"2 lei sticla, un leu PET-ul!"

Ești dator Terrei! Știi asta? Azi consumăm de la natură „pe datorie” bunurile și serviciile de care avem nevoie ca să supraviețuim. Impactul consumului excesiv al resurselor naturale este vizibil cu ochiul liber: lipsa apei, deșertificare, scăderea productivității solului, defrișare și fenomene extreme cauzate de dispariția pădurilor, dispariția speciilor, schimbări climatice etc.

Acum, populația de pe întreg Pământul a epuizat toate resursele naturale pe care planeta le poate genera într-un an.

Dacă nu vrei să fii părtaș la declinul Terrei, Infomediu Europa are o soluție pentru tine: alătură-te campaniei „2 lei sticla, un leu PET-ul”!

Semnând petiția inițiată de revista Infomediu Europa ai o șansă să-ți plătești datoria față de Pâmânt și, totodată, poți salva resursele Terrei, protejând mediul înconjurător. Cum? Simplu: reciclează ambalajele! Dacă vom continua să le aruncăm, nu vom câștiga nimic. Nici la nivel individual, nici la nivel de țară, ci dimpotrivă. Să dăm valoare ambalajelor!

 

Revista Infomediu Europa a lansat deja o provocare fără precedent și autorităților române responsabile de protejarea mediului. Este vorba despre eficientizarea sistemului de colectare selectivă, reciclare și reutilizare. Sunt trei concepte care, în ultimii ani, au dat adevărate bătăi de cap atât guvernanților noștri, autorităților din domeniu, cât și celor care activează în aceste industrii.

Uniunea Europeană este, de asemenea, sensibilă la protecția mediului. Mai ales din cauza  lipsei, din ce în ce mai acute, a resurselor naturale, anticipată de majoritatea specialiștilor din domeniu. Europa susține că singura soluție pentru preîntâmpinarea dezastrului este reciclarea deșeurilor și reintroducerea acestora în piață ca materie primă.

 

O posibilă variantă viabilă ar fi ca autoritățile să dea valoare ambalajelor. Cum însă? În cel mai simplu mod posibil. Să introducă, de pildă, garanția pe ambalaj – fie el sticlă, PET ori doză de aluminiu. Dacă un consumator ar fi recompensat pentru predarea ambalajului unui produs, el ar fi primul interesat să recicleze. Această soluție ar fi benefică pentru noi toți. Gândiți-vă ce-ar însemna să primești bani pentru fiecare ambalaj dus la un centru de colectare modern, aflat la îndemâna oricui.  

 

 

Semnați petiția: „2 lei sticla, un leu PET-ul!”. Avem șansa ca aceste centre de colectare să devină realitate și să scăpăm de datorie!  

 

Urmăreste dezbaterile pe www.infomediu.eu și în paginile revistei Infomediu Europa.


Ivanca Petre, Redactor-sef revista Infomediu Europa    Contactați autorul petiției