Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

as vrea sa intelegeti ceva

/ #2294 ma incapatanez sa intelegi ceva..... Mai ALAIN

2013-03-26 13:01

In primul rand iti multumesc ca citesti ce scriu,e un element esential in a reusii sa intelegi.
Gaura de 800 mil euro - cifra din presa, in acte este mult mai mica (600 mil euro) - a venit in timp ca un bulgare de zapada. As vrea sa intelegi si sa analizezi componenta ei - peste 75% este ELECTRICA SA si AVAS (datorie istorica)amandoua fac aproximativ 450 mil euro.
Se le luam pe rand :
AVAS : In 1995 OLTCHIM ia un credit,cu garantia statului (actionar majoritar in acel moment) in suma de 150 mil euro pentru investitii (marire capacitati de productie pvc,propen, polioli) pentru a trece de la productia de pesticide - la o productie mare de pvc,polioli.Creditul a fost achitat de stat.Cu alte cuvinte,pe intelesul tau,statul a investit in propria sa fabrica pentru a o dezvolta -intelegi-. Dupa o perioada statul incepe sa-si puna singur piedici,adica incepe sa ceara banii -Oltchimului- fabrica lui,adica el isi cere banii tot lui- si mai mult dacat atat isi mai calculeaza si penalitati aproximativ egale cu valoarea creditului.
Ti se pare logic, dupa mintea ta, ca tu sa fi majoritar intr-o firma, sa vrei sa investesti in firma ta ca sa o dezvolti, sa faci fata concurentei, si sa nu poti fie ca se considera ajutor de stat - intre noi fie vorba ajutor de stat este atunci cand statul ajuta firme private nu propia sa firma - sau un actionar minoritar doreste prin orice mijloace sa preia firma ta.
ELECTRICA SA : este in primul rand o societate 100% de stat. Oltchim este al treilea consumator de energie din tara, iar pretul la care primea energia era cel mai mare in comparatie cu SIDEX si ALRO primii doi consumatori.
Acest COMBINAT a fost conceput sa utilizeze materia prima din jur astfel:
- de la rafinaria de la Pitesti - etilena si propilena
- sare solutie pentru soda
- apa din raul Olt
- calea ferata care trece practic "la prin mijlocul" combinatului
- aburul de la CET
80% din productia Combinatului este bazata pe prelucrarea materie prime de la Rafinarie si Petrochimia Pitesti. Odata cu vanzarea de catre politicienii nostrii a Rafinarie de la Pitesti catre OMV PETROM (rafinarie pe care OMV nu a vrut sa o cumpere,dar la insistentele politicienilor a luat-o), practic s-a inchis combinatul.
Oprind rafinaria in anul 2008 Oltchim nu mai avea viitor. Asta este de fapt si logic,dovedibil economic cauza principala de intrare in insolventa.
Sa nu incepi cumva cu demagogia privind capusele, pentru ca Protechim,Mentchim,Designro sunt colegii nostrii,era normal sa li se dea de munca- erau si vor ramane colegii nostrii.
Vina o poarta in totalitate POLITICIETNII.