6% pentru educație

”Cum poate avansa o națiune fără educație și cultură?! Este precum o casă fără fundație.” (R. Drumes)

În anul 2012, Guvernul României a alocat 3,64% (19,929 miliarde lei) din PIB pentru educație. În anul 2011, a fost alocat un buget de 3,85% din PIB educației. În ultimul clasament realizat, România, cu 3,64% din PIB alocat educației, s-ar situa pe locul 114, sub Venezuela. Cuba 13,6%, Moldova 9,6%, Danemarca 7,8%, Islanda 7,4%, Kenya 7,0%, Malta 6,4%, Finlanda, Israel 5,9%, Kîrgîzstan 5,9%, Franța 5,6%, Statele Unite, Marea Britanie 5,5%.

În perioada 2006-2010, 24.365 de dascăși au părăsit sistemul educațional. Cea mai mare parte (22.473) au parăsit sistemul educațional în perioada 2008-2010. Aceasta se poate traduce într-o scădere de 10% a efectivului de cadre didactice. Conform unui studiu FSLI desfășurat în perioada aprilie-iunie 2011, 40% din cadrele didactice până în 35 de ani vor să părăsească sistemul de învățământ, iar 29% din dascăli nu sunt siguri de viitorul lor profesional. Eu cred că nu ar trebui să ne mire: un profesor debutant are un salariu lunar (brut) de 1.059 lei, iar un profesor, cu 20 de ani vechime, gr. I, 1.725 lei. După CAS, șomaj, impozite ajunge la 782,78 lei, respectiv 1235,52 lei.

De ce 6% pentru educație?

Educație de calitate nu este un drept, ea este o necesitate. Subfinanțarea cronică a educației are efecte devastatoare: promovabilitate scăzută la bacalaureat, rezultate din ce în ce mai slabe la testările internaționale, demotivarea profesorilor, infrastructura școlară slabă. Educația este o prioritate națională, chiar dacă statul nu o consideră așa.

Articolul 8 din Legea Educației Naționale prevede: ”Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățămant pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se aloca anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv. ”

Stimați parlamentari și guvernanți, știu că respectarea legii este un concept relativ nou în această țară, însă eu vă propun ceva: haideți să încercăm să îl respectăm. Ce ziceți?