[Guvern] O economie mai puternică și sustenabilă prin clădiri verzi

Romania Green Building Council (RoGBC) și EFdeN, echipa de studenți reprezentanți ai României la concursul internațional pentru clădiri verzi Solar Decathlon Europe, au pregătit și trimis o scrisoare deschisă Prim-Ministrului Victor Viorel Ponta și Miniștrilor Guvernului României cu solicitarea de a sprijini obiective obligatorii de eficiență energetică ca parte a Pachetului Climă - Energie 2030 al Uniunii Europene.

1. 27% din energia consumată să fie din surse regenerabile
  2. Creșterea eficienței energetice cu 30% până în 2030
  3. Reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera
  4. Reforma sistemului european de tranzactionare a certificatelor de emisii
  5. Energie competitivă, la prețuri accesibile și sigură
  6. Un nou sistem de guvernanță

Scrisoarea explică faptul că cei mai activi investitori imobiliari de pe piață apreciază și susțin un obiectiv clar și ambițios demonstrând totodată un progres și un succes semnificativ pentru a arăta că aceste obiective sunt deja accesibile și benefice.

În plus, arhitecții, inginerii, furnizorii de tehnologii și materiale, instituțiile financiare și instituțiile guvernamentale ale României sunt pregătite pentru a atinge nivelul de performanța al clădiriilor necesar pentru a susține schimbarea către o economie sustenabilă.

• "Românii își doresc mai mult ca niciodată să trăiască într-un mediu sănătos, care este ceea ce noi, RoGBC și partenerii noștri luptăm să construim. În ediția 2014 a concursului internațional Solar Decathlon Europe, echipa României a fost singura participantă din Europa de Est. Credem cu tărie că România ca țară poate fi în prima linie în acest efort ambițios către o economie sustenabilă în care eficiența energetică și respectul față de mediu vor crea un viitor mai bun pentru România și pentru Uniunea Europeană". a declarat Mihai Toader-Pasti, Project Manager al EFdeN
  • "Avem toate motivele să fim încrezători că România se poate alătura celorlaltor State Membre UE avansate în eficiență energetică și clădiri verzi. Avem cunoștințele, inovația, capitalul uman valoros și resursele economice puse la dispoziție de sectorul privat. Cele mai avansate tehnologii și materiale au fost deja utilizate în realizarea unor clădiri performante cu un nivel foarte ridicat de eficiență energetică și sustenabilitate. Toate elementele puzzle-ului au fost implementate cu succes în diferite proiecte inovative și de calitate. Trebuie doar să punem piesele împreuna pentru a construi clădiri de excelență care vor reprezenta un model demonstrând în prezent că putem îndeplini cerințele Uniunii Europene pentru Clădiri Net Zero Energie în 2020 și atinge obiectivul ambițios de eficiență energetică pentru 2030 " a afirmat Monica Ardeleanu, Ph.D Director of Development and Policy la Romania Green Building Council.

Persoanele interesate pot descărca scrisoarea în română și engleză vizitând http://www.rogbc.org/ro/legislatie/initiative-legislative-rogbc/scrisori-pozitie

Prin această petiție, cerem sprijinul dumneavoastră în calitate de cetățeni pentru a arăta Guvernului României că doriți standarde mai ridicate și credeți că responsabilitatea față de mediu și eficiența energetică sunt benefice pentru țara noastră.

[Notă - companiile sau organizațiile cu sediu legal în România care doresc să adauge numele lor pe lista semnatarilor acestei scrisori trebuie să trimită un e-mail la Monica.Ardeleanu@RoGBC.org]