INTERZICEREA FUMATULUI în spațiile publice închise

Petiție
„Susținem interzicerea fumatului în spațiile publice închise”
Către:
dl Adrian Candu, Președintele Parlamentului
dl Pavel Filip, Primul-ministru
dna Ruxanda Glavan, Ministrul sănătății
dna Oxana Domente, Președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie

Solicitare: Cerem Parlamentului și Guvernului implementarea necondiționată a prevederii Legii nr.278 „Privind controlul tutunului” care asigură protecția împotriva expunerii la fumul de tutun în spațiile publice închise și la locurile de muncă.
Pe 31 mai, 2016 intră în vigoare un dintre cele mai importante prevederi legislative care interzice definitiv și fără nici o excepție fumatul în spațiile publice închise.
În lege această prevedere se regăsește în Articolul 26 „Protecţia împotriva expunerii la fumul de tutun”.  Prevederile legii sunt clare, ușor de aplicat și nu necesită nici o interpretare.
Până la intrarea în vigoare a acestei măsuri a rămas ceva mai puțin de o lună. Cu cât se apropie mai mult acest termen, cu atât presiunile din partea industriei tutunului se întețesc. În lumea întreagă, timp de mai mulţi ani, industria tutunului încearcă să submineze eforturile pentru protejarea oamenilor de efectele nocive ale expunerii la fumul de tutun. Producătorii de tutun promovează adoptarea unor măsuri „ce corespund intereselor” fumătorilor, cum ar fi instituirea interdicţiei parţiale a fumatului sau spaţii special amenajate pentru fumat. Astfel de „luare în consideraţie a intereselor” permite fumătorilor să continue să fumeze în locuri publice şi nu oferă o protecţie completă a nefumătorilor și angajaților împotriva expunerii la fumul de tutun.
Documente interne ale companiei British American Tobacco recunosc eficienţa scăzută a tehnologiilor de ventilaţie şi filtrare a aerului pentru a elimina fumul secundar de tutun. Cu toate acestea, la mijlocul anilor 1990, compania promovează în mod activ utilizarea lor în industria de agrement. De asemenea, reprezentanţii industriei tutunului susţin că adoptarea de legi privind protecţia împotriva fumatului pasiv provoacă daune industriei de agrement (restaurante, baruri etc.). În ultimul timp, toate aceste așa-zise ”argumente” sunt promovate insistent de unii reprezentanți ai Asociației Naționale a Restaurantelor din Moldova, dar și de asociații de fumători.
Numeroase studii ce au investigat nivelul de venit şi ocuparea forţei de muncă în industria de agrement înainte şi după adoptarea unor astfel de legi nu au găsit niciun impact economic negativ. În unele cazuri, aceste legi au avut un impact economic pozitiv pentru industria de agrement. Totodată, toate studiile care au descoperit efecte negative ale legii ce interzice fumatul au fost efectuate cu sprijinul financiar oferit de industria tutunului!
De asemenea, solicitările asociațiilor fumătorilor de amenajare a locurilor pentru fumat în spațiile publice sunt nefondate. Fumatul este permis în aer liber oriunde, în afară de spațiile deschise enumerate expres în lege. Astfel autoritățile publice nu trebuie să irosească resurse bugetare pentru amenajarea, în spațiile publice, a locurilor speciale pentru fumat.
Legislaţia ce interzice fumatul în locurile publice şi la locurile de muncă protejează sănătatea oamenilor, deoarece contribuie la reducerea expunerii la fumul de tutun şi creează un mediu în care fumătorii reduc numărul de ţigări fumate zilnic sau renunţă la fumat.
Este demonstrat faptul că expunerea la fumul de tutun sporește riscul pentru dezvoltarea cancerului pulmonar, bolilor de inimă, greutăţii mici la naştere a copiilor şi bolilor pulmonare cronice (bronşita), precum şi alte probleme de sănătate. Nu există un nivel non-dăunător al expunerii la fumatul pasiv!
Angajații localurilor de alimentație publică în care se fumează liber și/sau în care există zone amenajate pentru fumători și nefumători au un risc cu 20-30% mai mare de a dezvolta cancer pulmonar, astfel sunt expuși acestui risc cca. 10 mii de tineri care muncesc, zi de zi, în aceste localuri. Mai mult ca atât, în Republica Moldova fumatul pasiv cauzează anual peste 560 de decese premature. Conform studiilor 47% din toate cazurile de deces prematur revin femeilor nefumătoare, iar 28% revin copiilor nefumători. Studii similare arată că în Moldova 70% dintre adolescenți sunt expuși la fumul de tutun în locurile publice. Datele științifice demonstrează că nici o abordare inginerească, inclusiv cele mai moderne tehnologii de ventilaţie şi curăţare a aerului, nu permit de a înlătura efectele dăunătoare ale fumului secundar de tutun în încăperile în care fumatul nu este interzis.
Prin urmare, singura metodă eficientă ce asigură protecția împotriva de expunerii la fumul de tutun este implementarea legii, care interzice complet fumatul în toate spațiile publice și locurile de muncă de tip închis. Interdicţiile parţiale şi/sau alocarea de încăperi sau zone special amenajate pentru fumat şi-au dovedit ineficienţa.
Prin această petiție facem apel către Domniile voastre să întreprindeți măsuri ferme și care nu cer amânare pentru a asigura protecția împotriva expunerii la fumul de tutun în locurile publice şi la locurile de muncă de tip închis, în conformitate cu articolul 26 din Legea nr.278 ”Privind controlul tutunului”.

IMSP Institutul Oncologic    Contactați autorul petiției