Spune NU gardurilor metalice care împrejmuiesc spațiile verzi

Solicităm Primăriei CLUJ-NAPOCA să oprească programul prin care pune la dispoziţia asociaţiilor de proprietari/locatari garduri metalice pentru a împrejmui spaţiile verzi din jurul blocurilor și să dispună demontarea celor deja existente.

În ultimii ani, Primăria CLUJ-NAPOCA derulează un program prin care asociațiile de proprietari/locatari pot solicita să li se pună la dispoziție garduri metalice pentru a împrejmui spațiile verzi din jurul blocurilor, garduri menite, chipurile, să protejeze gardurile vii și zonele verzi aferente. Să le protejeze de cine? De locuitorii orașului, care ar trebui să se poată bucura de ele? Sau de copiii care vor să se joace pe iarbă? Asta e priveliștea cu care vrem ca micuții noștri să crească în fața ochilor? Oamenii trebuie să aibă acces neîngrădit la spațiile publice din oraș, inclusiv la cele verzi.

Toate astea se întâmplă pe banii noştri, bani plătiţi prin taxe şi impozite. Ar fi interesant de văzut cine produce aceste garduri și cine profită de pe urma vânzării lor.

Considerăm că aceste garduri sunt inestetice, invadează și, pe alocuri, distrug spațiile verzi pe care se presupune că ar trebui să le protejeze. Ele limitează libertatea de mișcare a oamenilor și a faunei urbane (în special a mamiferelor, cum ar fi aricii) care este, astfel, pusă în pericol. Aspectul de penitenciar al cartierelor e tot mai pregnant. Singurul criteriu pare să fi fost acela de a păzi orice petic de pământ neasfaltat sau nebetonat de un duşman inexistent. E înjositor să fim mânați ca vitele pe nişte culoare înguste, fără să putem merge pe la umbră în zilele călduroase, fără să putem ocoli zonele cu polei iarna. În plus, aceste garduri montate de-a lungul aleilor dintre blocuri sunt adevărate capcane care nu-ţi oferă posibilitatea să te fereşti în cazul, să zicem, al unei agresiuni. Spectacolul deplorabil al gratiilor și zăbrelelor trebuie să înceteze.

Haideţi să trăim frumos şi cu respect faţă de ceilalţi. Să ne bucurăm de aceste oaze de verdeaţă, oricum insuficiente într-un mediu urban dominat de betoane. Să nu lăsăm ca orașul nostru viu să se transforme într-o pușcărie în care oamenii stau după gratii.

Dacă vrei ca cererea noastră să fie soluționată de autoritățile competente, semnează petiția.

Mariana Moldovan-Buruiană, Crina Rusu    Contactați autorul petiției