miscare si sanatate

Mersul pe bicicleta este o activitate sportiva care iti poate aduce multe beneficii daca este praticata cu regularitate si pe un teren adecvat.

Mersul pe bicicleta iti creste speranta de viata iti tonifiaza si-ti dezvolta musculatura.

Mersul pe bicicleta te ajuta sa-ti faci prieteni.

Mersul pe bicicleta este un mjloc de transport ecologic, nepoluant.

Mersul pe bicicleta este un mod relaxant de a petrece sfarsitul de saptamana in natura, impreuna cu familia.

 

Prin aceasta petitie se doreste sensibilizarea autoritatilor care impart banii din buget cu privire la sanatatea oamenilor care contribuie la acest buget!

Haideti sa semnam aceasta petitie pentru a avea mai multe piste de biciclete atat in Timisoara cat si din Timisoara catre parcurile industriale unde au sediul cateva mari multinationale!

Haideti sa semnam aceasta petitie ca sa obtinem un plan de construire a unor piste pentru biciclete care sa respecte standardele europene!

Haideti sa contribuim la construirea unui mediu sanatos atat pentru noi cat si pentru copii nostri!

Mai jos este un extras dintr-un articol HotNews care subliniaza cerintele standard ale unei piste de biciclete. Cate piste de biciclete din Timisoara (sau chiar din tara) respecta acest standard?

 

Ce prevede standardul pentru piste de ciclisti (extras dintr-un articol HotNews)

Potrivit unui standard elaborat de Institutul Roman de Standardizare in 1991, pistele pentru biciclete trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- amplasarea in plan a trotuarelor, aleilor de pietoni si a pistelor de ciclisti, precum si determinarea latimii acestora se va face in concordanta cu caracteristicile functionale si cu intensitatea circulatiei pietonilor, respectiv a ciclistilor, stabilite in cadrul studiilor de circulatie si a proiectelor.

- pistele de ciclisti se proiecteaza si se executa pe baza studiilor de circulatie aprobate.

- pentru pistele de ciclisti amenajate in lungul drumurilor interurbane se recomanda sa se asigure un spatiu de siguranta de minim un metru latime fata de marginea partii carosabile. Acest spatiu se poate inlocui cu un parapet sau o bordura suprainaltata.

- latimile minime ale pistelor de ciclisti vor fi de 1,00 m pentru o banda si un sens e circulatie, 1,50 m pentru doua benzi si un sens de circulatie sii 2,00 m pentru doua benzi de circulatie in ambele sensuri.

- la racordarea pistei de ciclisti cu partea carosabila a drumului se vor prevedea borduri tesite avand panta de 1:3. Cand pista de ciclisti este este adiacenta trotuarului, intre aceasta se va prevedea o bordura de demarcatie.

- gabaritul pistelor de ciclisti va asigura o inaltime libera de trecere de 2,40 m.

- spatiile minime de siguranta de la marginea pistei de ciclisti, la constructii sau alte cai de circulatie invecinate, vor fi de: 0,50 m pana la constructiile laterale, 1,00 m pana la alte cai de circulatie paralele, altele decat trotuarele si aleile de pietoni.

- traseul in plan al pistelor pentru biciclisti va fi dispus, pe cat posibil, paralel cu axul strazii sau al drumului.

- pistele de ciclisti in localitati vor fi situate in afara gabaritelor de libera trecere a vehiculelor si a pietonilor si vor fi separate de partea carosabila prin borduri denivelate, rigole sau fasii libere  de 1,50 m sau 2,00 m latime, in functie de importanta arterei de circulatie.