Referendum limitare privilegii parlamentari


Musafir

/ #2137

2016-06-26 09:12

Pentru cei care nu stiti cum actorii si scriitori faceau ode conducatorului iubit la televiziunea publica, ei tot aceiasi actori acum indeamna poporul sa dea un ban pentru un bolovan.

O altă sculptură importantă scoasă la licitație de Casa Christie's este "Domnișoara Pogany II" ("Mademoiselle Pogany II") care s-a vândut pentru suma de 7,04 milioane de dolari la 14 mai 1997 la New York. Domnișoara Pogany este o sculptură creată de Constantin Brâncuși în 1913. Numele statuii provine de la pictorița maghiară Margit Pogany, pe care o cunoscuse în 1911. Tânăra i-a servit lui Brâncuși drept model în cele câteva luni cât i-a fost și iubită. Artistul a creat 5 versiuni ale "Domnișoarei Pogany" în decurs de 2 decenii: ghipsul inițial datează din anul 1912. El a fost urmat de execuții în marmură și bronz în anii 1913, 1919, 1931 și 1933. Versiunea vândută la această licitație datează din 1919, măsoară 43,8 centimetri, este turnată în bronz și i-a aparținut lui Edward Steichen, care a primit-o în dar de la Brâncuși în 1927.

În 1952 Margit Pogany a povestit cum l-a cunoscut pe marele sculptor. "Timp de câțiva ani am studiat pictura la Paris. Acolo l-am întâlnit pe domnul Brâncuși. Nu-mi mai amintesc cât de des ne-am întâlnit până într-o zi când mi-a propus să-l vizitez la studioul său și să văd niște lucrări pe care tocmai le terminase. El părea nerăbdător să mi le arate și a insistat să-l vizitez în aceeași zi (...) Printre sculpturile pe care mi le-a arătat era și un cap alb, din marmură, față de care m-am simțit imediat atrasă. Am simțit că sunt eu în acea sculptură, deși nu avea niciuna dintre trăsăturile mele. Erau doar niște ochi. Brâncuși... a fost extraordinar de bucuros că m-am recunoscut în sculptura lui".

Printre alte sculpturi realizate de Brâncuși ce au fost vândute de Casa de licitații Christie's se numără și "Muza adormită II" (6,6 milioane de dolari), "Sărutul" ("Le Baiser" — 8,5 milioane de dolari) sau "Prometeu" ("Promethee" — 1,2 milioane de dolari).

BOLOVANUL PE CARE STATUL ROMAN DORESTE SA IL CUMPERE NU VALOREAZA LA O LICITATIE ADEVARATA 11 MILIOANE DE EURO... cineva isi bate joc de romani iar ministerul culturii il ajuta din plin.