6% pentru educatie!

Legea Educatiei Nationale nr.1/2011 prevede alocarea a 6% din produsul intern brut pentru finantarea educatiei nationale, iar pentru activitatea de cercetare stiintifica alocarea a minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv.

In acelasi timp, Pactul National pentru Educatie, semnat in 2008 de catre toti liderii partidelor politice reprezentate in Parlament prevede asigurarea în perioda 2008-2013, din alocarea bugetară anuală, a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi a minimum 1% pentru cercetare, pentru a aşeza sistemele de educaţie şi de cercetare pe o temelie financiară solidă.

Semnatarii declara: "Garantăm familiilor, elevilor şi profesorilor că regulile sistemului de educaţie nu se vor schimba de la an la an, că acesta va fi finanţat constant în funcţie de obiective clare şi asumate transparent, de rezultate şi indicatori de performanţă stabiliţi clar şi distinct pentru fiecare nivel de educaţie. Garantăm, de asemenea, depolitizarea şi profesionalizarea managementului instituţiilor de educaţie şi de cercetare."

Si totusi, in anul 2012 educatia a primit doar 3,64% din PIB!

Mesajul pe care o astfel de alocare il transmite este acela ca educatia nu este importanta si nu merita o contributie mai generoasa din partea statului.

Educatia este, de fapt, un domeniu strategic, ce ar trebui sa se afle in centrul preocuparilor oricarei guvernari.

Subfinantarea cronica a educatiei are consecinte importante iar efectele acesteia au inceput deja sa apara. Avem o infrastructura scolara foarte slaba, cu precadere in mediul rural unde mai exista inca zeci de scoli fara curent electric si sute fara avize sanitare de functionare. Lipsa laboratoarelor si a dotarilor educationale corespunzatoare duce la rezultate din ce in ce mai slabe ale elevilor romani la testarile internationale in domeniile stiintelor. Salarizarea extrem de scazuta a profesorilor face ca cei care raman la catedra sa fie demotivati si preocupati mai degraba de supravietuire decat de dezvoltare profesionala.

Este timpul ca educatia sa primeasca atentia cuvenita din partea guvernantilor. Daca esti de acord cu alocarea a cel putin 6% din PIB pentru educatie, semneaza aceasta petitie!

Tincuta Apateanu    Contactați autorul petiției