Petitie impotriva reinstaurarii dictaturii de tip anii ''50

PETIŢIE

prin care solicităm respingerea  iniţiativei legislative  având ca obiect proiectul de lege înreg. la Senat sub nr. L724/2013 respectiv la Camera Deputatilor sub nr. 193/2014, introdusa si promovata de catre Crin Antonescu, Andrei Gerea si George Scutaru, formulata si sustinuta de catre Institutul "Elie Wiesel"

În acest moment în care încrederea în întreaga clasă politică este la cel mai scăzut nivel datorită numeroaselor cazuri de corupţie, imixtiune a politicului în justiţie şi a justiţiei în politic, frauduloasa gestionare a banului public şi a fondurilor europene, inconsecvenţa si nesinceritatea în declaraţii şi promisiuni electorale, a veni în faţa naţiunii cu un proiect de lege în spiritul politicii de stat promovate şi aplicate în România, în perioada totalitara comunistă, este de natură să aducă foarte grave prejudicii democraţiei din România şi implicit păcii sociale din această ţară.

 

Punctăm următoarele riscuri majore ale acestui proiect de lege:

I. Imposibilitatea cuantificării juridice a noţiunilor precum "ură", "dispreţ" sau "incitare" şi a altor noţiuni interpretabile şi pline de echivoc folosite în textul proiectului de lege conform cărora anumite exprimări de credinţă, ar putea fi considerate incitări la ură interetnică şi/sau interreligioasă. În condiţiile în care într-o societate democratică normele penale trebuie să fie limpezi, neechivoce şi de strictă interpretare, acest proiect de lege lasă loc la declanşarea unor persecuţii de aceeaşi gravitate dacă nu chiar mai grave ca cele petrecute în România anilor ’50 împotriva creştinilor şi a altor persoane indezirabile pentru regimul comunist. Spre exemplu conform pct. 3 și 5  din textul proiectului de lege, orice exprimare a unei credinţe creştine,  ar putea fi considerată infracţiune, şi s-ar impune scoaterea ei din Sfânta Scriptură, Sfânta tradiţie şi din Cult, ceea ce ar anula dreptul democratic la libertatea religioasă recunoscut de Constituţie şi de tratatele internaţionale la care România este parte. Proiectul de lege este cel puţin neconstituţional, încălcându-se art. 4, alin.2; art. 29, alin.1; art.30, alin.7 si art.32, alin.7 din Constituția României, republicată, prin formularea echivocă şi care dă loc la interpretări extensive, întru totul nepotrivită pentru un sistem de norme juridice penale. În această privinţă mare parte dintre manifestările de credinţă creştine care anterior intrării în vigoare a susmenţionatului proiect de L., nu încălcau nicio Lege în vigoare pe teritoriul României, ar putea fi cu uşurinţă, interpretate ca infracţiuni conform acestui proiect de L., ceea ce este inacceptabil pentru creștini.

 

II. Prin acest proiect de lege este în mod major afectată memoria persoanelor care au suferit în perioada regimului comunist român, fiind acuzaţi şi condamnaţi ca legionari de către autorităţile judiciare (Securitate, Miliţie, Procurori, Judecători – ai statului comunist instaurat în acea perioadă și a cărui fapte au fost condamnate de către statul democratic de după Revoluția din 1989), deşi mulţi dintre aceştia nu aderaseră la doctrina legionară, mărturisindu-şi doar credinţa creştină. Argumente asemănătoare se pot aduce şi pentru eroii neamului românesc ce au pătimit şi/sau au luptat cu arma în mână pentru că nu au aderat la doctrina comunistă. Cinstirea acestor persoane şi a memoriei a acestor eroi poate fi considerată în mod evident, infracţiune conform acestui nou proiect de lege.

 

III. Având în vedere neclaritatea care dă foarte mult loc de echivoc, a normelor de incriminare cuprinse în proiectul de lege în discuţie, o astfel de lege dă posibilitatea unor foarte mari abuzuri din partea autorităţilor publice chemate să o aplice în sensul persecutării prin anchete penale şi condamnării pe nedrept, a unor persoane indezirabile sistemului după modelul pus în aplicare în România anilor ’50. Relevantă pentru iminenţa acestui pericol este şi confuzia voită sau nevoită indusă în ultima perioadă de către unii reprezentanţi ai unor autorităţi publice centrale ale Statului Român, care în mod insidios, acuză gratuit și etichetează drept legionarism anumite proteste democratice precum procedau comuniștii în perioada de tristă amintire din anii ’50. Este evident că în cazul în care acest proiect de lege ar fi în vigoare orice manifestare legitimă împotriva unor atitudini nedemocratice ale reprezentanţilor statului, ar putea fi foarte uşor catalogată pe nedrept ca fiind  legionară şi deci întocmite dosare penale în mod similar celor întocmite aşa zişilor „duşmani ai poporului” de către regimurile totalitare. Așadar, considerăm că prin promovarea şi contribuţia la acest proiect de lege se slujesc interese contrarii intereselor naţionale adica intereselor poporului român suveran, majoritar creştin și liber în exprimare și manifestare a credinței, conform Constituției.

 

IV. Menţionăm că actualele reglementări din legislaţia românească (OUG nr. 31 din 2002), ce condamnă și sancționează pe bună dreptate fascismul şi atitudinile fasciste, antisemitismul, xenofobia, rasismul etc. promovate de persoane fizice sau anumite organizații, sunt mai mult decât suficiente într-un stat democratic. Pe de altă parte, orice alte extrapolări forțate ale sferei de sancționare a celor de mai sus (reglementate prin OUG nr. 31 din 2002, cu respectarea legislației internaționale și comunitare specifice), ar putea duce cu ușurință la încălcarea / îngrădirea unor drepturi și libertăți fundamentale (liberă exprimare, manifestarea credinței), consfințite de Constituție și legislația internațională specifică drepturilor omului.

 

În acest context, considerăm că inițiatorii și susținătorii acestui proiect de lege doresc de fapt promovarea unor interese ilegitime a unor minorităţi, fără a ţine cont de interesele legitime ale majorităţii cetăţenilor români care conform ultimului recensământ s-au declarat ca fiind aproximativ 98% creștini, dintre care 86,5% creştin – ortodocşi.

 

Au trecut 24 de ani de la revoluţia din 1989 şi iată că atunci când am crezut că nu vom mai auzi de prigoane şi poliţie politică, că libertatea de exprimare nu va fi  îngrădită, acest proiect de lege ne demonstrează că sistemul şi manifestările de tipul comunismului autoritar nu au dispărut. Cerem pe această cale ca acest proiect de lege anticonstituţional şi antidemocratic să beneficieze de vot negativ din partea fiecărui parlamentar român reprezentant al poporului român, urmând a monitoriza şi informa opinia publică referitor la parcursul acestui proiect de lege anticonstituţional şi antidemocratic.

 

Misiunea Asociaţiei Pro Democraţia este de a întări democraţia la nivel naţional şi internaţional prin stimularea participării civice. Domeniile de interes ale Asociaţiei Pro Democraţia sunt: îmbunătăţirea relaţiei între alegători şi aleşi, corectitudinea procesului electoral, educaţia civică, participarea cetăţenilor la procesul de elaborare a politicilor publice, transparenţa instituţiilor publice şi controlul societăţii civile asupra acestora, respectarea drepturilor omului.

 

 

Textul proiectului de lege 724/2013 poate fi citit la adresa :

 

http://www.senat.ro/Legis/PDF/2013/13L724FG.pdf

 

şi expunere de motive a acestuia la urmatoarea adresă :

 

http://www.senat.ro/Legis/PDF/2013/13L724EM.pdf

 

sau cautati fisa proiectului de lege aici: http://www.senat.ro/legis/lista.aspx

 

 

 

Cu deosebită consideraţie,

Comitetul de conducere al Asociației Pro Democrația (APD) filiala Piatra Neamț

reprezentat prin

Cristian SAVIN – Președinte


filiala Piatra Neamt a APD    Contactați autorul petiției