Petitie pentru includerea IEI ROMANESTI in patrimoniul UNESCO


Musafir

/ #1002

2015-09-28 18:04

Este absolut necesar acest lucru deoarece în tradiţia vestimentară a altor popoare IA nu există iar în ultimul timp multe case de modă (atât autohtone cât şi străine) au început să se inspire din aceasta (inclusiv din costumele populare româneşti) în creerea unor obiecte de îmbrăcăminte deosebit de apreciate în lumea modei.
Trebuie ca şi România să-şi protejeze, ca toate celelalte ţări, patrimoniul naţional.
Poate, cu această ocazie, toţi cei care creează obiecte care au ca bază de inspiraţie costumele populare româneşti vor fi obligaţi să menţioneze în mod expres că la baza inspiraţiei modelelor create au stat costumele populare româneşi (care prezintă o varietate imresionantă). Ar fi o cale ca întregul mapamondul să afle că românii au o bază culturală veche, solidă şi frumoasă.Poate că acest demers ar trebui să aibă în vedere toată gama costumelor populare româneşti.

Pe această cale, ţin să aduc un omagiu mănăstirii Nămăeşti care a creeat un minimuzeu al costumului popular românesc cu obiecte vechi şi de mare valoare, muzeu ce ar trebui vizitat de cât mai multe persoane.