Ursul Baloo Liber !

Anul 2000 este perioada cand ghemotocul de blana cafenie a fost gasit in salbaticie de catre padurari , singur si ranit, dus la spital si adus in statiunea Straja cand inca nu avea doua luni implinite. Baloo a fost numit iar in scurt timp a devenit un prieten jucaus al omului. A fost luat sub aripa domnului Emil Parau, proprietarul cabanei Montana din statiune, care a venit in ajutor cu mancare si un adapost cu tot cu barlog.

Fapta oamenilor din anul 2000 este una demna de un roman motivational, o linie narativa care sa te faca sa fii mai empatic, mai daruitor, sa iti ofere o perspectiva mai larga si mai clara despre fiecare vietate care te inconjoara si sa incerci sa faci o diferenta in mai bine pentru ele asa cum ne dicteaza din spate simtul civic si moral. Anii au trecut, Baloo a crescut dar dorinta de a alerga liber arde la fel ca in prima zi. Pe data de 8 februarie , Baloo implineste varsta de 14 ani fiind unul din cei mai mari ursi crescuti in captivitate in Europa. Cabanierii, o parte din turisti cat si domnul Parau sunt de parere ca el ar trebui sa ramana in Straja, fiind deja o mascota a statiunii, motiv care din fericire pentru Baloo nu este unul destul de destoinic. Un alt motiv ar fi absenta lui din salbaticie si a capacitatilor unui animal domesticit de a isi procura hrana in mod natural, asa cum a fost dat de la inceputul timpului. Aici intervine domnul Liviu Cioineag, manager-ul rezervatiei de ursi de la Zarnesti.

"In nicio tara a Uniunii Europene nu am intalnit ca un urs sa fie mascota unei statiuni turistice. Conform legii, acest urs ar trebui confiscat si adus in cel mai spatios si primitor loc din Europa, destinat ursilor care au avut o viata grea in captivitate. Este vorba de sanctuarul de ursi din Zarnesti." Cristina Lapis, presedinte AMP

Sanctuarul LiBEARty a fost creat in memoria ursoaicei Maya si este astazi caminul a multor ursi bruni Europeni si a unui urs negru asiatic, toti ursii find salvati de la o viata cruda si abuziva de captivitate.

Rezervatia se intinde pe o suprafata de 69 de hectare de padure luxurianta, paraie si iazuri localizate pe teritoriul orasului Zarnesti, municipiu aflat la poalele Carpatilor, in apropierea municipiului Brasov. In prezent numarul ursilor este de 72 iar problema cu adaptarea la un stil de viata normal pentru un urs s-ar putea rezolva doar in ambientul acesta si doar prin interactiunea cu alti ursi trecuti prin aceleasi scenarii.

Ceea ce se intampla cu Baloo acum nu mai este corect, nu este legal, nici macar nu mai este amuzant. Ursul acesta a crescut, nu mai face tumbe si alte jumbuslucuri ale copilariei care sa gadile amuzamentul nostru. A ajuns la maturitate ingradit nu numai de gardul din jurul barlogului ci de frustrarea de a alerga in cerc, de a atinge si de a vedea acelasi copac timp de 14 ani. Frustrare care am simtit-o personal atat psihic cat si fizic la un moment dat pe toata sederea mea de 2 luni in statiune. Ca sa intelegem prin ce trece el nu trebuie sa stim ceva specific despre ursi, nu trebuie sa traim cu ei ca sa ii citim/cunoastem. Trebuie doar sa ne punem in locul lui pentru o zi, pardon, sa incercam sa ne punem.

De ceva ani deja, Asociatia Milioane de Prieteni de la Brasov, incearca pe cale amiabila transferarea lui Baloo  insa fara rezultat pozitiv, incarcerarea ursului fiind impotriva legii dupa cum atesta si documentul din link-ul de mai jos eliberat de Comisariatul Judetean Hunedoara al Garzii Nationale de Mediu  din data de 25.10.2012.

Nu vrem sa fim neintelesi. Nu vrem sa lasam impresia ca nu suntem recunoscatori pentru tot ajutorul adus la cresterea lui Baloo. Vrem doar intelegerea si sprijinul vostru in acest strigat mut de ajutor ! Semnati petitia, impartasiti mai departe pentru ca numai impreuna vom putea face o diferenta. Va multumesc pentru timpul acordat si va urez zile insorite !

Iovanescu Alexandru    Contactați autorul petiției