Vot Unic Transferabil - Parlamentare 2016

 

Vot Unic Transferabil este cea mai democratică metodă de vot!


Fiecare alegător trebuie să claseze candidaţii în ordinea preferinţei, putând include, în propriul „clasament”, candidaţi reprezentând partide diferite (de pe liste electorale diferite) sau candidați independenți. Toţi candidaţii care au atins coeficientul electoral sunt declaraţi aleşi. Dacă un candidat a depăşit coeficientul, voturile suplimentare se împart între restul candidaţilor conform clasamentului alegatorului. Dacă în urma numărării voturilor niciun candidat nu a obţinut un număr de voturi egal cu coeficientul minim electoral şi au mai rămas locuri de acordat, se elimină candidatul de pe ultimul loc, repartizându-se voturile sale între ceilalţi candidaţi, ţinând seama de preferinţele de pe buletinele candidatului eliminat. În acest sistem se pot pierde voturi (care devin netransferabile), deoarece alegătorii nu sunt obligaţi să indice mai mult de o preferinţă, pentru ca buletinele să rămână valabile. Dacă, în final, rămân numai doi candidaţi pentru un loc, îl primeşte acela care are mai multe voturi repartizate, chiar dacă nu atinge coeficientul.

Romania continuă să fie înrobită de un sistem de vot care nu respectă reprezentativitatea cetățenilor săi.

Această inițiativă își propune demararea procesului legislativ de modificare a Legii partidelor politice, 14/2003 republicata în 2014 și modalitatea de vot.

Solicităm de asemenea, eliminarea pragului electoral pentru a da României șansa la diversificare și o mai bună reprezentativitate. Singurul prag care trebuie stabilit prin norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților de un deputat la 70.000 locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori.

14 tari europene nu practica niciun prag electoral !!!

Conform AEP, copiile de pe listele electorale permanente cuprind  18.284.326 de cetăţeni români cu drept de vot înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente de la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie.

Printr-o reprezentare corectă am ajunge la un rezultat de 261 Deputați și 114 Senatori.
Total: 375 Parlamentari

-Prin semnarea aceastei petiții, vă dați acordul de principiu pentru demararea initiativei legislative din partea cetățăenilor, care modifică sistemul de vot începând cu Alegerile Parlamentare din anul 2016.

-După strângerea a minimum 100.000 semnături din minimum 11 județe cu minimum 5.000 semnatari din fiecare județ, inclusiv din București, veți fi rugați să transmiteti prin curierat formularul (transmis pe email ulterior), solicitat de Curtea Constitutională. Acesta trebuie să includă semnătura olografică și datele dumneavoastră personale pentru a fi luat în evidență la validarea de catre Curtea Constitutională.

-În 16 Noiembrie am dovedit că uniți putem face o schimbare: https://www.youtube.com/watch?v=v_H2GBQpuYI

Autorul petiției: Dinca Robert