VREM PÂRTIA DE SCHI FUNCȚIONALĂ ÎN SEZONUL DE IARNĂ 2014

STATE VASILE

/ #8 O pârtie de schi de 10 milioane de euro, abandonată de Guvern, aruncă primăria Câmpulung Moldovenesc

2014-01-15 20:43

Pârtie de 4,200 de metri, telegondolă şi instalaţie de zăpadă artificială. Asta ar fi trebuit să găsim astăzi în masivul Rarău. Lucrările au fost însă abandonate după ce au fost deja cheltuiţi 10 milioane de euro.

Primăria Câmpulung Moldovenesc, anunţată din septembrie că nu va mai primi niciun leu de la Guvern, a rămas acum cu o datorie de şapte milioane de lei şi se află în pragul falimentului.

Pârtia din masivul Rarău, care ar fi trebuit finalizată în vara anului trecut, nu va mai primi finanţare de la guvern.

Mai mult, lucrări deja executate şi neplătite în valoare de peste şapte milioane de lei au fost trecute printr-o decizie a Curţii de Conturi în bugetul primăriei Câmpulung Moldovenesc.

Din această cauză staţiunea a ajuns în topul celor mai îndatorate localităţi din ţară şi se află acum în pragul falimentului. Până la sfârşitul anului, primăria Câmpulung Moldovenesc ar urma să achite 900.000 de lei în contul arieratelor, bani pe care nu îi are prevăzuţi în buget, şi nici nu pot fi obţinuţi din altă sursă.

Proiectul pentru construirea pârtiei de schi în masivul Rarău a fost aprobat în aprilie 2009, printr-o hotărâre a guvernului Boc, şi urma să fie finanţat din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin programul „Schi în România”.

Chiar ministrul de atunci al turismului, Elena Udrea, a ajuns la Câmpulung Moldovenesc pentru semnarea contractului de finanţare. FOTO Lucrările la pârtia de schi din masivul Rarău au fost abandonate

Valoarea totală a proiectului era de 107,6 milioane de lei, perioada de executare a lucrărilor fiind 2011-2014. Licitaţia pentru execuţia lucrărilor a fost câştigată de asocierea firmelor SC Acomin SA Cluj Napoca şi SC Instcomp SA Suceava.

Pârtia este amplasată în partea de sud-est a staţiunii Câmpulung Moldovenesc, pe versantul nordic al Muntelui Rarău. Domeniu schiabil unic în România Pârtia construită pe versantul nordic, într-o zonă unde zăpada se topeşte abia spre sfârşitul primăverii, urma să devină cea mai lungă din Moldova.

Construită după standarde internaţionale, pârtia beneficiază de o instalaţie de telegondolă cu o capacitate de transport de 1.008 persoane pe oră.

„Domeniul schiabil oferit prin această investiţie va fi unic în România prin legatura pe care o oferă cu intravilanul de pe Masivul Rarău şi prin spectaculozitatea traseului.

În premieră naiţonală se va realiza un domeniu schiabil cu o lungime totala de 4,5 km şi o diferenţă de nivel de 800 de metri.

Pârtia a fost proiectată datorită configuraţiei terenului şi deservirii de instalaţiile de transport pe cablu în doua tronsoane, inferior şi superior”, se arată într-o prezentare a proiectului publicată pe pagina de internet a Primăriei Câmpulung Moldovenesc.