Apel adresat românilor pentru respectul faţă de Coroana României, Dinastie şi Casa Regală

Contactați autorul petiției

Mulţumim celor peste 1.000 de persoane care susţin ca Palatul Elisabeta să rămână Familiei Regale!

2017-12-22 11:20:57

„România nu este monarhie, ci republică. Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârşin sau în altă parte”, a afirmat Mihai Tudose, prim-ministrul României, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii. 

Palatul Elisabeta este o reședință regală din București, situată pe Șoseaua Kiseleff. A fost construit în 1936 pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României. Palatul nu a fost destinat să găzduiască activități oficiale, ci să servească ca locuință Principesei reîntoarse în țară, dar nu a fost locuit prea mult de către fosta regină a Greciei, deoarece aceasta s-a retras la reședința ei de la țară, Castelul Banloc.

După bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, a doua zi după evenimentele de la 23 August 1944, Regele Mihai I a cerut permisiunea mătușii sale de a-și muta curtea, temporar, în Palatul Elisabeta. Până la sfârşitul domniei sale, Curtea Regală a rămas la Palatul Elisabeta, în timp ce Palatul Regal se afla în renovare. Într-unul dintre saloanele aflate la etaj, Regele Mihai a fost forțat să semneze un act nelegal de abdicare, la 30 decembrie 1947.

La 22 mai 1948, prin Decizia Consiliului de Miniştri nr. 797, Principesei Elisabeta a României i-a fost retrasă cetăţenia română, iar Palatul Elisabeta a fost naţionalizat. În perioada comunistă a fost folosit inclusiv ca restaurant.

Abia în anul 2001, în baza Legii nr.406 din 10 iulie 2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, Palatul Elisabeta i-a fost acordat temporar Regelui Mihai ca locuinţă de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, potrivit art. 2, lit. a) din Legea nr. 406/2001. Regele Mihai a dispus ca locuinţa de protocol să deservească drept sediul Casei Majestăţii Sale Regelui, unde s-au desfăşurat activităţile curente ale Familiei Sale.

Conform aceleaşi legi, membrii de familie ai titularului beneficiază de dreptul de „folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă”, potrivit art. 2 lit. a), „numai pe durata vieţii titularului şi vor elibera locuinţa în termen de 60 de zile.”, potrivit art. 3 pct. (3).

La Palatul Elisabeta, membrii Familiei Regale:

  • pot primi în audiențe miniștri, diplomați, academicieni;
  • pot organiza seri dedicate organizațiilor cu Înalt Patronaj Regal;
  • pot găzdui Garden Part-ul din 10 mai;
  • pot spori colecția de artă regală adunată în ultimele trei decenii;
  • își pot desfășura angajamentele zilnice;
  • etc.

Orice om de bun simţ îşi dă seama că ei nu pot face asta într-un apartament de bloc din Bucureşti, necum la Săvârşin, în partea de vest a ţării.

Care este soluţia? Prin promulgarea legii pentru statutul Casei Regale, Palatul Elisabeta devine sediul acesteia și este acordat Familiei Regale dreptul de a-l folosi gratuit pentru 49 de ani. Premierul Mihai Tudose tocmai a anunţat că Guvernul va aviza negativ această lege.

Vreţi să-l contrazicem? OPRIȚI EVACUAREA! SEMNAȚI PETIȚIA!


Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei

Peste 500 de semnături pentru ca Familia Regală să nu piardă Palatul Elisabeta!

2017-12-19 19:40:19

Conform Legii nr.406 din 10 iulie 2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, membrii de familie ai titularului beneficiază de dreptul de "folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă", potrivit art. 2 lit. a), "numai pe durata vieţii titularului şi vor elibera locuinţa în termen de 60 de zile.", potrivit art. 3 pct. (3).
Majestatea Sa Regele Mihai a murit la 5 decembrie 2017. 60 de zile se scurg sâmbătă, 3 februarie 2018. Prin promulgarea legii pentru statutul Casei Regale, Palatul Elisabeta devine sediul acesteia și este acordat Familiei Regale dreptul de a-l folosi gratuit pentru 49 de ani.
Dacă vreți ca Familia Regală să-și poată desfășura în continuare activitatea în București la cel mai înalt nivel [la Palatul Elisabeta ei pot primi în audiențe miniștri, diplomați, academicieni, pot organiza seri dedicate organizațiilor cu Înalt Patronaj Regal, pot găzdui Garden Part-ul din 10 mai, pot spori colecția de artă regală adunată în ultimele trei decenii și-și pot desfășura angajamentele zilnice; nu pot face asta într-un apartament de bloc]; - vă rugăm să semnați apelul de faţă.


Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei

Am atins 200 de semnături!

2017-12-03 18:16:07

Au mai semnat apelul:

[9] Maria-Denise Theodoru, jurnalist: "Sunt total de acord cu cele scrise în petiție. În plus, vreau ca tinerii să învețe istoria adevărată, să respecte şi să admire marile figuri istorice ale monarhiei române. Iar adulții sa respecte deciziile Regelui Mihai şi să acorde tot sprijinul şi prețuirea Principesei Margareta, Custodele Coroanei."

[52] Mihai şi Irina Ricci: "Semnăm pentru că cunoaştem şi suntem conştienţi de eforturile şi aportul nepreţuit al Majestăţilor Lor Mihai şi Ana ai României şi al Alteţelor Lor Regale, care S-au implicat cu dragoste de Ţară şi de Neam pentru renaşterea României."

[112] Dan Falcan, istoric: "Trebuie să respectăm personalitatea şi deciziile Regelui Mihai I. Un Rege care le-a ţinut piept lui Hitler şi Stalin ştie mai bine ce e folositor pentru Ţară!"

[122] Ioana Bogdan Cătăniciu: "Mă bucur că aceste asociaţii monarhiste au înţeles că doar recunoscănd Custodele Coroanei ca pe continuatorul REGELUI MIHAI I respectăm Voinţa marelui nostru rege. Dumnezeu să îi dea încă atâta putere şi sănătate ca să ne vadă maturizaţi şi demni în faţa istoriei."


Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei

Am atins 100 de semnături!

2017-12-02 11:39:34

Mulţumim tuturor celor care au semnat apelul nostru.

"Nădăjduim că prezenţa Casei Regale ca instituţie publică va inspira Naţiunea Română şi îi va permite să înţeleagă mai profund rolul acestei instituţii şi perspectiva pe care o poate oferi când Parlamentul şi poporul suveran vor decide restabilirea formei de guvernământ monarhice."


Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei



Distribuiți această petiție

Ajutați această petiție să obțină mai multe semnături.

Cum să promovați o petiție?

  • Partajați petiția pe peretele Facebook și pe grupurile care au legătură cu subiectul petiției.
  • Contactați-vă prietenii
    1. Scrieți un mesaj în care explicați de ce ați semnat această petiție, având în vedere că este mai probabil ca oamenii să o semneze dacă înțeleg importanță subiectului la care face trimitere.
    2. Copiați și lipiți adresa web a petiției în mesajul dumneavoastră.
    3. Trimiteți mesajul folosind e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram și LinkedIn.