Lege pentru redarea demnitatii fostilor detinuti politici


Musafir

/ #231

2014-02-16 15:24

Legea 221/2009 a fost promovata si sustinuta de Ticu Dumitrescu si Marius Oprea, nu de AFDPR si actuala conducere a acestei asociatii. Actuala conducere nu face decat sa restranga sfera de aplicabilitate a legii initiale, pentru a putea beneficia de despagubiri morale numai fostii detinuti care mai traiesc.Deci toti detinutii si deportatii politic, precum si sotiile acestora, care au decedat pana acum, nu vor primi nimic, iar descendentii lor nu vor putea revendica nimic printr-un proces de succesiune.

Modificarea legii 221/2009 trebuie facuta printr-o noua lege. Noua lege poate fi promovata numai de catre cei care au initiativa legislativa. AFDPR, mai ales in conditiile in care nu mai reprezinta decat cca 3000 fosti detinuti politici, nu poate avea initiativa legislativa. De aceea se zbate sa se dezbata proiectul legii 244/2011, care a fost initiat insa de parlamentarii liberali, si aprobat in Senat cu modificarile cerute de AFDPR.
Deci, la Camera Deputatilor ar trebui sa se ia in discutie proiectul legii 244/2011 promovat de liberali, nu amendamentele introduse de Asociatie.

In concluzie urmasii fostilor detinuti si deportati politic au sanse sa primeasca despagubiri morale numai daca USL, si in special liberalii, sustin proiectul initial al legii 244/2011 in Camera Deputatilor.