Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism


Musafir

#1

2014-02-11 18:41

Perfect de acord cu dr. Eugen Silviu Teodor si total alaturi in demersul sau.
Renegatul

#2 Sa fie omorati cu pietre!

2014-02-11 21:40

Frumoasa atitudine. Va deranjeaza ca eu sau colegii mei de hobby scurmam pamantul la 20-30 cm adancime si deranjam stratigrafia(care s-a concentrat toata fix acolo, fix in aia 30 cm).
Cand un drum roman e ras cu escavatorul pentru a fi asfaltat nu se face nimic (personal am anuntat patrimoniul si muzeul). Cand am semnalat fortificatii sau drumuri romane sau alte posibile situri, nu s-a miscat nimeni sa verifice. Dar EU sunt infractorul, EU distrug istoria tarii prin entuziasm...
Nu s-a uitat nimeni la nepotii matusilor care comandau arheologii sa-si ia concedii ca apoi sa aduca batalioane de braconieri(da, dar braconieri CONFORM LEGII) sa curete siturile. In schimb ne vedeti pe noi, noi care cu stangacie sau cu experienta incercam sa mai descoperim cate ceva din istoria asta mutilata.
Hai sa ne batem joc de cineva si sa propunem interzicerea saparii, dar pastrarea drepturilor de folosire a detectoarelor. Plamani buni dar o punga pe cap... In felul asta raman braconierii care activau si pana acum, dar dispare orice om cinstit care ar duce ceva la muzeu.
Va deranjeaza sumele date drept rascumparare? Personal sunt adeptul donatiilor, dar rascumpararea e necesara pentru a descuraja vinderea in tari mai bogate. Ca s-a nimerit o rascumparare mare... e normal la un tezaur de asemenea amploare. Cat despre fondurile alocate, sa-mi fie cu iertare. Eu imi platesc taxele si vizitez muzee de cate ori e o expozitie interesanta. Nu e vina mea ca cineva de sus dirijeaza banii catre firme de apartament.
Mai am multe de spus, dar ma opresc aici. Si asa ma astept sa dispara repede comentariul
Sieg Heil! domnilor.
Signifer

#3 Tipic romanesc

2014-02-11 22:29

Domnule Teodor , daca aveţi un diferend cu dl.director Târnoveanu de ce nu vă rezolvaţi problemele între dumneavoastră , în afara spaţiului public ? Parcă sunteţi un boier dus cu pâra la sultan , care vrea să fie viitorul domn...Ceea ce aţi conceput dumneavoastră credeţi şi acum că este o petiţie ? Cu tot respectul , de la mine se vede ca o delaţiune abjectă izvorâtă din prea multă frustrare.Sunt arheologi cu atestate vechi pe care-i cunoaşteţi , oripilaţi de gestul ce l-aţi făcut.Penibil dom'le...Dumneavoastră de fapt nu aveţi în continuare o problemă cu metal detecting-ul din România , ci cu sumele vehiculate ca recompense care nu vă dau pace.Amestecaţi deliberat termeni juridici , cu convingeri personale , referitor la fapte care s-au întâmplat în imaginaţia dumneavoastră.Aveţi o mare problemă cu acest domn Enache , probabil ar trebui să-l urecheaţi şi pe primul ministru care a îndrăznit să-l premieze din fondurile de rezervă pentru astfel de situaţii.Afirmaţi că stocul de monede era pregătit pentru o tranzacţie internaţională care nu a mai avut loc.Dumneavoastră totuşi sunteţi conştient de gravitatea afirmaţiilor pe care le faceţi ? În afară de speculaţii care pot afecta imaginea cuiva , altceva aveţi ? Păreaţi totuşi o persoană ponderată în afirmaţii...Vă doresc succes în susţinerea celor scrise în petiţie.Şi încă ceva , pentru dumneavoastră şi colegii arheologi oripilaţi de idea unei detecţii.Coborâţi din turnul de fildeş în care staţi şi încercaţi să găsiţi soluţiile unei colaborări fără a incrimina gratuit persoane şi evenimente de care sunteţi străini.Există personal responsabil în instituţiile statului , la combaterea infracţiunilor contra patrimoniului , parchet , etc. care îşi fac bine meseria.Convingerile personale şi presupunerile , alimentate de prejudecăţi şi frustrare nu folosesc nimănui...
stiucaru

#4 Lipsa banilor.

2014-02-12 00:46

Probabil lipsa banilor pentru santierele de anul asta va infurie in asa hal. Au mai fost cazuri de canibalizare in istorie datorita lipse resurselor. Stalingrad e un exemplu destul de recent.
Ender

#5 Josnic

2014-02-12 01:33

Dintr-o postura publica, oficiala, va permiteti aruncati cu noroi in toti oamenii cinstiti ce au ca hobby detectia de metale. Marea majoritate, daca nu toti detectoristii amatori, se bucura sa faca o iesire pe luna, in aer liber, multumindu-se de multe ori cu cateva potcoave ruginite. In petitia de fata suntem prezentati ca jefuitori de patrimoniu, infractori si aventurieri, dar nu aduceti dovezi pentru acest lucru. Nici nu ati avea cum aduce dovezi, pentru ca tot ce scrieti in petitie sunt exagerari grosolane, aberatii nedemne de un om cu educatia d-voastra. O faceti pentru ca va permiteti, pentru ca noi, oameni simpli, de buna credinta, ce respecta legea, si in plus contribuabili la bugetul statului, nu ne putem apara in fata jignirilor ce ni se aduc. Sa va fie rusine domnule.

Musafir

#6

2014-02-12 05:55

doar atat pot sa spun: sunteti un frustart cu imaginatie bolnava. sa va fie rusine!
Iulian Enache

#7

2014-02-12 06:21

Buna dimineata! Sunt cel care a gasit tezaurul de la Budesti...da domnule Teodor tezaurul a fost gasit in comuna Budesti si a fost predat catre reprezentantii MNIR in fata primarului comunei Budesti care a luat la cunostintade descoperirea facuta pe raza comunei si a fost de acord cu predarea acesteia catrereprezentantii MNIR. Totul e scris negru pe alb pe procesul de predare-primire intocmit marti 3sept2013 cun numar de inregistrare atat la primaria Budesti cat si la MNIR. Avand in vedere numarul de monede nu am putut sa urmez calea normala de a preda primarului si am apelat la specialistii MNIR, totul a fost facut absolut legal cu acordul primarului comunei Budesti.
In ceea ce priveste acuzatia ca am descoperit tezaurul cu cateva luni in urma si am avut timp sa curat chimic fiecare piesa in parte...ma faceti sa rad. In primul rand habar nu am sa curat chimic argintul, iar in al doilea rand dumneavoastra ati avut ocazia sa vedeti tezaurul in primele zile de la predare ca era plin de pietricele si reziduuri? Chiar reprezentantii MNIR au afirmat ca ei nu au nici cea mai mica indoiala ca tezaurul a fost descoperit de foarte curand.
Afirmati ca nu am putut sa ma descurc singur? Detectorul are 1,5 kilograme si lopatica tot cam pe acolo...cei de la MNIR stiu exact ce si cum s-a intamplat daca i-ati fi intrebat pe ei cu siguranta v-ar fi spus. In nici un moment nu am afirmat ca sunt arheolog, doar pasionat de metal-detecting.
Sincer ma asteptam sa ne fi cunoscut mai intai si pe urma sa faceti afirmatii de genul "infractorul Enache Iulian" sau "mincinos".Eu inca va port respect, sunt o persoana mult prea neinsemnata sa imi pese de imaginea mea, insa vorbele dumneavoastra ma dor doar ca sunt total false, repet daca ati fi intrebat pe reprezentantii MNIR cum au stat lucrurile poate erati si dumneavoastra lamurit.

p_min

#8 Sa va fie rusine

2014-02-12 06:27

Daca considerati ca faceti parte din mediul academic, eu personal cred ca veti primi cateva palme de la colegii dumneavoastra care merita sa aiba aceasta titulatura de grup prin profesionalism. Eu personal cred ca sunteti un frustrat care vrea si nu poate mai mult.
Asemenea acuzatii fara vre-un suport juridic sunt infantile, iar asemanarea pe care o faceti intre detectoristii de buna credinta si infractori/braconieri este ireprobabila si nu pot decat sa consider (fara dovezi, asa cum faceti si dvs.) ca era mai bine pentru dvs. personal pe vremea lui Nastase, cand primeati comisioane de la braconierii "angajati".

O intrebare pentru toti semnatarii acestei petitii: de ce deranjeaza pe domnul initiator al acestei petitii, predarea unor tezaure.
Consider domnule ca v-ati dat foc singur la caciula...
Iulian Enache

#9

2014-02-12 06:37

In ciuda tuturor celor intamplate, eu consider ca am facut un lucru bun si ma bucur ca sunt persoane care imi sunt alaturi si imi impartasesc parerea..pe viitor daca mai aveti rafuieli personale nu incercati sa scrieti lucruri aberante despre cineva pe care nu cuoasteti, si despre lucruri pe care nu le cunoasteti in totalitate. Intrebati inainte chiar si pe mine va stau la dispozitie...
O zi buna sa aveti!
L. N.

#10

2014-02-12 07:08

Nu stiu ce e mai tragic, faptul ca exista legi care nu doar permit, dar si recompenseaza distrugerea contextelor patrimoniului arheologic si istoric,sau faptul ca indivizii responsabili de astfel de acte nu au nici cea mai vaga idee despre cat de mult rau fac.
Aragorn

#11 Frustrare

2014-02-12 07:15

Stimabile "Dotore" ,orice om ,cu ceva carte,dacă îți citește Petiția ,își da seama ca ai multe frustrari,iar in cazul in care nu ți-ai dat singur seama de ele,te pot ajuta..enumerand,detaliat câteva din ele..
-prima si cea mai importantă..este faptul ca nu ești Director,la vreun muzeu..țin sa îți reamintesc ca,pentru a ajunge in locul Domnului Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu,îți trebuie multă știință de carte,abilitati de comunicare,publicări,etc...nu o petiție semnată de câțiva zeci de frustrati,care sunt insamantati ereditar cu "spiritul de turma"
-doi..cazul Iulian Enache..un băiat simplu,care deține LEGAL un detector de metale modest si care a avut norocul sa descopere cel mai mare Tezaur Monetar,in care tu si câțiva "cocosati" ai tai..dai cu pietre. Știu un lucru..atunci când faci Afirmații si in general scrise,ai o baza solida,cu care poți dovedi asta..de ce îți spun,pentru ca eu,in locul lui Iulian,te dădeam in judecată ..iar singura pretentie care o aveam,era sa îți știrbesc umila Reputație pe care o ai..
In plus de asta,in Anglia dacă făceai asemenea Afirmații..aveai o problema si tu știi asta..Pentru tine si cei ca tine,care atunci când cheltuiți banutii putini care vi se aloca pentru săpături,altceva in afara de monede deteriorate si ceva table neînsemnate..nu găsiți..probabil știți voi de ce..in schimb va betivaniti intr-un mare fel,eu unul nu as mai aloca nici un bănuț..Câte tezaure au ajuns in 2013 la MNIR???? Câte tezaure ai descoperit stimabile Dotore,dumneata pe parcursul carierei???...in plus ia in calcul faptul ca,tu si ai tai..sapati pe banii statului,care de fapt sunt ai noștri..in schimb detectoristii sapa pe cheltuiala lor si crede-ma..este foarte mare. Probabil între pauzele imense de cafea,oferite de sistemul bugetar,tu si ai tai faceți socoteala de ce sa ia unul ca Iulian stația bani..simplu,pentru ca a avut noroc si merita,nu in ultimul rând ca noi,poporul roman am avut noroc,ca din patrimoniul țării sa facă parte acest imens tezaur.
Închei aici..nu înainte de a spune faptul ca..dacă voi sunteți mulți..noi suntem si mai mulți..

Musafir

#12

2014-02-12 07:15

Tare Natiune mai suntem....
Anticomunistul

#13

2014-02-12 07:35

Stimate domn Eugen Silviu T.

Nu stiu cine sunteti dar citind petitia dvs. mi-am adus aminte de profesorii de dialectica socialista. Cum puteti sa faceti analogie intre faptul ca activitatea dvs. este subfinantata de catre stat si faptul ca in Romania exista o mana de oameni care au ca si pasiune sa caute in pamant diverse obiecte. Am remarcat supararea pe care o aveti in legatura cu directorul MNIR, cu colegii arheologi (mai tineri si probabil mai putin comunisti) dar ma mira faptul ca nu ati facut o petitie ca banii castigati de stat de pe urma unei descoperiri sa va fie transferati ca si buget pentru cercetare. Ganditi-va ca numai din valoarea descoperirii domnului cu monedele de argint ati fi asigurat bugetul de cercetare arheologica pe cativa ani. Dar nu, domnule Eugen Silviu T., dvs. preferati ca aceasta activitate sa fie oprita numai pentru ca undeva, candva un om a avut norocul sa desopere un tezaur si apoi forta civica sa il predea la muzeu iar pentru aceasta fapta a fost recompensat. As fi curios sa aflu cine castiga in urma acestei petitii!? MNIR nu isi va mai spori colectiile, salariatii MNIR nu vor avea mai multe fonduri, detectoristii vor ramane fara un hobby, istoria ce se asteapta a fi descoperita va ramane ascunsa. Singurul care va castiga veti fi dvs., care dintr-o frustrare comunista si o incompetenta de a nu fi descoperit niciodata ceva important, doriti doar sa va razbunati ... Sa-ti fie rusine comunistule!
vlad tepes

#14

2014-02-12 07:44

Atata frustrati nu am putut sa vad in nicio institutie a statului. Ce aveti cu bietii oameni care isi vad de pasiunea lor? In loc ca angajatii muzeelor sa faca noi periegheze, ca slava domnului, exista o groaza de teren neverificat, stau la caldurica si semneaza petitii. Rusine!!!! Arheologia adevarata se face pe teren, nu in birouri, pe banii nostri. Sincer, eu as propune, sa va dea posibilitatea de autofinantare, sa vad daca va convine. Mergeti pe teren, descoperiti diverse lucruri, si statul sa va rascumpere cele gasite cu 30-45 la suta din valoarea estimata. Banii sa vina de la bugetul de stat, si din acesti bani sa va platiti salariile, impozitele, combustibilul, mancarea, intretinerea institutiei si alte cheltuieli ca nu imi vin acum in minte. Asa cum face un privat la firma lui. Daca aveti si profit, va acordati premii, vacante, si tot ce vreti voi. In felul asta toata lumea e multumita, voi va faceti meseria, mult mai responsabil si bugetata corect, statul se umple de tezaure, artefacte, etc. Pot sa pun pariu pe oricat ca in 6 luni o sa intrati in faliment.
Stapanul Inelelor, monedelor, si a altor tablite ilizibile

#15 Pentru Aragorn

2014-02-12 07:47

1. dr. (apropo...Dotore se scrie cu doi de t) Teodor este cel mai putin doritor de o functie administrativă din cati arheologi cunosc.
2. nimeni nu neaga calitatile în stiinta numismatică a directorului MNIR. (apropo....se zice publicații si se scrie tot la fel.
3. miros un pseudo numismat frustrat din noua garda promovata la MNIR pe criterii deloc stiintifice (asta dupa titlurile complete si ceremonioase pe care le scrii cand redai numele stapanului, cu grija pentru redarea de umlaut).
4. Ma intristezi în betia mea cocosatoare pe banii bietului contribuabil degraba datatoriu din detector.
5. Ma radiez cu bucurie din registrul arheologilor si fug iute sa-mi iau un detector ca sa fiu si eu in tabara alor multi. In plus...pauza de cafea bugetara nu ma mai satisface....e scurta si de aici imi vin frustrarile.
4. La scurmat...Tovarasi!

Musafir

#16

2014-02-12 07:48

Petitia e buna, autoritatile competente ne vor spune si ele ca e buna, dar ca nu sunt bani... Altfel cu totii suntem trup si suflet de partea valorilor traditionale pe care strainii nu vor sa le recunoasca.
azi sunt doar musafir...

#17 Re:

2014-02-12 07:49

#14: vlad tepes -

dai din gură numai să nu taci... și degeeaba... Te-ai întrebat vreodată că poate s-au găsit depozite/tezaure și nu s-au făcut publice tocmai din cauza voastră, a detectoriștilor... pentru că și actele de încadrare ca sit durează...  Dar mă bucur că link-ul petiției a ajuns și printre rândurile domniilor voastre, care aveți impresia că faceți un bine națiunii/statului... dar nu faceți decât să vă alimentați curiozitățile și foamea de bani...


Musafir

#18 Re: Re:

2014-02-12 08:00

#17: azi sunt doar musafir... - Re:

Stimati Comentatori, avand in vedere ca aceasta "minunata" petitie este singurul loc in care se poate discuta multilateral pe aceasta tema, propun sa renuntati la acuzatiile generaliste lipsite de argumente.

Banii sunt ceea ce fac societatea noastra sa se miste. Foamea de bani exista si in randul arheologilor(subfinantati, prost platiti, nemotivati etc.) dar si in randul hobby-stilor care si-ar dori bani de benzina, un aparat mai bun, bocanci noi, etc. Daca tot considerati ca acest hobby alimenteaza foamea de bani, luati un caz singular, oricare. Verificati de cate ori a primit un detectorist bani pe obiecte(si cat).  Veti vedea ca nu sunt tezaure la fiecare pas.

Personal consider petitia moarta din fasa la felul in care este formulata, dar as dori sa profit de sectiunea comentarii, daca ceva mai bun nu exista.

tot vlad tepes

#19

2014-02-12 08:03

Nu inteleg ce legatura au detectoristii si actele de incadrare ca sit. Daca nu se publica descoperirile importante e foarte grav, la fel de grav cum considerati ca detectoristii scot piesele din contextul istoric, cu care o trag in sus si in jos, unii arheologi. Ce context arheologic poate sa aiba un lot de monede gasite pe un teren arabil, pe care s-a arat in draci in ultimii 70 de ani, si monedele au fost plimbate in sus si in jos de lama plugului? Nu mai puteti fura in liniste, pentru ca acum unele institutii ale statului ajung la concluzii interesante si se uita cu ochi rai la unii dintre voi, si asta nu va pica deloc bine. Orice om, cu putina inteligenta si imaginatie, se intreaba de ce arheologii nu gasesc piese valoroase si detectoristii le predau cu toata inima.

Musafir

#20 Re: Re: Re:

2014-02-12 08:06

#18: - Re: Re:

Hobby-ul îl văd ca o a doua meserie... lar la noi arheologia e singura, eu vreau bocanci buni la muncă (nu la hobby), eu vreau GPS de mână la muncă, nu ca hobby, eu vreau bani de mâncare și bani de transport, nu căruță și cort... istețul lui pește.... ai ani de viață, dar minte ... de materialist. Nu dă norocul să sară unul în aer cu o bombă, poate așa vă mai calmați...


Musafir

#21 Re:

2014-02-12 08:10

#19: tot vlad tepes -

public în sensul de telejurnal, presă, tan-tam, interviuri, avioane...

vali stoica

#22 penibil

2014-02-12 08:11

Frustrarea la ea acasa, am asistat la schimbul de replici de pe pagina de Facebook " perspective arheologice" si am crezut ca vreti sa aveti o relatie corecta cu detectoristii, sa identificati o posibilitate de "comuniune" intre arheologi si detectoristi.Citind aceasta petitie constat, cu regret, ca frustrarea este la ea acasa si limbajul este de lemn tipic neocomunist, pacat, aveam sperante mari ca dialogul inceput acolo se va putea finaliza in ceva bun pentru comunitate.
Istetul lui Peste

#23 Re: Re: Re: Re:

2014-02-12 08:17

#20: - Re: Re: Re:

Vezi ca o iei pe aratura? Eu indemnam la calm si discutii serioase in schimb se ajunge iar la injurii si generalizari.

Da, imi pot sustine hobbyul din jobul meu, cu toate cheltuielile aferente. Da, insumand aparate, benzina, bocanci, piese de schimb si altele am bagat cam 3000 euro in pasiunea asta. Am scos 0, desi puteam sa-mi amortizez din cheltuieli daca imi ceream dreptul legal(cat de corecta e legea nu conteaza in aceasta propozitie). De ce? pentru ca stiu conditiile de munca din muzee.

Dar nu este vina mea ceea ce se intampla. Banii rupti pentru recompensa vreunui tezaur crezi ca se investeau in bocanci? In GPSuri?  Stimate Peste, eu nu ti-am dorit raul nici o clipa.

Un sfat, inainte de toate: Invata sa fii OM inainte de a incerca sa argumentezi o pozitie. Apoi putem sa ne contrazicem in opinii.

 


Musafir

#24 Re: Re: Re: Re:

2014-02-12 08:26

#20: - Re: Re: Re:

Nu pot sa cred ca cineva se poate bucura daca vreun detectorist da peste o bomba, si moare. Acea persoana nu are ce cauta liber pe strada, ....sunt locuri speciale pentru cei ca el. Poate lumea nu stie, dar unii detectoristi au scos la suprafata grenade, obuze, mine, gloante si au anuntat ISU. Daca acea grenada, obuz, mina era gasita de un copil si era lovita sau pusa pe foc , deznodamantul  era tragic. Dar despre toate acestea nu vorbeste nimeni, ca nu e de interes arheologic.


Musafir

#25 Gigi

2014-02-12 08:35

eu zic ca printre arheologi (angajatii muzeului) se afla peste 50 % din braconieri si hoti care fura de pe situri arheologice