Dosare penale pentru nepublicarea cheltuielilor publice

Propunere: Dosar penal pentru șefii de instituții publice care nu fac publice cheltuielile instituțiilor și numele angajaților

Se tot vorbește, de multe ori pe bună dreptate, de faptul că banii publici sunt folosiți pentru profitul personal al unor potențați și nu pentru comunitate.

Din păcate marea majoritate a informațiilor referitoare la acest flagel vin pe surse, pe documente scurse din instituțiile publice și ca urmare a denunțurilor făcute de un angajat furios că i s-a făcut o nedreptate. Legislația privitoare la transparența cheltuirii banului public în România este una care descurajează orice încercare de a sancționa, la timp, utilizarea fondurilor publice de conducătorii de instituții. Sunt prevăzute termene pentru răspuns din partea instituțiilor, dar acțiunile punitive la adresa celor care refuză să facă publice aceste informații sunt de-a dreptul hilare.

Petenții, cei care vor să vadă cum și unde s-au cheltuit fondurile publice sunt puși în fața unor acțiuni pe termen lung, obligați să umble prin tribunale dacă instituția publică le ignoră cererile de informații publice și cei mai mulți renunță la demersuri deoarece birocrația românească îi copleșește.

Oare nici un ales al acestei țări, nici un deputat sau senator nu se poate gândi să promoveze o inițiativă care să oblige instituțiile publice să publice pe paginile de internet toate cheltuielile și toate firmele care primesc, urmare a contractelor, bani din bugetul public? Să răspundă la orice solicitare care se referă la modul în care au fost cheltuiți banii acestor instituții? Să fie obligați să facă publice organigramele cu numele și prenumele angajaților, cu CV-urile acestora și cu salariile primite?

Desigur sub “amenințarea” deschiderii de dosare penale pentru orice șef de instituție care nu se supune acestei reglementări. Nu faci publice datele care ar trebui să fie publice atunci stai de vorbă cu procurorii. Termen de implementare două săptămâni de la publicarea în monitorul oficial deoarece datele există și nu trebuie căutate prea mult. Banii publici la vedere precum și numele și CV-urile angajaților oricare ar fi încadrearea lor: pe perioadă nedeterminată, determinată sau detașați.

Pentru o astfel de lege sunt în stare să iasă în stradă cei care au cerut atât de insistent schimbarea României? Pot pune presiune civică pe forurile abilitate? Pentru că formele fără fond dau bine la popor, dar când ajungem la chestiuni de substanță, uneori, ne facem că plouă.

Cristi Dumitru    Contactați autorul petiției