Un nou examen in Februarie 2019 !!!

Catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania

Palatul de Justitie – Splaiul Independentei nr 5, sector 5

unbr@unbr.ro

 

In atentia Consiliul UNBR

 

Va solicitam respectuos organizarea unei noi sesiuni suplimentare/ intermediare pentru examenul de acces in profesia de avocat, eventual in luna februarie 2019 sau intr–un calendar ce va permite indeplinirea formalitatilor in termenele legale, pentru urmatoarele considerente:

- numarul de candidati care doresc sa acceada in profesie
- numarul mare al candidatilor respinsi, in sesiunea din august 2018, “la limita”
- numarul mare de contestatii care, indiferent de solutie, semnifica o stare de confuzie si neincredere in faptul ca , la elaborarea subiectelor de examen, au fost respectate regulile prevazute in Regulamentul- cadru la art 14 alin 3 li a (de exemplu, sa nu contina probleme controversate in doctrina sau practica)
- iminenta unor modificari legislative care ar face ca actuala bibliografie - care a fost parcursa (pentru unii candidati chiar doi ani) - sa devina perimata si inlocuirea ei sa ii puna pe candidatii respinsi (multi, asa cum am aratat, “”la limita”) in situatia de a nu putea valorifica cunostintele insusite pana acum ceea ce ar crea un sentiment justificat de frustrare si injustitie. Ar exista un sentiment de inechitate pe care l-ar avea cei respinsi in raport cu faptul ca multi candidati au fost admisi pe aceasta bibiografie care isi va pierde actualitatea pana vor ajunge la definitivat.

 

Va rugam sa aveti in vedere ca organizarea unei sesiuni suplimentare nici nu contravine normelor legale care guverneaza profesia de avocat, nici nu aduce atingere politicii profesionala privind selectia la primirea la profesia de avocat, nici nu genereaza un efort material urmand sa se achite taxele corespunzatoare.

De asemenea, prezenta petitie nu reprezinta o contestare a examenul organizat in augist 2018 sau o raportate la nemultumirile exprimate prin contestatii. Pur si simplu, in temeiul dreptului de petitionare si justificand un interes legitim, consideram ca este oportuna organizarea unei sesiuni suplimentare pentru argumentele exprimate mai sus.

S-a procedat in acest fel, de mai multe ori,  si pentru accesul in profesia de avocat in 2010, si la unele examene de rezidentiat, si la accesul in profesia de auditor fiscal. Pentru ratiuni similare, un grup semnificativ de candidati respinsi, semnatar al prezentei petitii, solicitam sa ni se dea posibilitatea sa accedem in profesia de avocat, in conditii de concurs.

Am avut in vedere art.17 alin.1din legea 51/1995 care statueaza ca “primirea in profesie se realizeaza (…) cel putin anual (…)” coroborat cu prevederile art 33 alin 2 din Statut care, de asemenea, prevede ca examenul de primire in profesie se organizeaza cel putin o data pe an. Prin urmare, am decis sa ne adresam Consiliului UNBR care are atributii  in acest sens, in baza art. 66 lit. h din legea nr 51/1995 si sa solicitam organizarea unei noi sesiuni.

Totodata, am observat ca in Regulamenul –cadru  adoptat  prin Hotararea nr 367/22.06.2018 pentru republicarea in forma consolidata a Regulamentului-cadru, la art.  5 alin. 1 se mentioneaza ca “Consiliul UNBR poate decide organizarea mai multor examene intr-un an din ratiuni legate de politica profesionala privind selectia la primirea in profesia de avocat”.

Anexam tabelul cu semnaturile celor care sustin prezentul demers.

Semnează această petiție


SAU

Adresa dvs. de email nu va fi publicată pe site-ul nostru. Cu toate acestea, autorul petiției va putea vedea toate informațiile furnizate în acest formular.

Veți primi un e-mail cu un link pentru a vă confirma semnătura. Pentru a vă asigura că primiți mesajele noastre email, vă rugăm să includeți info@petitieonline.com în lista de adrese sau lista expeditorilor agreați.

Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Facebook