Limba română trebuie ocrotită prin lege

Autorul

/ #2 Noi nu suntem urmaşii Romei - citate din concluziile unor specialiști străini

2015-07-03 16:44

Noi nu suntem urmaşii Romei - citate din concluziile unor specialiști străini


   1. William Schiller, arheolog american: “Civilizația s-a născut acolo unde traiește astăzi poporul român, răspândindu-se apoi, atât spre răsărit, cât și spre apus, acum circa 13-15.000 de ani!”

   2. Marija Gimbutas, specialist american de origine lituaniană: “România este vatra a ceea ce am numit Vechea Europa, o entitate culturală cuprinsă între anii 6.500 – 3.500 i.Hr., axată pe o societate matriarhală, teocratică, pașnică, iubitoare și creatoare de artă, care a precedat societățile indo-europene patriarhale de luptători din epocile bronzului și fierului.”

   3. Louis de la Valle Poussin: “Locuitorii de la nordul Dunării de Jos pot fi considerați ca de origine a limbilor indo-europene, adică strămosii Omenirii.”

   4. Ekstrom Par Olof, scriitor și lingvist suedez: “Limba româna este o limbă-cheie, care a influențat în mare parte toate limbile Europei.”

   5. Gordon W. Childe: “Locurile primare ale dacilor trebuie căutate, deci, pe teritoriul României. Într-adevăr, localizarea centrului principal de formare și extensiune a indo-europenilor trebuie să fie plasată la nordul și sudul Dunării.”

  6. Bosch Gimpera, cercetător german: “Spațiul din care au pornit indo-europenii este situat între Valea Dunării, Marea Egee și Marea Neagră.”

  7. Eugene Pittard, antropolog francez: “Strămoșii etnici ai românilor urcă neîndoielnic până în primele vârste ale Umanității, civilizația neolitică româna reprezentând doar un capitol recent din istoria țării.”

  8. Prof. Fabio Scialpi: “Sunt intrigat de prezența, pe teritoriul României, a mai multor toponime cu rezonanță sanscrită.”

   9. A. Jarde, renumit elenist, Paris 1923: “Asupra istoriei primitive a regiunilor care vor forma Grecia, grecii înșiși nu știu nimic. Până în prezent, solul grec n-a scos la iveala nici o urmă materială a paleoliticului. Cei mai vechi locuitori din Grecia sunt tracii, aparținând timpului neoliticului.”

   10. Bonaventura Vulcannius din Bruges, 1597: “Geții au avut propriul lor alfabet cu mult înainte de a se fi născut cel latin (roman). (…) Getii cântau, însoțindu-le din fluier, faptele săvârșite de eroii lor, compunând cântece chiar înainte de întemeierea Romei, ceea ce – o scrie Cato – romanii au început să facă mult mai târziu"

   Le-am preluat azi 3 Iul 2015, de aici