Admiterea in clasa a V-a prin teste cf. programei scolare oficiale

Admiterea intr-a V-a, intr-o anumita clasa (dintr-un numar limitat) este un obiectiv prioritar pentru majoritatea elevilor ( sau a parintilor) ieseni, inca de la alegerea scolii primare. In alte orase din Romania nu se intampla asa.

Sunt doar cateva clase  de a V-a foarte ravnite in Iasi, insa mii de copii traiesc un stres nefiresc varstei lor si petrec multe ore lucrand suplimentar la un nivel ce depaseste cu mult programa scolara, cu scopul de a obtine un puctaj care sa le asigure un loc intr-o clasa speciala.  Unii reusesc, altii nu. De multe ori insa, desi asteptarile sunt foarte mari, nici copiii si nici parintii nu sunt foarte incantati de felul in care progreseaza  dupa admiterea in aceste clase. Anii de tensiune isi spun cuvantul, iar adaptarea de la clase coordonate predominant de invatator, la clase cu profesori care sunt obisnuiti cu elevi mult mai mari, este anevoioasa si duce la dizarmonie in dezvoltarea preadolescentilor.

Semnalam existenta unui cerc vicios: parintii isi doresc copiii in clase performante, invatatorii isi doresc rezultate scolare foarte bune care sa le reflecte calitatea muncii in domeniul cognitiv (desi asta presupune neglijarea celorlalte domenii, cu acordul parintilor, desigur), liceele isi doresc elevi foarte bine instruiti deja triati din clasa a V-a, parintii nu mai acorda nici o incredere "scolilor de cartier", in baza rezultatelor acestora. Dar, daca toti elevii pleaca la sfarsitul clasei a IV-a, profesorii de gimnaziu cum sa obtina performante!?

Exista copii pasionati de o disciplina la care obtin fara mult efort rezultate foarte bune si atunci e si firesc sa-si doreasca  si ei si parintii sa faca parte dintr-un colectiv focusat pe performanta in acel domeniu. Multi altii insa sunt determinati (de catre cine!?) sa faca eforturi uriase pentru a face fata concursurilor extrem de dificile, iar familiile sunt "nevoite" ca pe langa costurile auxiliarelor si a taxelor de after school, sa plateasa si pregatiri suplimentare.

Elevi de 9-10 ani stau cate 8 ore la scoala/ program de after school, apoi alte 2-3 ore la pregatire suplimentara. Tot ei afirma ca se simt "invizibili" intr-o clasa de peste 30-40+ de elevi, iar temele li se par inutile in conditiile in care nu mai ajung a fi corectate...

Unii profesori de liceu recunosc ca le este cel mai greu sa lucreze cu "cei mici", de clasa a V-a.                       

Profesorii de scoala generala sunt dornici de a avea rezultate foarte bune. Au insa nevoie de elevi care sa aleaga sa ramana la scoala de cartier. Da, da, da. Se poate face performanta invatand la scolile din cartier din orase mici si chiar din mediul rural, iar admiterea in clasa a IX-a poate fi chiar mai simpla asa. Mediile finale pot fi in favoarea admiterii la liceul dorit, dar in clasa a IX-a, cum e si normal. Intre timp, pe parcursul gimnaziului se poate pune accent si pe definirea personalitatii preadolescentrului, pe dezvoltarea lui personala, pe activitatile extrascolare preferate.

Si totusi, cine o fi de vina pentru fenomenul care ia amploare an de an?

Sa dam vina pe liceele organizatoare? Pai de ce? Doar parintii ii inscriu pe copii cu buna stiinta si de cele mai multe ori cu acordul lor. Nu-i obliga nimeni.

Sa dam vina pe parinti? Pai de ce? Doar ei vor binele copilului si mai investesc si o tona de resurse...

Sa dam vina pe sistem? Ar fi simplu... am scapat de stres.

Si copilul? El unde ramane? El  ce simte si ce-si va aminti la varsta de adult despre ce i se intampla acum?

 

Avem doua variante de final:

1. Asteptam semnaturi in asentimentul celor prezentate, iar petitia va fi prezentata Ministerului Educatiei, dupa ce vom avea suficient de multe semnaturi incat sa atragem atentia asupra acestui fenomen. (Da. Si? Spera cineva in vreo solutie!?)

 2. Oameni buni, dragi colegi profesori, dragi parinti, stimati directori ai liceelor de elita, haideti sa gasim alternative la situatia actuala!!! Nimeni nu ne rezolva problema, tine de noi sa revenim la rezonabil si la respect fata de copii.  Ei reprezinta viitorul. Sunt ai nostri si-i iubim, da? Chiar daca le place mai mult baschetul, decat matematica. 

Re-Mind Center, Iasi

 

N.B.: Petitia a fost formulata in urma interactiunii cu parinti, invatatori, profesori de gimnaziu, profesori de liceu, dar mai ales copii. Copiilor le place sa fie iubiti si valorizati, exact asa cum sunt ei.


Re-Mind Center    Contactați autorul petiției