehnologice este foarte variata : pulberi organice si anorganice care au si continut de metale (Pb, Zn, Al, Fe, Cu, Cr, Ni, Cd), gaze si vapori (SO2, NOx, NH3, HCL, CO, CO2), solventi organici, funingine etc; In categoria surselor fixe intra si centralele electrotermice, surse importante prin cantitatile de poluanti emisi dar care sunt insa favorizate de dispersia ce se realizeaza la inaltime mare.

surse mobile – in regiunea 8 Bucuresti Ilfov, si mai ales in Municipiul Bucuresti sursa cea mai importanta de poluare o constituie traficul auto. Sunt emise atat gaze anorganice (oxizi de azot, dioxid de sulf, oxid de carbon) cat si compusi organici volatili (benzen) sau pulberi PM10, PM2.5 cu continut de metale. Impactul cel mai mare apare in zonele construite si cu artere de trafic supraaglomerate, unde dispersia poluantilor este dificil de realizat. Concentratiile poluantilor atmosferici sunt mai crescute in zonele cu artere de trafic strajuite de cladiri inalte sub forma compacta, care impiedica dispersia. La departare de arterele de trafic intens, poluarea aerului scade rapid si este destul de rar semnalata in zonele suburbane sau rurale.

surse de suprafata: in categoria surselor de suprafata intra in special incalzirea rezidentiala, dar si alte surse difuze de combustie care sunt lipsite de avantajul relativ al dispersiei prin cosuri inalte.

O categorie speciala o constituie santierele de constructii, surse care pot fi incadrate, in functie de obiectiv, atat la sursele fixe (pentru constructii de cladiri) cat si la sursele de suprafata (pentru reparatiile, modernizarile arterelor rutiere). Aceste surse, daca nu sunt organizate corespunzator, aduc o contributie majora la poluarea cu pulberi.

       

La inceputul anului 2004 in cadrul unui program PHARE 2000 a fost pusa in functiune reteaua automata de monitorizare a calitatii aerului in regiunea 8 , retea ce respecta cerintele Directivelor Uniunii Europene.

 

Datele referitoare la calitatea aerului in regiunea Bucuresti Ilfov (poluantii masurati fiind: SO2, NOx, CO, O3, benzen, PM10, PM2,5, plumb) sunt furnizate in timp real – inclusiv publicului – si provin de la cele 8 statii automate, repartizate astfel :

  - statie de fond regional – Balotesti;

  - statie de fond suburban – Magurele;

  - statie de fond urban – Crangasi (APM Bucuresti);

  - 2 statii de trafic – Sos. Mihai Bravu si Cercul Militar National;

  - 3 statii industriale – Drumul Taberei, Titan si Berceni.

      Punctele de informare pentru cetateni sunt in numar de sase si sunt compuse din:

  - 3 panouri de afisaj – Piata Universitatii, Piata Sergiu Celibidache si Mc Donald’s Obor;

  - 3 display-uri montate la Ministerul Mediului si Padurilor, la Primaria Municipiului Bucuresti si la A.R.P.M. Bucuresti.

Exemplul negativ in materie de mediu il constituie condamanrea Romaniei pentru poluarea din Bucuresti. In 30 aprilie, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a publicat Hotararea privind condamnarea Romaniei pentru nerespectarea Directivei 2008/50/CE a Parlamentului European si a Consiliului, privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa. Hotararea se refera la depasiri ale limitelor maxime admise pentru PM10, in Bucuresti, in perioada 2007-2016 dar si la problemele pe care le inregistreaza tara noastra in procesul de combatere a poluari. Astfel, Curtea Europeana arata la punctul 103 din Hotarare ca: Ea concluzioneaza ca planurile privind calitatea aerului adoptate de Romania, aplicabile la expirarea termenului prevazut in avizul motivat suplimentar din 26 septembrie 2014, nu contin masuri potrivite, astfel incat sa se asigure ca perioada de depasire a valorilorlimita este cat mai scurta cu putinta, si nici nu mentioneaza toate informatiile enumerate in sectiunea A din anexa XV la directiva mentionata.

 

3. CONTEXTUL LOCAL: ORASUL POPESTI LEORDENI

In Popesti Leordeni principala sursa de poluare a aerului este reprezentata de sursele de poluare industriale fixe concentrate pe platforme industriale existente si platforme industriale noi. Lipsa unei strategii coerente pe termen lung si mediu al autoritatilor locale a avut ca si rezultat situatii hilare de genul nasterea unor platforme industriale in interiorul cartierele rezidentiale.

Protejarea sanatatii umane si a mediului inconjurator sunt obiective ce nu pot fi atinse daca acestea nu fac parte integranta din strategia de dezvoltare a unitatilor administrativ teritoriale. Strategia de dezvoltare implica mai multi factori cheie. Planul urbanistic trebuie sa fie creionat in asa fel incat pe primul loc sa conteze calitatea vietii.

Un proiect de act normativ trebuie sa respecte minime rigori ce fac referire, atat la redactarea textului, cat si la impactul social. Conform Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, solutiile pe care le cuprinde proiectul de act normativ trebuie sa fie temeinic fundamentate, luandu-se in considerare urmatoarele criterii:

1).interesul social;

2).politica legislativa a statului roman si cerintele corelarii cu ansamblul reglementarilor interne;

3).armonizarea legislatiei nationale cu legislatia comunitara si cu tratatele internationale la care Romania este parte.

Pentru fundamentarea noii reglementari se va porni de la dezideratele sociale prezente si de perspectiva. In niciun caz nota de fundamentare sau motivele in baza carora se adopta un act normativ nu trebuie sa divizeze obiectivele si interesele sociale de politica si interesul legislativ.

Art. 1 din Legea 104/2011 care reglementeaza calitatea aerului inconjurator statueaza urmatoarele : „(...) are ca scop protejarea sanatatii umane si a mediului ca intreg prin reglementarea masurilor destinate mentinerii calitatii aerului inconjurator acolo unde aceasta corespunde obiectivelor pentru calitatea aerului inconjurator stabilite prin prezenta lege si imbunatatirea acesteia in celelalte cazuri”.

Neintrand in date foarte tehnice, cu totii putem sa afirmam faptul ca elaborarea a oricarui act normativ nu poate sa contravina intereselor cetatenilor astfel cum ne obliga dispozitiile Legii 24/2000 in materie de mediu.

Mai mult decat atat, Constitutia Romaniei invoca si ne obliga prin art. 35 sa respectam dreptul cetatenilor de a avea un mediu sanatos.

Art. 35

(1) Statul recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic.

(2) Statul asigura cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.

(3) Persoanele fizice si juridice au indatorirea de a proteja si a ameliora mediul inconjurator.

Activitatea unei platforme industriale nu poate sa aduca atingere calitatii vietii si a mediului incojurator. Politica unei urbe trebuie sa fie canalizata pe calitatea vietii. Indiferent de momentul zero al nasterii unei fabrici dintr-o anumita zona, aceasta nu poate sa incalce parametri permisi de dispozitiile legilii in vigoare si cu atat mai mult nu poate incalca cu buna stiinta DIRECTIVA EUROPEANA NR. 2004/35/CE al Parlamentului European si a Consiliului European din data de 21/04/2004. La nivel european, Romania este un exemplu negativ in ceea ce priveste calitatea aerului. Dupa o tacere de peste10 ani cazul poluarii din capitala Romaniei a ajuns la Curtea de Justitie a Uniunii Europene. O data pe an, datele sunt trimise la Comisia Europeana, care le evalueaza. In cazul in care valorile depasesc limitele maxime admise, specialistii straini ne avertizeaza ca trebuie sa luam urgent masuri. Acest lucru s-a intamplat in cazul Bucurestiului inca din 2009.

Luand ca exemplu negativ orasul Bucuresti consideram ca este necesar sa evitam ca o astfel de stampila sa fie aplicata si peste orasul Popesti Leordeni.

Prin aceasta initiativa cetateneasca nu urmarim altceva decat respectarea calitatii vietii si a mediului. Pentru acest fapt consideram ca se impune un control al Garzii de Mediu, la firma GREENGLASS RECYCLING S.A., cu adresa punctului de lucru in Soseaua Oltenitei nr. 181(platforma industriala a fostei companii Danubiana S.A.), in vederea verificarii respectarii conditiilor de mediu, avand in vedere proximitatea acestei companii de orasul Popesti Leordeni.

 

 

 

Cu multumire, cetățenii orașului Popesti Leordeni, ILFOV.”