Stop pagubelor, opriți ilegalitățile din Ministerul Mediului

Petiție online

Către,                                      Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor,

Bvd. Libertății nr. 12, Sector 5, București

                      Doamnei Ministru Cristina Pașca Palmer

Subsemnatul Benedek Barna - Jozsef  domiciliat  în Malnaș-Băi, nr 114, jud. Covasna, în calitate de persoană fizică, membru al comunității sociale ”Pro Cinegetica Română”, fără personalitate juridică, înființată pe rețele de socializare de cetățeni având domeniul de activitate în diverse ramuri economice al țării, cum ar fi silvicultura, cinegetica, zootehnia, fitotehnia etc, prin prezenta vă aduc la cunoștință următoarele încălcări ale drepturilor și intereselor publice ale acestor categorii sociale ale cetățenilor :

1)      Măsura de suspendare a Ordinului Ministerial privind derogările la speciile de carnivore, precum și soluțiile propuse creează un vid legislativ și sincope în funcționarea sistemelor de stat. Totodată urmările imediate și cele în timp ne provoacă pagube materiale deosebite și periclitează siguranța și sănătatea cetățenilor. Această decizie a putut lua naștere doar cu încălcarea unor Legi și a obligațiilor autorității publice din domeniu și nu în ultimul rând al unor responsabilități și obligații ce revin din calitatea de salariat, funcționar public angajat în administrația publică centrală.

2)      Subliniez faptul că; -luând în considerare prevederile Legii nr. 407din 2006,  art. 1lit. ț), u), art. 3). art. 39,lit l), resp. art. 42 lit. n) ursul este o specie protejată de interes cinegetic care poate fi vânat cu aprobarea autorității centrale care răspunde de silvicultură. Astfel conform  alin. (1) lit. a) din Procedura de stabilire a derogărilor de la măsurile de protecție a speciilor de floră și faună sălbatice, aprobată prin Ordinul ministrului mediului și al ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 203/14/2009, În temeiul prevederilor art. 38 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 13 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 38/2015 privind organizarea și funcționarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, cu modificările și completările ulterioare,

ministerul avea obligația sa promulge ordinul cu derogarea de la interdicția de a fi vânate exemplarele speciilor cu denumirea comună de ”carnivore mari”,  in Monitorul Oficial, pana pe data de 03.10.2016.

3)      Apreciem că Legea este mai presus de reglementări ale autorităților de stat, și este obligatorie pentru toate categoriile de cetățeni, cum că, nerespectarea acesteia atrage după ea și răspunderile legale. Nelegalitățile comise au avut următoarea cronologie: În mod surprinzător s-a constituit ”Grupul de lucru carnivore mari”  de către Minister, printr-o NOTA aprobata de Ministru cu nr. 5913 din 06.09.2016. Acest grup de ”cercetători” de fapt au ocupat locul al unui alt grup de lucru, înființat printr- un Ordin de Ministru (OM 1367 din 07.09.2007), aceasta având o structură eterogenă în privința provenienței membrilor ei, fiind format din 20 de membri, reprezentanți ai 15 instituții/organizații, care acoperă cele 3 componente importante in gestionarea speciilor: cercetare, management și conservare. Acest Ordin (OM 1367 din 07.09.2007) NU A FOST ABROGATĂ PÂNÂ ÎN PREZENT.

Apreciem că lucrarea elaborată de vechea echipă de lucru în mod evident putea să aibă unele defecte însă :

 a) acesta putea fi remediată prin dialog și consultare.

b) Datele din care pornește această lucrare ce ar fi vrut să fie în baza numărului de intervenție au fost adunate din teren cu ajutorul și supravegherea instituțiilor subordonate ministerului, mai mult centralizarea și evaluarea (în fond decizia privind corectitudinea și rezultatul concret) a fost asigurată de aceste instituții. La acest aspect solicităm a ne informa și despre identitatea și numărul angajaților luați la răspundere precum și a sancțiunilor aplicate acestora.

c) Grupul de lucru nou înființat, pe lângă faptul că nu cuprinde toate cele trei segmente de nedespărțit ale problematicii acestor specii, a fost ”acceptat” printr-o Notă elaborat și semnat de o persoană membru în grupul de 11 ”specialiști”. La acest aspect solicităm pentru transparența acestei decizii modalitatea de alegere a persoanelor componente, având în vedere uriașa responsabilitate ce le revine lor, de asemenea și ministerului, în urma deciziilor luate conform indicațiilor acestor persoane.

d) O Notă al ministerului, chiar și aprobată de Ministru, ca și act administrativ este inferior unui Ordin de Ministru promulgat în Monitorul Oficial. În acest fel primul grup de lucru se poate considera împuternicit mai departe în a –și desfășura activitatea.

e) Noul grup de ”cercetători” nu numai că în prezent nu are o lucrare elaborată pentru managementul speciilor protejate, dar nu are nici date de teren culese și verificate de dumnealor. Acest grup de specialiști fiind ”instituiți” pe data de 06.09.2016 nici nu aveau cum să procedeze conform reglementărilor privitoare la metodologia de evaluare a efectivelor de carnivore.

Ca urmare a celor prezentate doamna ministru nu putea suspenda ordinul, care pentru prevenirea pagubelor ce pot fi produse, pentru echilibrul ecologic și al populațiilor de animale, de asemenea și pentru siguranța cetățenilor, prevedea un anumit număr de intervenții !

Pentru a învedera situația reală din punct de vedere profesional, vă rugăm să aveți în vedere și următoarele :

1. Studiul de cea mai mare anvergură științifică publicat în jurnalul Science intitulat ”Recovery of large carnivores in Europe’s modern human-dominated landscapes” [Recuperarea carnivorelor mari în peisajele  moderne europene, dominate de activități umane] semnat de Chapron G. și încă 76 de cercetători de renume internațional, prezintă faptul că populațiile de carnivore din Europa se arată în felul următor: 17000 urși, 12000 lupi și 9000 râși. 22,5% din urși (6000 exemplare), 19,2 - 22,5% din lupi (2300 - 2700 exemplare) și 13,3 - 16,7% (1200 - 1500 exemplare) din râși trăiesc în România. Totodată tendința evoluției efectivelor în România este la toate cele trei specii în creștere. Motivele acestui succes global de conservare includ legislația de protecție, opinia publică de susținere, și o varietate de practici care fac posibilă coexistența între carnivore mari și oameni.

2. La nivelul anului 2014 vânătoarea cel puțin la urs și lup se desfășura conform controversatelor nivele de intervenție. Totodată, vânătoare la carnivore se practica și înainte de aderarea României la UE. Diferența majoră este că în trecut s-a făcut management cinegetic, după aderarea la UE s-a improvizat. Gestionarii faunei cinegetice nu se pot baza pe managementul carnivorelor din cauza procedurilor în perpetuă schimbare. Suferă populațiile de vânat a căror gospodărire în acest context nu poate fi profesionistă. 

3. Vânătoarea legală nu este cel mai important factor de mortalitate în cazul speciilor din mediul sălbatic. Din contră, interesul major al vânătorilor este conservarea speciilor și menținerea unei biodiversități cât mai bogate. În acest scop vânătorii luptă pe toate fronturile pentru diminuarea celorlalte efecte de mortalitate (braconaj, deranj, fragmentarea habitatelor, etc.).

4. Cea mai recentă Conferință a Părților CITES, a 17.-lea a fost organizat în perioada 24 Septembrie – 05. Octombrie 2016 la Johannesburg (Republica Africa de Sud).  Părțile CITES prezente (toate cele 183 între care și România) au adoptat cu unanimitate o declarație finală ce a fost făcut public chiar în ultima zi a reuniunii, 05. Octombrie 2016. Sintetizat într-o propoziție declarația comună, sună în felul următor: ”vânătoarea de trofee bine organizată și sustenabilă este în consens și contribuie la conservarea speciilor, deoarece asigură posibilități de trai comunităților locale, totodată stimulează conservarea habitatelor și generează venituri ce pot fi investite în scopuri de conservare”.

5. Speciile de faună cinegetică nu pot fi lăsate în voia sorții. Trebuie să aibă gestionari de specialitate. În momentul actual cel mai potrivit mod de gestionare este prin organizații de vânătoare legal constituite cu acest scop. De asemenea metoda propusă de minister pentru ”rezolvarea” unor situații de conflict de tip urs-om nu poate înlocui un management al speciei care prevede prevenirea situației de conflict prin extragerea exemplarelor ”problemă” la primele identificări de comportament deviat al acestora și intervenția imediată. Asociațiile de vânătoare pot face acest lucru având cotele de intervenție aprobate în prealabil, iar stingerea situației se produce înaintea întâmplării unor nenorociri. Exact așa cum un incendiu trebuie mai întâi prevenit, apoi intervenit în timp util, pentru că după consumarea evenimentelor cei meniți să acționeze de facto nu mai au nimic de făcut.

6. În contextul actual de stare favorabilă de conservare, singura soluție sustenabilă este managementul speciilor de carnivore asemenea celorlalte specii de faună cinegetică, executat de cea mai numeroasă și bine pregătită categorie de profesioniști, adică vânătorii. Prin această categorie aveți la dispoziție cca. 60000 de persoane voluntare, dar și angajați de specialitate cu pregătire profesională de studii superioare, care au susținut examene despre tematici în legătură cu viața sălbatică. Examenul a fost susținut de toți membrii ai asociațiilor de vânătoare, în fața unor comisii, din care făcea parte și cel puțin un reprezentant al Ministerului de resort. Astfel, conservarea speciilor de faună cinegetică ar ajunge în mâna celei mai competente categorii.

7. Dvs personal, după luarea deciziei, în concret la conferința de presă ce a urmat, ați afirmat că ați luat o hotârâre responsabilă, lucru care pentru a fi adevărat, pe lângă cele enumerate mai sus trebuia să îndeplinească următoarele condiții:

a) Să fi produs efecte în timpul Dvs de mandat de ministru, condiție ce nu pare să se îndeplinească.

b) Să fi plătit în prealabil toate despăgubirile privind pagubele produse în anii precedenți de carnivorele mari protejate.

c) Să fi fost anunțat cu asumarea responsabilității, în sensul că cineva, Dvs ori grupul de specialiști (dar niciun caz ministerul, care gestionează banii statului) să se angajeze pentru plata diferențelor de cost ce se pot manifesta prin schimbarea metodei de management al speciilor în cauză. În concepția noastră toți cetățenii sunt egali în fața legii, iar responsabilitățile ce derivă din exercitarea funcției trebuie să-și producă efectul în orice funcție în orice situație. Dacă un pădurar aflat sub control profesional și juridic în domeniul ministerului condus de Dvs, este responsabil material și juridic pentru o pagubă produsă în gestiunea sa, fie ea și fără vina lui, noaptea, la 10 sau 30 de km de reședința sa, credem că și ministrul poate fi responsabil material după deciziile greșite, ce produc pagube la diverși.

Având în vedere cele sus menționate semnatarii petiției sunt de acord cu următoarele:

Din situația de fapt expusă mai sus rezultă că este necesar să luați/dispuneți următoarele măsuri,

Satisfacerea îndatoririlor prevăzute de lege și al obligațiilor de angajat, prin emiterea urgentă a Ordinului suspendat, în vederea asigurării funcționării statale în modul prevăzut de Constituție și Legile în vigoare, nu în ultimul rând pentru prevenirea pagubelor și siguranța cetățenilor.

 

Vă solicit ca, în termenul legal, să-mi/să ne comunicați modul de soluționare a petiției și măsurile dispuse.

                         Data:     16.oct.2016                                        Semnătura:


Benedek Barna-Jozsef    Contactați autorul petiției